Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

16 november 2015

Inspiration inför advent och december

Blog Widget by LinkWithinHej trädgårdsvän, tänkte att det behövdes inspiration inför advent och december. 
Här är de uppsättningar som Interfloras florister står bakom. Det handlar mycket om amaryllis nu, och om kottar, julrosor anemoner (undrar om de går att hitta i blomsteraffärerna?) och om tall- och granris och mossa. Och om den älskade liljekonvaljen. Finaste av dem alla tycker jag!  /Ann

Vit liljekonvalj, kottar, grenar och vita hyacinter i silverfat. 
 Vita amaryllisar i vaser där man delar plats med kottar, och julrosor i den andra. Ser också en tistelblomma. 
 ta fram vanliga och ovanliga glas, och vinglas- Röda anemoner, tallbarr och amaryllis utan lök. 
 tänk vad fint det är i all enkelhet, i en cylinderformad (nästan) vas. Brukar själv köpa många cylinderformade klarglas- vaser på det STORA VARUHUSET som börjar på I och slutar på A. 
 Bedårande - på rad, man kan ju använda många av samma sort - och ställa på rad i fönstret. 
 överflöd ska det vara, om man har möjlighet. 
 fint att behålla lökarna på tulpanerna, och vira ett guldsnöre runt. - de behöver ju egentligen inte vatten, bara de får stöd. Kanske inte så lätt att hitta och köpa tulpaner på lök, men jag hoppas det kommer alltmer i butikerna. 
 detalj av ovan. Lite vatten är bra för dem. 
 Stilleben med ljus. 
 känns lyxigt med julros inomhus. 

Samtliga foton är tagna av Interfloras fotograf i deras uppbyggda miljö.  


.................................................

Här är lite bakgrund om de olika julblommorna (fr Interflora)

Hyacint
Hyacinten är nummer två på popularitetslistan till jul och dess doft förknippas för många med jul på samma sätt som glöggen. Hyacinten, som fått sitt namn efter en vacker yngling i den grekiska mytologin, doftar olika mycket - en del har en mycket svag doft medan andra kan ta över hela rummet.
Du kan alltid fråga din florist hur starkt hyacinten kommer att dofta när den slår ut om du eller blommans mottagare är känslig.

Amaryllis
Amaryllisen, sedan mycket lång tid älskad och omskriven av klassiska poeter, har en bronsplats på jultopplistan och blir alltmer populär. Vi är mest vana att se denna ståtliga blomma som en lökväxt planterad i en kruka. Det allra trendigaste just nu är dock att köpa amaryllis som snittblomma, ensam eller tillsammans med andra blommor i en bukett eller dekoration. Den är mycket hållbar och tålig- det går faktiskt utmärkt att hänga amaryllisen upp och ned i ett snöre och använda stjälken som vas!
Den lyxigt stora och hållbara amaryllisen finns i många olika färger och former - från den klassiska stora röda till tvåfärgade med spindelliknande, spretiga blommor.
JulrosDen väna julrosen är en välkommen uppstickare, som blir populärare för varje år. Denna skönhet är egentligen en trädgårdsväxt, och kan planteras ut så snart frostrisken är förbi. Under julen blommar den tacksamt, och de nya sorterna som nu finns på marknaden är också relativt lättskötta.
TulpanerTulpaner är svenska folkets favoritblomma nummer ett! Inför jul njuter vi helst av röda och vita tulpaner. För att hålla tulpanerna ståtliga längre är nya snittytor ett måste. Använd en sax eller sekatör och klipp av ett par centimeter på stjälkarna innan du ställer dem i vasen. Tulpaner vill ha kallt vatten. Fyll inte hela vasen med vatten, utan endast ett par centimeter. Fyll i stället på nytt vatten varje dag (tulpaner är törstiga!). Var även noga med att vasen är ren - smuts är en grogrund för bakterier som i sin tur förkortar livslängden på din fina tulpanbukett. Tulpaner håller som längst i lite kyligare temperaturer så ställ gärna buketten i ett svalare utrymme under natten.

God advent - och fred på jorden! 
/
resor med trädgårdstema i Sverige och Europa
Senaste nyhetsbrevet - KLICKA HÄR!

Inga kommentarer: