Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

27 oktober 2012

En höstdag på kurs på Ericsbergs säteri nära Katrineholm

 Klockan är 9 och jag är på väg till en trädgårdskurs på Ericsbergs säteri, ett slott som jag aldrig besökt. Förväntningarna är höga. Kursen heter Levande trädgårdshistoria och arrangeras av Länsstyrelsen Västmanland under rubrik "Landet lär".
 åker förbi en av ...ca 500 byggnader som ingår i ägorna.
 närmar mig..och den lätt smutsiga bilrutan ger ett magiskt sken över slottet och allén.
 Slottet och byggnaderna framför är vackert restaurerade.
 i den fina lokalen, det fd stallet, har vi kursen, bakom hästtäck-draperiet...här berättar museiträdgårdsmästare Maria Löfgren (Vallby friluftsmuseum) och Ericsbergs slotts trädgårdsmästare Rickard Saxvold om dåtid och nutid. Vad har de olika delarna i trädgården och slottet använts till genom historien. Vad används de till idag och hur skulle man kunna använda trädgården till i framtiden. Möjliga besöksmål - hur kan man t ex locka hit turister?

 Vi får också se familjen, ägarsläktens vagnstall, som man använde vid besök i Stockholm.

 ...denna vapensköld som fanns på en vagn, visar att släkten som ägt slottet tidigare och deras bakgrund i järnindustrin. Vulcanus (elden som syns längst ner) står för eldens och smideskonstens gud i romersk mytologi, son till Jupiter och Juno.
 en fin detalj från en av vagnarna.
 Trädgårdsmästare Rickard Saxvold ger historik och visar runt i trädgården och orangerierna på Ericsberg.

 ...nya alléer av lind är planterade. Sorten är lägre än den som växte här tidigare.

Det finns en engelska park-miljö också på Ericsberg... och där finns en labyrint (syns inte på bilden) som är en kopia av Hampton Courts berömda labyrint i mönstret.

Några av kursdeltagarna och arrangörerna från Länsstyrelsen Västmanland, Elisabeth Ögren.
Tove, kursdeltagare, trädgårdsdesigner från Anemonica design.

en låg tätklippt fin ligusterhäck och rosor inuti. En stilträdgård i barockparken.

Det vackra orangeriet från 1850-talet, här ställs citrusväxter och andra växter in de kalla månaderna.

inuti står denna gudinna intill en kamelia, ett citrusträd eller kanske är det en lager.

några rosor kämpar fortfarande..

 översikt en vacker höstdag.


Stilträdgården, där de lågt beskurna ligusterhäckarna formar en stiliserad blomma. Inuti växer rosor. Bakom ser man den vackra allén som nyplanterats.

utsikt över sjön mot slottet från drivhusen med vin och fikon från 1700-talet. Och persikoträd från 1800-talet.

vacker arbetsmiljö.

Fin samling av äldre trädgårdsredskap.

den restaurerade muren, en nyplanterad hängbok (som blir fin efter 50 år) och det vackra slottet.

vinet i drivhuset.


tungt men användbart för gräsmattor.

persikor.
äldre beskrivning av godset, som kom i släkten Gyllenstiernas ägo, 1508. Slottet övergick 1808 till friherre Carl Carlsson Bonde och har alltsedan dess varit i den Bondeska släktens ägo.

Gruppbild kursdeltagarna. Många är anställda på slott och gårdar som verksamhetsansvariga, trädgårdsmästare etc. Deltagarna är Hans 'Slottis' Wester,  Engsholms slott, Murkö, Suzanne Möller och Olof Borgstedt från Strömsholms slott, Strömsholm, Anna-Lena Brunfelter, Westmannastiftelsen (Ängsö slott), Västerås, Ann Larås (jag) 'Trädgårdsturisten', Bromma, Ulrika Rydh, byggnadsantikvarie/trädgårdshistorisk rådgivning Hus och Grönska, Saltsjö-boo, Monica Dellborg och Tove Axelsson, Anemonica trädgårdsdesign, Stockholm och Johanneshov, Clas Rosenberg m fl från Nynäs slott, Tystberga, Rebecka Enhörning, Turid Wedholm, Lotta Lindley från Skokloster slott, Skokloster och Eva Lindén och Per Stening, Äppelgården, Vingåker. Uppräkningen ovan följer inte hur vi står på bilden. Till höger, Rickard Saxvold från Ericsbergs slott. 
Terrakottakrukor från Italien står i det äldre drivhuset. Man ser t o m vapenskölden av familjen Medici - familjen som styrde Florens och Toscana under 1400-talet och framåt. Medicéerna lät bygga fantastiska villor med trädgårdar runt Florens.

-------------------------------------------------------

Platser kvar på trädgårdsresorna nästa år, 2016 till 
och till 
Franska trädgårdar inkl. Claude Monets trädgård - vi bor charmigt - äter gott och dricker goda viner, och besöker framförallt trädgårdar i Normandie. 
och till
till Chelsea och klassiska trädgårdar söder om London ex. Sissinghurst, Great Dixter etc. 

På alla resorna bor vi charmigt och av god eller mycket god standard. 

Det var allt för denna gången...
/Ann

-trädgårdsresor i Sverige, England, Italien och Frankrike. 

3 kommentarer:

Carina Bergius sa...

Vad kul att du har varit på Ericsberg. Nästan hemma hos mig.

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Hej, vad roligt att du kommenterade.
Det är jättekul att upptäcka nya saker som ligger rätt nära där man bor. Stockholm- Katrineholm är egentligen inte så långt ifrån varandra.

Jag kommer tillbaka till Ericsberg, de kanske ska börja med turer med häst ...och bra att man kan fika där.

Lars sa...

Hej,

Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

Mvh
Besökstoppen