Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

24 oktober 2012

Trädgårdstips: Serre de la Madone, Menton, Frankrike

Fransk trädgård, ligger i Menton på Côte d'Azur, nära gränsen till Italien.

SERRE DE LA MADONE Stilmässigt säker trädgård, skapad av amerikanen Lawrence Johnston (död 1958), mest känd som ägare och skapare av berömda Hidcote Manor i centrala England. Egendomen ligger på gränsen till Italien, nära Medelhavet.

Bakgrund:
Majoren Lawrence Johnston föddes i USA, bosatte sig i England där han byggde upp den fantastiska trädgården och egendomen Hidcote Manor runt 1907-10. Efter ett par decennier, tröttnade han på det kalla klimatet i Gloucestershire och köpte därför marken till nuvarande Serre de la Madone tillsammans med sin mor, år 1924. Han lät karva ur den hårt packade jorden och skapade terrasser i en brant sluttning, i det som tidigare varit en olivlund. Serre de la Madone är fint relaterat till huset med stigar, vatten, murar och träd som formar rum. Sedan 1999 ägs trädgården av Conservatoire du Littoral, total yta: 6,8 ha. Växterna är typiska för Medelhavsklimat, importerade av Johnston från jordens alla hörn, via växtjägare. Marken lät han terrassera, byggde dubbla trappor, köpte klassiska statyer, anlade fontäner, dammar och gröna rum med olika atomosfär. Inspiration kom också från de moriska trädgårdarna med en patio, ett litet underbart litet orangeri för exotiska och ömtåliga växter.  På sin tid hade Lawrence fågelburar (aviarier) i trädgården med fåglar, papegojor etc. Inspiration fick han från alla de resor han gjorde under ett 30-tal år, alltid på jakt efter nya sällsynta växter och frön som han kunde ta med sig och acklimatisera här norr om Menton. På den tiden hade han 12 trägårdsarbetare anställda. 


För att kunna förverkliga sina drömmar krävdes 23 trädgårdsarbetare och stenläggares arbete under anläggningstiden. Det tog fem år, från 1924-29. Den centrala delen av trädgården fick en stark form med murar för terrasserna och buxbomshäckar. Trädgården är uppbyggd med olika rum med olika stämningslägen, precis som på Hidcote manor i Gloucestershire i England, men med den skillnaden att i Serre de la Madone var formerna strängare. Vackra utsikter, siktlinjer både i huvud- och tväraxlar.

Eftersom trädgården är brant, så skiftar mikroklimatet på de olika nivåerna. Under 35 år gav Lawrence Johnston all sin passion, tid och talang till trädgården i Menton. Fram t.o.m 2:a världskriget arbetade 12 trädgårdsarbetare här. Efter att Lawrence Johnston sålt Hidcote till National Trust, så arbetade fem trädgårdsarbetare. Han slog sig ner här permanent och gick bort 1958. Hans väninna Nancy Lindsay ärvde de värdefulla skulpturerna och vaser, och tog också med sig en de värdefulla plantor. Men frånsett det, så är trädgården intakt och många sällsynta växter som Johnston hämtat i Asien och Afrika står kvar i trädgården. Senare ägare, finansmannen mr Baring, som var väl medveten om värdet på egendomen höll därför hus och trädgård i bra skicka fram till 1986.


I slutet av 1982 återupptäcktes trädgården på nytt. Den var då inhägnad av enormt stora oformliga cypresser och med en elegant men anspråkslös järngrind. Det var svårt att få tillstånd att komma in. Bakom stenmuren växte orientaliska magnolior med stora blommor, i slutet av mars månad 1982. Innanför fanns  en ensam trädgårdsmästare, som med kärlek skött om trädgården under åratal, och vars ögon varit de enda som hade njutit av trädgården. Inte mycket var förändrat, allt fanns kvar; stigen stenlagd med småsten, pergolan täckt med klematis, orangeriet, dammarna, buxbomshäckarna, pinjeträden, trapporna mellan terrassnivåerna och plantorna, häckarna, lökväxterna. Och atmosfären var lugn och harmonisk, som om tiden stått stilla.

När diskussionerna följde med National Trusts vice chef i England, så upptäcktes att de plantor som Nancy Lindsay, hade tagit med sig vid Johnstons död, hade hon skänkt till Cambridge botaniska trädgård. De fanns där. Och tack vare botanikerna i Cambridge, så växer de flesta av de 200 mest intressanta plantorna i växthusen. Nuvarande ägarna har höga ambitioner, och bygger upp ett vetenskapligt botaniskt research arkiv med identitetskort för varje växt där det ska finnas uppgifter om fakta kring varje sorts växt. Kanske blir all data tillgänglig för allmänheten på sikt när biblioteket som planeras öppnas. (redan öppet?)Och kopplingen med Hidcote gardens och Serrre de la Madone finns där och trädgården är öppen för besökare. Är du intresserad av trädgårdsresor, klicka här! /Trädgårdsturisten


Följ med på vårens resan till Provence bland blåregn, rosor och irisar. Vi besöker också Serre de la Madone, många fantastiska trädgårdar i Provence och fler guldkorn på Rivieran. En dag åker vi över till italienska sidan, till Hanbury gardens och äter lunch under en pergola i en bergsby med svindlande utsikt.  En innehållsrik resa -med guldkant. Resan blir av om minst 15-20 personer anmäler sig- ett samarbete med Favoritresor. Anmäl ditt intresse HÄR !

1 kommentar:

Lenas Trädgårdsrum sa...

Helt underbart vackert!
Ha en trevlig helg/Lena