Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

13 november 2012

Peter Gaunitz

...Här är några bilder från Nordiska trädgårdar i år 2012, där Peter Gaunitz som tyvärr gått bort i veckan var delaktig.  Jag har personligen inte träffat Peter, men mejlat och frågat honom om råd några gånger. Det känns som om trädgårdssverige har förlorat en färgstark och kunnig konstnär inom trädgård, vilket är mycket sorgligt!


Bildtexterna nedan är desamma som i våras när jag skrev inlägget från trädgårdsmässan:
Uppåt väggarna i Peter Gaunitz täppa ovan och nedan. Som sagt, Helt underbar! Min favorit på mässan för humorn och att den är så oväntad!  ...kanske ser det inte så mycket ut för världen, men det är en konstinstallation...


Här stod jag bara och gapade..länge. De som deltog om att skapa täpporna hade exakt samma materiel att tillgå för tävlingen som pågick under 2,5 timme. Denna kreativa och vackra tolkning stod Peter Gaunitz för. Den påminner om ett alpint växtlandskap men sammansatt med de växter som fanns att tillgå..hortensia, pelargoner etc ..En stilla undran bara: Varför pågick denna spännande tävling och aktivitet så långt borta från centrum av mässan? Den skulle ha varit i entréhallen, så att det hände nåt där. Mer sånt här!!!!! Mer liv och rörelse på mässan, framförallt i entréhallen, när folk kommer. Då ska de mötas av blommor, aktivitet, rörelse, färger. 


Peter står också bakom Mästarrabatten 2013, som han kallade "Vedlund" den dynamiska dungen. Han lekte ofta med ord. Vedlund var också en association för honom till ordet woodland.

Så här står det på hans blogg 'Utan Stängsel (som jag hoppas får vara kvar)Vedlund är ett nytt begrepp som kanske måste förklaras. I trädgårdssammanhang används gärna facktermen woodland för att beskriva en gles, öppen trädgårdsdunge av träd och buskar med en undervegetation av en mångfald av örter. Helst skulle vi förstås vilja ha ett svenskt ord istället för woodland som dessutom kan ha lite olika betydelse i olika delar av världen. Eftersom lund inte är helt synonymt med woodland, så introducerar jag alltså nu det nya fackuttrycket vedlund.


Vila i frid. 

/Ann
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

2 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Nej vad tråkigt, det visste jag inte! Jag gillar hans mästarrabatt, Vedlund. Så himla, himla tråkigt, hann inte berätta min uppskattning :-(

baratradgard sa...

När jag pluggade på Alnarp för några år sen var Peter G givetvis en känd profil eftersom han hade sin bokshop och kontor där på området. Alltid i hatt gick han och det förstår jag nu att den var ett måste för att skydda sig mot solen. Under den perioden satte vi likhetstecken mellan honom och GRÄS, men på dina bilder från mässan hade han ju nu ett helt annat konstnärligt uttryck.