Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

28 augusti 2012

Två unika sörmländska trädgårdar + Bondens nya marknad Mariefred, Lörd 8 september!

Bilden är från 3 sept 2011: Från Mora gård, en av trädgårdarna som vi ska besöka. 
    

Datum: Lördagen den 8 september 2012. 

Program: I år gör vi om förra årets utflykt till två unika och mycket vackra trädgårdar i Sörmland. Det blir en helhetsupplevelse genom böljande landskap i Sörmland, förbi sjöar, slott och gårdar. I trädgårdarna får vi se vilka perenner som blommar vackert på hösten, och vad som finns kvar att skörda i köksträdgårdarna. Vi återvänder hem med ny inspiration efter en förhoppningsfull underbar heldag 

Samling: 8.00, mittemot Stockholms central på Vasagatan 16, utanför Forex. Avresa kl. 8.10 med vår buss som tar 16 personer. Vi stannar också i Södertälje syd på vägen, ifall någon hellre stiger på och av där. 

Nyhet! Lagom till förmiddagsfikat når vi den pittoreska småstaden Mariefred med Gripsholms slott i siluett vid Mälarens vatten. Här tar vi en kopp kaffe och fikabröd och promenerar ner till torget där Bondens egen marknad pågår.  Om vi har tur kan vi se in över ett staket till trädgårdarna i den lilla staden.

Vi kör söderut mot Gnesta och Laxne där konstnärerna Agneta och Magnus bor i det vackra landskapet. Deras trädgård är en av de utvalda i Karin Berglunds nya bok "Samtal i trädgården".  "Vandringen i trädgården är en sorts tidskronologisk resa i det sörmländska kulturlandskapet, som tar oss genom skilda epoker med nedslag i trädgårdens olika delar - bl.a ängsbruk, renässans och en stor köksträdgård." 

Vi äter en härlig hemlagad lunch hemma hos dem. Ett glas vin eller alkoholfri dryck. Kaffe och kaka till efterrätt.

Färden går nu vidare förbi gårdar, slott och sjöar till Mora gård där trädgårdsmästare och ägaren Monica tar emot. Hon berättar lite om platsen, om husets historia och om arbetet att bygga upp trädgården. Monica och hennes man har omsorgsfullt renoverat gårdens hus och Monica har skapat trädgården mot sjön. Vi vandrar runt bland äppelträden, tittar in i växthuset och får inspiration i köksträdgården som ligger mot betesmarkerna avskiljd av en gärdesgård. Nere vid sjön och bryggan finns en perennrabatt som är planterad  i en slänt mot vattnet. På den andra sidan av denna innehållsrika trädgård.

Kring kl. 16 börjar hemfärden mot Stockholm 

Pris: ordinarie 850:- pp.  
Detta ingår: Bussresa t o r Stockholm, reseledning av Trädgårdsturisten Ann Larås, kaffe/te med hembakad kaka, två trädgårdsbesök, en härlig lunch med alkoholfri dryck och/eller ett glas vin hemma hos en av trädgårdsägarna. Vi besöker Mariefred där Bondens nya marknad pågår på rådhustorget och tar en förmiddagsfika med hemlagad kaka. 

Är du intresserad av att följa med, klicka här, så kommer du till min hemsida. Eller mejla direkt till Trädgårdsturisten: kontakt@tradgardsturisten.se

 Mora gård 5 Bilder. Monica, ägaren och trädgårdsmästare. 
Inga kommentarer: