Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

24 augusti 2012

Sensommarutflykt 8 sept 2012 till två underbara trädgårdar i Sörmland. 
Bild: Köksträdgården hos Agneta och Magnus norr om Laxne, Sörmland, fotad 3 sept 2011.

Utflykten blir Lördagen den 8 september 2012.

Trädgårdsturistens utflykt till två unika och mycket vackra trädgårdar i Sörmland blir den 8 september. Det blir en helhetsupplevelse genom böljande landskap i Sörmland, förbi sjöar, slott och gårdar. Vi ger oss iväg kl. 8.10 på morgonen från Stockholm city och kommer hem kring kl. 1830. Bussen tar 15 personer. Upphämtning även på Södertälje syd.

Förmiddagsfika och promenad gör vi i småstaden Mariefred vid Mälaren där Gripsholms slott ligger och speglar sig i vattnet. Här är det just denna dag marknad, 'Bondens nya marknad' där närproducenter reser hit med sina varor, grönsaker, bröd, kött mm för att ställa sig på Rådhustorget. Kanske kan vi också se en och annan trädgård bakom grindarna. 

Sedan går färden vidare till Mora gård där trädgårdsmästare och ägaren Monica tar emot och berättar om huset, platsens historia och arbetet med att bygga upp trädgården. Monica och hennes man har omsorgsfullt renoverat gårdens hus och Monica har skapat trädgården mot sjön. Vi vandrar runt bland äppelträden, tittar in i växthuset och får inspiration i köksträdgården som ligger mot betesmarkerna avskiljd av en gärdesgård. Nere vid sjön och bryggan finns en perennrabatt som är planterad  i en slänt mot vattnet. På den andra sidan av denna innehållsrika trädgård finns också trädgårdsrum, som visar upp sig i sensommarens färger. 

Efter en slingrande resa på en vacker väg kommer vi till Laxne norr om Gnesta, hem till konstnärerna Agneta och Magnus. Deras trädgård är en av de utvalda trädgårdarna i Karin Berglunds nya bok "Samtal i trädgården". "Vandringen i trädgården är en sorts tidskronologisk resa i det sörmländska kulturlandskapet, som tar oss genom skilda epoker med nedslag i trädgårdens olika delar - bl.a ängsbruk, renässans och en stor köksträdgård."

Efter rundvandringen sätter vi oss till bords och äter en härlig omsorgsfullt tillagad lunch, med dryck, kaffe/té och efterrätt. 

Kring kl. 16 börjar hemfärden mot Stockholm via Södertälje syd (om någon av resenärerna vill stiga av där). 

Pris: 850:- pp. (4 platser kvar)

Detta ingår: Bussresa t o r Stockholm, reseledning av Trädgårdsturisten Ann Larås, kaffe/te med hembakad kaka, de två trädgårdsbesöken och besök i Mariefred, en härlig lunch och vatten/äppelmust samt ett glas vin.Preliminärt intresse att följa med, klicka HÄR och kryssa i. Inga bindningar förrän ni bokar er.
Blog Widget by LinkWithin

Inga kommentarer: