Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

25 augusti 2011

Platser kvar på trädgårdsutflykt till Sörmland 3 september.


Blog Widget by LinkWithin Bilden är från konstnärsträdgården, Laxne, Sörmland
Det är platser kvar på trädgårdsutflykten lördag den 3 september 2011. (utflykten görs också 2012 om intresse finns)

Bjud en väninnan, en vän eller dig själv på en härlig dag med andra trädgårdsintresserade.

Lördagen den 3:e tar vi buss på morgonen kl. 8, från Stockholm och besöker några av Sörmlands finaste "torp-"trädgårdar, äter lunch på en ekologisk gård vid Mälaren och besöker Taxinge slotts trädgårdsmässa. Med ett glas vin i handen är vi tillbaka i Stockholm kring kl. 1830.

Hör av dig till mig (Ann Larås) på 070-3008942 (sms fungerar bra också) eller min e-post: info@tradgardsturisten eller gå in på min hemsida Trädgårdsturisten.se och anmäl dig där under "intresseanmälan".

Här är programmet!
Två unika sörmländska trädgårdar, Hornuddens ekologiska gård samt Taxinge slott trädgårdsmässa
Följ med tidningen Gård & Torp i ett samarbete med Trädgårdsturisten på en innehållsrik heldagsutflykt bland sörmländska trädgårdar. Trädgårdarna är harmoniska och estetiskt anlagda, ägs av en trädgårdsmästare och ett konstnärspar. Lunchen äter vi på charmiga Taxinge krog, innan vi avslutar eftermiddagen med ett besök på Taxinge slotts trädgårdsmässa, innan vi kring kl. 17 tar bussen mot Stockholm med hemkomst kring kl. 18.30-19 (beror på trafiken).
Pris: 900:- per person
Anmäl dig på: info@tradgardsturisten.se

Priset kan komma att reduceras något (med 50-100:-) om fler än 20 anmäler sig Just nu är cirka 17 anmälda. Sprid gärna till dina trädgårdsvänner.
Det här ingår: Bussresa, förmiddagsfika, fräsch lunch, kaffe & liten dessert, entreér och guidning i trädgårdarna, entré till Taxinge slott samt ett glas bubbel på hemresan. Ann Larås 'Trädgårdsturisten' är er reseguide. Ulrika Rydh, som arbetar med trädgård för tidningen Gård & Torp är med på utflykten.
PROGRAM I DETALJ
Avresa kl. 8.00 från Stockholms central, Klarabergsviadukten.
(ca 1 tim 10 min från Stockholm till Laxne)
Första trädgårdsbesöket kl. 09.15
HOS AGNETA OCH MAGNUS, Laxne

Strax utanför Laxne i Gnesta kommun ligger en fantastisk plats ”Kärret” som ägs av konstnärsparet Agneta och Magnus. I slutet av 1990-talet flyttade de hit från en lägenhet i Stockholm och började bygga upp trädgården och renovera husen, varav ett av de ursprungliga torpen är från 1600-talet. Här finns intressanta spår i marken ända från järnålderns naturliga blomsterängar och lundar. Under våren kom en biolog på besök och tog markprover i vilka han fann flera intressanta gamla frön. På en kulle ligger hus och trädgård och i vinkeln mellan bostadshuset och de två ateljéerna ligger ett dekorativt trädgårdssmycke omgärdad av en låg buxbomshäck. I den mer moderna terrasserade och stensatta trädgårdsdelen ovanför svajar ett blomsterhav av sköna perenner på de olika stensatta terrasserna. Vi promenerar runt med kunniga Agneta genom trädgårdens många tidslager, körsbärslunden, renässansträdgården och avslutar med ett besök i den rikt planterade köksträdgården bland kronärtskockor, kål, bönor, rättika och sallader. Runt köksträdgården står Magnus humoristiska träkonstruktioner ”på vakt”. En häpnadsväckande vacker och genuin miljö, skapad av två esteter med stort trädgårdshistoriskt intresse.
Kort förmiddagsfika, kaffe och Agnetas hembakade kaka, innan vi far vidare med bussen mot Morasjön.
(45 min mellan Laxne och Mora)


Andra trädgårdsbesöket ca kl. 11.30
MORA, invid Morasjön, Malmköping

Vi besöker det privata trädgårdsparadiset Mora som ägs av trädgårdsmästare Monica och hennes man Per Dellborg. Mora är ett litet säteri med anor från 1200 –talet. Gården skänktes då i gåva av Kung Valdemar till en av hans trogna tjänare. Området runt Morasjön är kulturskyddat och där finns sällsynta arter av djur och växter i hagarna runt trädgården. Under 15 år har Monica och Per skapat en gårdsbild med tillhörande trädgård. Nya byggnader har uppförts i gammal stil och trädgården har sakta tillförts nya rum. Idag finns där både grönsaksland, perenna rabatter, rosenträdgård, sommarblommor, bär, humleodling mm. Monica följer med på vandringen och berättar om hur hon tänkt när hon skapat sitt eget paradis i Sörmland.
(40 min mellan Mora och Hornudden)
Lunch ca kl. 13.15

Taxinge krog: Vi äter en ceasarsallad, bröd, hemgjord äppeldrick, kaffe och liten dessert.
Nästa gång blir det Hornudden, där vi först hade tänkt äta.
(10 min mellan Taxinge krog och Taxinge slott)
Kl. 15.30 - Taxinge slotts trädgårdsmässa
På Taxinge slott pågår den årliga trädgårdsmässan i dagarna tre. Här kan var och en strosa runt i parken och se vad utställarna i trädgårdsbranschen har att erbjuda ett par timmar. För de som känner för en fikapaus, så finns här en ”berömd” kak-buffé, "Europas största" kallar man den, där man kan välja mellan 50 sorters kakor, bakelser, tårtbitar och andra läckerheter på ett dignade bord. För andra kanske en promenad i den engelska landskapsparken känns mer lockande; runda udden där Slottet ligger vid Mälarens vatten, kanske kika in i det lilla lusthuset, titta på det italienska trädgårdsrummet och häpna över de vackra storvuxna träden i landskapsparken.
Hemfärd ca kl. 17.00
Stockholm central kring kl. 18.30-19 (beroende på trafiken)

För anmälan, gå till min hemsidas "Intresseanmälan" och kryssa Sörmlands torpträdgårdar, klicka HÄR!
Mora sjö

Inga kommentarer: