Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

06 april 2010

Utflykt till Steninge slott i Uppland, 2010

2010. Vi var nog lite naiva i lördags. Vi hade bestämt oss för att göra en bilutflykt i det soliga vädret längs med Mälaren, och såg framför oss Steninge slott med svepande gräsmattor med vårlökar som tittade upp. Men det visade sig vara alldeles för tidigt på säsongen..konstigt att vi inte tänkte på att vi åkte norrut, från Stockholm längs Mälaren. Vägen dit är helt underbar mellan Märsta och Sigtuna. Vi åkte lite snirkligt parallellt med vattnet på sina ställen, genom ett vackert betat och brukat kulturlandskap där får och kor får beta på sommaren. Det är den gamla huvudvägen mellan Stockholm och Mälarens norra delar. När vi väl kom fram var det underbart, och det fanns tecken på snödroppar under löven i den engelska parkdelen.

Fuskbalkong, troligen ditsatt senare, på 1800-talet.

En tväraxel, en bred stig sträcker sig från slottets kortsida ut mot den engelska parken. Mitt i parken står en minnesplats till minne av den tidigare ägaren Axel von Fersen.

Arkitekten Tessin d y ritade det här Mälarslottet för generalguvernör, greve Carl Gyllenstierna i början av 1700-talet. Det är en lyckad blandning av italiensk arkitektur, svensk herrgårdsstil och ett franskt lustslott. Det känns liksom lagom stort (för att vara ett slott). Trägårdssarkitekten Johan Hårleman anlade barockparken med en huvudaxel och allé. Steninge förklarades som byggnadsminne 1969.

Huvudaxeln leder bort till en brygga med en liten stentrappa som går ner i vattnet, (Mälaren). Kanske var det meningen att kvinnorna med sina långa kjolar skulle sakta "glida" ner för trapporna, och in i båten. Kan t o m Marie Antoinette ha varit här? (ja, med tanke på Axel v Fersen och så). Nej, tror inte det vid närmare eftertanke.

Vy mot slottet från bryggan.

Den gamla murkna skolbyggnaden i förgrunden.

Steninge har just bytt ägare, så hela egendomen verkar vara i ett mellanläge. Glas och porslins försäljningen i stenladan fanns inte kvar (kanske uppstår den igen?) och konstglasutställningslokalen på övervåningen vet jag inte vad som händer med. Men slottet är väldigt vackert - i italiensk stil, byggd en gång i tiden av Tessins, påbörjat av Nicodemus Tessin den äldre och slutförd av densammes son Tessin d.y. Slottet har både en barockliknande park med en stark huvudaxel med en träd allé. En parallell gång till höger leder förbi trädgårdsmästarbostaden och är kantad av lärkträd. Till höger finns en engelsk park med stora träd och slingrande stigar. När vi var där, höll vårlökarna på att komma upp lite, under torkade löv. Parken är väldigt charmig och enkel att överblicka. Det är väldigt fint att vara på baksidan mot vattnet och titta ut över blänket och naturen på andra sidan.

Isen på väg att ruttna, beträd ej.

Ännu en vacker ladu-byggnad på området där Steninge ligger.
/Ann


Inga kommentarer: