Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

22 november 2008

Snö på Drottningholm och julmarknad 6-7 dec


Det är verkligen snyggt när snön lägger sig på buskar och träd i en barockträdgård som här på Drottningholms slott på Lovön. Formerna och linjerna framträder, och trädgårdens arkitektur blir synlig.

Förra året var det en amaryllis-utställning inne i slottet som var helt fantastisk! Men det blir ingen repris av den. Däremot blir det Julmarknad i år igen, på innergården mellan slottet och teatern, den 6-7 december kl.11-16. Förra året köpte jag en del julklappar på marknaden, bla stearinljus i vackra tre-armade former. Det är Gränsö slotts ljusstöperi som gör de handstöpta grenljusen. Vill du veta om det är julmarknader på andra slott runtom i Sverige, så klicka på rubriken.

Kort bakgrund Drottningholms barockträdgård: Trädgården är en fransk barockpark som i stora drag ser ut som den gjorde när den skapades av arkitekt Nicodemus Tessin d.y i slutet av 1600-talet. Det var drottning Hedvig Eleonora som var beställaren. Den engelska parken kom till senare på initiativ av Gustav III (1746-1792) men med Fredrik Magnus Piper som arkitekt. En stor del av arbetskraften för barockträdgården var ryska krigsfångar. Parkens bronsskulpturer är verk av en av den nordeuropeiska renässansens mest framträdande skulptörer, Adrian de Vries. Samlingen fördes till Sverige som krigsbyte dels från Prag, dels från Frederiksborgs slott i Danmark. De flesta marmorstatyerna i parken är från Italien. I utkanten av parken ligger Kina slott.Ett stort arbete har lagts ner de senaste 10 åren på att föryngra lindarna i alléerna och byta ut alla buxbomshäckar i barockträdgården.

Sedan 2001 är Drottningholms slott och trädgårdar, slottsteatern och Kina slott med på Unescos världsarvslista.

Källa Wikipedia bla.

Inga kommentarer: