Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

26 november 2008

Trädgårdstips 2: Wisley gardens, England


WISLEY GARDENS ligger utanför London. Den ägs och sköts av RHS, Royal Horticultural Society sedan 1903. Wisley är deras kronjuvel i "samlingen trädgårdar".

Det regnade "cats and dogs" när vi besökte trädgården i juni förra året. Lite synd, men inte oväntat med tanke på att var vi i landet England som är (ö)- känt för allt regn. Dessutom var det just denna sommar som halva övre England svämmade över. Det är synd om engelsmännen på sätt och vis. Men utan allt vatten uppifrån, så skulle de inte ha världens vackraste blommande trädgårdar.När jag och maken hade hittat avtagsvägen från den flerfiliga motorvägen, pakerade vi bilen på en stor rationell och o-charmig p-plats och tog några snabba kliv in i bokhandeln. Butiken är stor och välsorterad och har all anglo-saxisk trädgårdslitteratur man kan tänka sig. Vi var där säkert 1 timme innan vi glada i hågen lämnade med några nyinköpta böcker. Kafeterian var mindre glamorös, men vill man ha kaffe så är man tvungen att dricka det där. Andra caféer och en restaurang finns, men de ligger längre in i parken, i närheten av växthusen.Huvudbyggnaden är ett gammalt stiligt hus med svartbetsade timmerstockar och vit puts. Man skulle väl kunna kalla huset en herrgård, en mansion. När RHS tog över fanns det bara en liten trädgård nära huset, resten av egendomen var skogsmark. Framför huset ligger idag dammen med ett härligt vattenblänk, och olika sorters näckrosor, alla prydligt presenterade på en skylt intill. Wisley är inte EN trädgård, utan en jätteanläggning med massa trädgårdsrum, experimentodlingar och växthus.
Här finns allt i trädgårdsväg: Djupa perennrabatter med kuddar av blommar längs breda boulevarder i gräs. En bit bort, bakom en jättelik modern installation, hittar vi experimentodlingar av riddarsporre (se foto). Höga som människor och i hela spektrat av färger. I Wisley finns också en intressant avdelning med olika spaljeringar av fruktträd och en del som visar tekniker för kompostering.

Vi behövde nästan en hel dag på Wisley för att hinna igenom allt. Och då gick det snabbt, kanske för att det regnade. Vi stannade lite längre vid utställningsträdgårdarna där vinnarna och deltagare i Chelsea Flower Show var "utställda", dvs uppbyggda som de såg ut året då de presenterades. Det var kul och givande att gå från rum till rum och se vad världens mest fantasifulla trädgårdskonstnärer hade hittat på. Och då handlar det inte bara om växter, utan om materiel; sten, plexiglas, metall, vattenkonster.
Här fanns också ett ljuvligt rum av bonsaier, som stod på piedestaler, så att man kunde studera de små välformade bladen.

Nästa trädgårdstips nr 3, presenterar jag om 14 dagar, omkring den 10 december.

För mer info om trädgården, adress, tel etc. sms:a: trädgård 311 - till tel 72500.

Inga kommentarer: