Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

28 januari 2015

Trädgårdsturisten funderar över växter för en terrass i Rom...

Vi är på väg ner till Rom. Ser fram emot att vara där en del av februari månad. I lägenheten vi hyr på  längre tid, skulle det behövas växter. Väggen bakom mig till exempel behöver kläs in i grönt, kanske blir det jasmin, den som doftar vore underbar, men den "falska jasminen" klarar sig bättre över vintern. I december var det ganska varmt, nästan 20 grader i solen på denna balkong. Terrassen ligger mot sydväst och är indragen och skyddad, så det blir väldigt hett.
Första veckan därnere ska vi besöka en handelsträdgård. Jag skulle vilja köpa en uppsättning växter i stora krukor, och ha en samling kryddväxter som man kan använda delvis i matlagningen, som salvia av olika sorter, basilika och en rosmarin. Lavendel är fint och borde klara sig bra här i solen. Berättar längre fram hur det blir och visar bilder.
 På andra sidan har grannen jasmin, så det fungerar iallafall. Bra att veta. 
en annan granne, om man tittar uppåt, har stora urnor med citronträd, kottepalmer etc.

 Nere på gatan hänger vildvinet, också snyggt. Men kan bli lite risigt om man inte håller efter det. 


 på gatorna står det krukor här och var, i två av dem fyllda av vit och rosa cyklamen. 
 ...andra frukter hittar jag också; som bigarråer, äpplen, mandariner etc…i marsipan. 
 på Forum Romanum står pinjeträden. Men det kan vi inte ha på terrassen. 
 ..och i december blommar till och med rosor här och var.. Men jag tror inte vi köper rosor. De ska helst stå direkt i jorden, inte i kruka. 

 Här kan man också få inspiration, vi besökte gamla Ostia, en stad vid havet utanför Rom….här ser jag kottepalm, kanske är det agave eller aloe, pelargoner, bambu, cyklamen etc. Säkert står det en hel del pelargoner här också. De flesta klarar sig ute över vintern. 
 Blyblomma, plumbago är tåligt och har en snygg ljust blå färg. 

I oktober blir det en resa till Italien, på tema: mat, trädgårdar och landskap. Vi åker till Sorrentohalvön och kombinerar med en utflykt till öarna Capri eller Ischia. 

/Allt gott - Ann


kontakt@tradgardsturisten.se


Blog Widget by LinkWithin

Inga kommentarer: