Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

20 januari 2015

Formex 2015 Nej inte "vitt och fräscht"- färgstarkt och ombonat..


 Bilder: från entrémonter, och de två tovade föremålen, en lampa och en sittpuff (nedan vänster) kommer från Aveva design.Gummistövlarna är tillverkade av Katinka Holst, av hampa och återvunnen plast -istället för olja.  

En dag på Formex, och det är knappt jag hann med alla 3 hallarna. Otroligt stort utbud av föremål, inredning, möbler, andra produkter, 829 utställare totalt. Det ligger så mycket arbete och kreativitet bakom att man blir utmattad efter ett par timmar.  "Lappa, laga - våga" är ett av årets teman. Färgerna som utmärker sig: Grönt, turkost, blått, antracit-grått, orange. En viss retro-trend finns också och traditionellt hantverk är tydligt. Borta är "vitt och fräscht".  Här är ett låångt blogginlägg, många bilder- ett urval av mina personliga favoriter, gillar lekfullheten!


I en utställning på Stockholmsmässans entrétorg presenteras vårens trender; Nordic Neat, Nordic Essence, Nordic Motion och Nordic Folk. Trendutställningen är utformad av inredningsstylisten Saša Antić och Niklas Hansen, stylist och set designer. Trenderna är framtagna av Lotta Ahlvar i samarbete med Svenska Moderådet. De sammanställs också i trendguiden Formex Lifestyle.

Mönster: Grafiska mönster..gåsögon, små mönster, retro-moderna mönster, rutiga mönster, liberty-mönster, småblommigt. Ränderna är "placerade" - föremålen doftar "retro" som Lotta Ahlvar säger.  En del föremål påminner om japanska origami.


Ovan vänster: Gustavsbergs benporslin - ett av mina favoriter. 
Ovan höger - två bilder: Creusets underbara grytor, och tallrik ny färg: Ocean från samma företag. Ovan vänster och höger: Produkter från EvaSolo, alltid rent, avskalat och snyggt. Grillen till höger snygg men har inte lufthål som Weber-grillarna. Däremot finns två lägen för att höja och sänka gallret. 
Nedan vänster: Sagaform, sött miniväxthus. Höger: Vet inte vilket företag som tar fram de här 
fina klar- och frostglas glasen med läderband. 


Folkets designval 2014 blev "Åkerlapp" (bilderna ovan). Beskrivning: "Åkerlapp är en liten kollektion linne producerad av Växbo Lin och formgiven av Note Design Studio. Åkerlapp har inspirerats av bondesamhällets vana att ta tillvara på, lappa och laga och är ett möte mellan traditionellt hantverk och modern form. 
Årets designpris (bilderna nedan) "Formex Formidable (2014)"gick till Termosen AccentJuryns motivering: Det är detaljerna som gör det. Industridesignern Gustav Hallén sätter fokus på handtag och kork – och det stora designföretaget tar ett nytt grepp på kaffekannan. Det är snyggt gjort och ergonomiskt bra. Termosen Accent från Sagaform får juryns designpris 2014.


"Gillar båda, otroligt bra grepp i handtag och lock, om man t ex är ute och åker skidor eller skridskor eller har allmänt svaga händer..Åkerlapp alldeles bedårande - kvalitet att man använder restbitar, som ex. skadats lite i vävningen, kan vara ett spår "av mänsklig hand" eller en oljedroppe som kommit i vävningen.."

"Young designers"- avdelningen:
Ovan vänster: Detalj från sidensjal, illustratör EmmaKisstina. 
Ovan höger: Charlie Torsdotter 
Nedan vänster: Små burkar i björk av finsk ung designer Lotta Berglund LoBend (Facebook).
Nedan höger: Underbara kuddar i sammet med tryck av växter, fjäril och djurmotiv - den svarta pantern av Ritva Wahlström från 1970-talet i nyproduktion av Gooey Brand. Ovan och vänster nedan: "Tuesdays with Tina". En serie stämplar, de flesta med trädgårdsmotiv, av illustratören Annette Blåberg. Nedan höger: Vackra glasbubblor, kan användas för små sticklingar, plantor som buxbom, fågelmat…att hänga i träd ovanför bord inomhus ….bara fantasin sätter gränser. Producent/grossist vet inte. 


Ovan vänster: En doftande serie- krämer, parfymer etc. från Sicilien i vackra förpackningar, Ortigia - (återförsäljs bl a av butiken Spruzzi i Gamla Stan som annars fokuserar på lantlig keramik från Italien.) 
Stockholms bästa semla korades också på Formex 15 januari, av en professionell jury Vinnaren blev Grillska huset brödboden! (semlan på bilden är en minisemla av Magnus Johansson) Ett extra plus är att Grillska huset drivs av Stadsmissionen och allt överskott går till välgörenhet. Man gör en god insats genom att köpa sin semla där. 
Nedan höger: Tyckte mycket om karamellerna (flera med lakrits smak) som tillverkas av Tant Ninnis och förpackas i gammaldags askar.
Nedan vänster: Även dessa kloka fluffiga fåglar föll jag för (min vän Sasja på bilden)- fanns i montern för konstgjorda blommor mr Plant. 

Här är Blomsterfrämjandets fina monter på Formex, Tulpanens dag 15/1-15.


Tyvärr har jag bara hunnit få med en bråkdel av alla producenter, hantverkare och montrar på mässan. Det fanns säkert mängder av fina föremål som jag inte ens hann se. 
Lite inspiration hoppas jag ni fick!

…………...


/Vi ses kanske på mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm den 26-29 mars 2015? 
kontakt@tradgardsturisten.se
Hej svejs från Ann 

Blog Widget by LinkWithin

Inga kommentarer: