Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

14 februari 2014

Gamla vackra ting på Stockholmsmässan

Antikmässan 2014 på Stockholmsmässan i Älvsjö är igång nu! Pågår t o m söndag den 16 februari. 
Här är en bildkavalkad av de föremål, möbler, smycken och miljöer som jag fastnade för idag. Kanske ger det lite inspiration!

Fin entré och enormt stor och vacker bukett. Känns alltid roligt när mässansvariga förstår vikten av att ha en vacker entré, och ge ett välkomnande första intryck. Det höjer förväntan. Första delen - där lila mattorna ligger - är montrar av de konsthandlare och antikhandlare som tillhör SKAF (Sveriges Konst och Antikhandlareförening). Gillade särskilt Orangeriet Antik Trädgårdskonst monter eftersom den visade upp äldre föremål som funnits i trädgårdar, särskilt i finare herrgårdar och slott. Bilder längst ner.
Mittemot presenterade sig Mats och Freidenfelts Antik, Hoby Kulle i Blekinge med snyggt utförande på montern och vackra möbler. Bilder ovan och nedan. Se tre-dimensionella dörrarna som är uppklistrade som "fototapeter" bakom. 
Ja, visst är det självklart att man har de här dyrbara tulpanerna i en stilig urna. 


Vackert stilleben 

 Det här fina barockbordet hos Thunér Antikhandel, var nominerat till Årets Dyrgrip i år på mässan. Det "vann" inte, men var en av tre favoriter hos juryn. Så här beskrivs det:

"...ett gråmålat matsalsbord i barock. Bordet är i sex delar och kommer från Salsta slott i Uppland. Man vet att bordet fanns på slottet åtminstone 1740." 

Hos Modernity stod den här bedårande spegeln med en ram av lagerblad i tenn. Av Estrid Ericson för Svenskt Tenn 1930-tal. Hur många har tittat i den här spegeln? Skulle man allt bra gärna vilja veta...Modernitys monter utsågs till den finaste på årets mässa...
Bild ovan: Stockholmsmässan
och...motiveringen av Årets Monter lyder så här:  
"Med modernismens mest brutala material på väggarna - betongen - om än målad - har Modernity gett vi keramik, fanerade möbler, Fornasetti och mattkonst en kongenial fond. Det är scenografiskt på hög nivå. Med sneda öppnande väggar välkomnas besökarna till en skickligt ljussatt och ombonad rumslighet."
och Modernitys monter pryddes också av Årets Dyrgrip, nämligen  vikskärmen kallad Den Öppna Garderoben av Piero Fornasetti, Italien 1950-tal. Skärmen beskrivs så här: den är "i fyra delar, kan vikas som en garderob. På skärmen har Fornasetti målat en så kallad tromp l´oeil, föreställande ett tänkt innehåll i en garderob, med bl a färgrika jackor, slipsar och stövlar. Baksidan av skärmen är en målad imitation av rotting".  
Mycket humor och snygg i trä och mässingdetaljer. 


Lyssnade på ett föredrag om "Svenska stolar" en bok som kommer nu kommer ut i ny uppdaterad upplaga skriven av Dan Gordan, redaktör på tidningen Sköna Hem. Han intervjuas här av Li Pamp. Lyssnade också på ett föredrag på söndagen om en ny bok OM Tore Wretman, kocken som förnyade matkonsten för 50 år sen. Verkar vara en mycket spännande och vacker bok. Alltså "Tore Wretman - "maten och livet" av Mats Ekdahl. 
Såg en del vackra nygjorda silversmycken bla hos guldsmeden Jesper Blomquist Stockholm som också lagar och reparerar antika ädelmetallföremål. Vackra silversmycken från 1950-60-tal hos Medusa Antik (bild) Gamla Stan i Stockholm
...och på Medusa köpte jag det här fina silver-armbandet.
 Matbord teak.  Designer: Peter Hvidt & Orla Möhlgaar - Nielsen
och de fina stolarna av en annan designer; Inger Klingenberg France & son, ser ut att vara inspirerade av Japan.
 Handtryckta tapeter, det finns verkstäder på flera ställen i Sverige.
bland annat på Stene gård i Järvsö och på Långholmen i Stockholm. Handtryckta tapeter AB har rekonstruerat och nytryckt historiska tapeter, bårder, rullgardiner och linoleummattor i 30 år. Under mässan 12-16 februari hjälper de till att tidsdatera tapetfragment om man tar med sig.

Carl Malmsten furniture studies tillhör Linköpings universitet men finns på Lidingö och på Capellagården på Öland. I montern fanns bl a en läcker fåtölj med art- deco känsla. Mer oCarl Malmsten-mannen som älskade hantverket  här!
...och är är en bild av fåtöljen av eleverna;  Emil Zetterlund och Josefina Hägg. Detaljerna är väldigt fina. Bland annat en detalj på sidan av fåtöljen, där man har gjort ett relief tryck i skinnet av Södermalms kvarter (om jag förstod det hela rätt)
Vintagekläder finns också på mässan...hos ex. Antik textil och kuriosa.
och klassikern Stig Lindberg från Gustavsberg och många av hans kollegor..
Atlantångarnas förlorade värld. En stor monter från föreningen av fartygshistoriker. Föreningen heter Skandinaviska Titanicföreningen och grundades 2000.
En annan vacker träbåt som renverats till perfektion...
Här är en bildkavalkad...
intartsia, Göteborgs siluetter med Göta kanal i mitten. Otroligt fin!
 fantastisk skulptur av diabas hos galleri Fahlnaes konsthandel i Göteborg. Konstnär: Roland Tilajcsik.


och avslutningsvis bilder från Orangeriet Antik Trädgårdskonst, Lund som ställde ut vackra patinerade trädgårds-antikviteter. 


Fyller på med några fler bilder senare ...Hoppas att ni fått lite inspiration! Det fick jag på mässan och 25000 andra som besökte mässan. 

Om 34 dagar öppnar trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar...pågår 20-23 mars 2014. /Ann

1 kommentar:

Anonym sa...

Ann!

Vad kul att se ditt ”fotoreportage” från Aniktmässan – tack!

Vår i luften i dag…

baldoreportage.se/-baldotantens-blogg