Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

30 november 2013

Reseberättelse från Nordvästra Sardinien oktober, del 1. Endagsutflykt: Stintino och ön Asinara



Här kommer en kort berättelse med bilder, från min och Bengts resa till Sardinien. Vi var inbjudna i mitten av oktober tillsammans med journalister och resebyråer för att upptäcka nordvästra Sardinien. 
Researtikeln skrev jag för tidningen på nätet: Sardinia focus, men finns också kopierad här: 

Reseberättelse 1: (av 4)
Den lilla staden Stintino ligger vackert på nordvästra Sardinien. Den ser ut som en tunn sträng, det är en halvö mot ön Asinara som är ett nationalparksområde. Stintino är ursprungligen en fiskeby, idag mer en badort för semesterfirande. Här finns både en ny och gammal hamn med strandpromenader, ett litet torg, och en fin kyrka. Vi utgår från Stintino för en innehållsrik dag: Ta färjan över till Asinara, åsneön, en obebodd ö. Det går inte att åka hit helt privat och bara börja promenera, utan man måste förboka; antingen jeep, cykel, buss eller till häst. Ön har precis blivit vilt- och marint reservat och därför är besöken till ön reglerade för att skydda växter och djur. Bered dig på att se djur i det vilda, framförallt åsnor och hästar. Här lever också havssköldpaddor i det fria. I havet runt ön finns flera sällsynta arter av fiskar, delfiner och valar. Ön är vacker, här finns enar och det växer törel (euphorbia) i kuddform på branterna. Det glittrande vattnet är aldrig långt borta, grusvägarna slingrar sig fram, upp och ned i ett brant och klippigt landskap och stränder i turkosa vikar. Stenformationer och vackra stränder finns här. Det är lite svindlande när man tänker på det...här befinner man sig mitt i Medelhavets Europa. Väl tillbaka i Stintinos hamn och med lunchmacka i magen. Solen är på väg ner och ett par killar provar fiskelyckan vid pond Pilo, en mycket speciell strand som avdelar havet mot en dammen med bräckt vatten. Dagen avslutas med middag med många sardiska rätter på en restaurang vid gamla hamnet. Vi sover gott på ett familjärt bed and breakfast mitt i Stintino.

Bild ovan: Ett par kilometer norr om Stintino ligger Capo Falcone. Tornet till höger kallas spanska tornet; Torre Pelosa. Intill ligger en mycket fin strand, 'Pelosa beach' med vit sand. 
Den gamla hamnen i Stintino. 
Hamnen "Marina di Stintino". 

Vi tar färjan från Stintino hamn över till ön Asinara, det tar cirka 45 minuter. I hamnen finns ett litet mobilt café och toaletter. Vår jeep med guide väntar. 
Det är så kallat 'medelhavsklimat' på ön Asinara, s k  macchia som består av buskvegetation som är grön året runt med torra somrar. Vegetationen är motståndskraftig mot torka. 
Vår jeep med guide Federica från Cooperative Sinuaria. 
Vissa väljer att packa ryggsäcken för en dagsutflykt på ön Asinara med cykel.
Euphorbia! Den vilda töreln (på latin Euphorbia) växer i häftiga kuddformer över ön. På våren och försommaren blommar högbladen (närmast den lilla blomman) i gult, orange..färgerna lockar till sig vissa djur.  Växtsaften är giftig. Även julrosen är en slags euforbia; Julstjärna (E. pulcherrima).  
Här är en albinoåsna med sitt föl, lite skygga ger de sig in i grönskan när jeepen stannar. Asino=åsna på italienska. 
Vackra vilda hästar i ett grönt oktober-landskap. Till höger ett fikonträd. Vi närmar oss något ljus blått, turkost ...ser fint ut. 

I en underbar vik med "turkost vatten" och vit sand kan man bada in i oktober. Temperaturen är "svensk" skulle man kunna säga.

Vi besökte också ett naturområde som heter Pond of Casaraccio eller Pond of the Saline. Det är bräckt vatten. Inte så djupt. 

Pond of Pilo, och är över 1 km lång. Den är skild från havet genom en smal strandremsa. Här kan man vissa tider på året, se kolonier av rosa flamingos. 

Pond of Pilo, en vacker strand. 

när badgästerna försvinner prövar fiskarna lyckan. 

Tillbaka i Stintino och den gamla hamnen.
Sardisk generositet. Sardiska sötsaker (dolce) väntade på rummet när vi kom till vårt bed and breakfast. Ett av många bed and breakfast i Stintino. 


Middag i Stintinos gamla hamn 'Porto Vecchio', på restaurang Lina.
Resehälsning från Ann Larås och Bengt, Trädgårdsturisten

2014 görs en resa till Sardinien i september- inte en gruppresa utan individuellt men med utvalda hotell och utflykter för den som vill, anmäl intresse HÄR!

1 kommentar:

Bjørg sa...

Tusen takk for en flott "tur" til Sardinia!!!!!!!!!!Flotte bilder og god info. :-)