Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

27 augusti 2013

Ett augusti-besök på Zetas handelsträdgård - stämningsbilder...

Blog Widget by LinkWithin
 höstanemon

Alltid mysigt och inspirerande att besöka Zetas finsmakarens trädgård, i Huddinge. Häromdagen åkte jag dit med min kamera (ja, alltid kamera!) och med min pappa Lars. Lunch, fika, inspiration och slutligen köp av ljung och vårlökar!! Passade på att ta några stämningsbilder för att se vad som blommar fint på sensommaren. Vill ju gärna förlänga planteringarna hemma med färger och bladverk.Mest fascinerad av Zetas är jag av stämningen, att det är så vackert och välskött.  Gillar tips för stilleben och kombinationerna i kruka.

Och vad vore Zetas utan söder-sluttningen och de vackra stenarna med den asiatiska atmosfären, de japanska lönnarna och klippblocken, som har funnits där sedan Folke Mattsson anlade visningsträdgården för fler decennier sedan... (bilden ovan är från ett tidigare år)
En vacker lönn: Är hösten på väg?
 Zetas trädgårdscafé, alltid lika fräscht och goda smörgåsar och bakverk. 
Rodgersia ‘Die Stoltze’
 lönn
 någon slags törel. 
 intressant gräs, zebrarandigt. 
Gul Robinia (latin: Gleditsia triacanthos 'sunburst')
full aktivitet bland de höstblommande perennerna. Rudbeckia 'Magnus' syns lite till höger, även astilbe.
Alltid så snyggt inne i butiken. 
groda i ånga i vatten. 
 triangel-oxalis. Såå snyggt. 

flera har säkert råkat på en släkting till denna, med gula blommor. Den växer lite här och där i vår trädgård och är jättesöt men svår att få bort, sprider sig lägg. Den heter enligt Viktoria Skoglund i hennes blogg:

"Oxalis corniculata, med små blad har jag (Viktoria Skoglund) sett i flera bergsskrevor och mellan trappsteg. Den tycks vara härdig och anses vara ett svårutrotat ogräs med gula blommor som sprider sig med för. Man bör kanske därför tänka efter både en och två gånger innan man planterar en triangeloxalis i trädgården…"

 pappa Lars tittar intresserat på den ovanliga vass-lampan. 
 självklart ska man ha en rudbeckia i fickan på sensommaren. 
 ..det är Ulf Gråberg som arbetar på Zetas...
 Rönnsumak  (Latin: Rhus typhina)

 Prydligt och blommigt bland raderna av frestande perenner..
 katsura till höger (Latin: Cercidiphyllum Japonicum) - så här beskrivs katsuran på Zetas hemsida: 

"Men vackrast i sin enkelhet är katsuran med sina ljuva hjärtformade blad. Röda knoppar tätt inpå grenarna som växer sig större och plötsligt en dag finns där små röda hjärtan på rad, som en kärleksförklaring till våren.
Under försommaren har löven vuxit sig större och gröna men behåller en vacker tegelröd bladkant. Bladen rör sig fint i sommarbrisen och skuggspelet på marken leder tankarna till fjärilar.
Till hösten bjuder katsuran på ett skådespel i rött och orange. Trädgården fylls av en underbar doft av nygräddade bullar, spunnet socker eller för några för de tankarna till nybakta pepparkakor. Därav ett av namnen den fått på svenska. Katsuran växer som ett flerstammigt träd i fuktig men väldränerad jord."
 nejlika
 Buddha vakar över Zetas...och ger en lugn och meditativ stämning. Kanske är det de stora stenblocken som ger den asiatiska känslan när man går runt på Zetas. 
dags att plantera vårlökar tänkte jag- köpte en hel del. Scilla, vårstjärna, liljeformade tulpaner ...
 en av kunderna laddar sina nyköpta vackert röda rosor på Mc:en. 
Avslutar med en läcker komposition av fjäderborstgräs (Latin: Ennisetum setaceum ’Rubrum’) och chokladblomma(Latin: Cosmos atrosanguineus) 

Önskar en fin augusti 
/Ann

Blog Widget by LinkWithin

5 kommentarer:

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Hej Ann,
Vilka fina bilder och trevligt reportage! Jag älskar Zetas, var där i juni och köpte sommarblommor till balkongen, utmärkt kvalitet! Jag och Eva skall åka dit i morgon, kan verkligen rekommendera deras fik, mycket god mat och bakverk! Kram från Börje

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Ja, håller helt med. Smarriga bakverk. Gillar alltid deras morotskaka men också den med ananas....

Bland blommor och buskar sa...

Underbara bilder från ett underbart ställe, jag var där idag och storhandlade åt en kund rena julafton.
Ha en fortsatt solig vecka
Kram Madde

Margareta sa...

Zetas är verkligen ett inspirerande ställe. Brukar besökas när jag är i Stockholm.Tack för fina bilder.

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Bland blommor och buskar

Ja, vilken lyx det låter att åka till Zetas och handla åt en kund, idag regnar det men det har ju varit jättefina dagar tidigare i veckan.

Önskar dig en härlig sensommar!