Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

23 augusti 2013

Engelska trädgårdar 5-9 sept 2013 - resa med Trädgårdsturisen

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithinI höst, 5-9 september 2013 åker jag med en grupp till England för att besöka trädgårdar. Det är med min reseverksamhet Trädgårdsturisten. Det blir en resa med riktig guldkant, vilket innebär att inte bara trädgårdarna är jättefina utan vi äter också gott, och bor mycket charmigt och lantligt. Vi tittar också in i två spännande hus. För ett detaljerat program mejla kontakt@tradgardsturisten.se, så skickar jag så att du kan fundera.


Vi färdas i vår buss över de kulliga backarna på den vackra landsbygden  i området som kallas the Cotswolds i hjärtat av England runt Stratford-upon-Avon och Gloucestershire mm. Vi strosar runt i 8-10 fantastiska rikblommande trädgårdar, ser hus uppförda med stor hantverksskicklighet och stannar till i pittoreska byar och en och annan pub. Jag utlovar en unik upplevelse och miljöer som är andlöst vackra och annorlunda från i Sverige. Självklart blandat med besök i byar, pubbesök etc.
 Hidcote manor, en av de finaste trädgårdarna - förvaltas av National Trust. 
 Glad Påsk året runt, säger de formklippta fåglarna i en riktig "arts- and crafts-trädgård" som vi besöker. 
Många av husen i denna underbara del av England, är byggda av lokal sten bruten i stenbrott i närheten. 
Bild: Wades Blue, ett färg-pigment som "uppfanns" av ägaren P. Wade i trädgården vid Snowshill manor. 

Vi får se mycket av det bästa och trädgårdsvärlden har att erbjuda i England, bl a trädgårdarna Hidcote manor (vår trädgårdsstjärna Ulf Nordfjells inspirationskälla i England), Snowshill manor mm  Trädgårdarna vi ska besöka är i stort sett alla  inspirerade av arts- and craftsrörelsens ideer om att gå tillbaka till det lokala, det inhemska. Det var en protester mot 1800-talets industrialism, och mot det som framställdes snabbt utan kvalitet. Man ville istället  återuppväcka de växter som fanns i de små täpporna, i allmogeträdgårdarna. Detta gällde också husen som byggdes i the Cotswolds där man använda sten från stenbrott i närheten, satte upp egna smedjor och snickeriverkstäder. Man byggde med stor hantverksskicklighet och framförallt var en grupp arkitekter, socialt engagerade personer, filosofer och konstnärer som flydde London till landsbygden i hjärtat av England. En av ledargestalterna var William Morris, och prerafaelisterna.

Bild: Hidcote manor

Vår sista resdag, blir en kontrast till det övriga, när vi besöker det stiliga 1800-tals slottet och dess park där tv-serien Downton Abbey spelas in. Resan vi gör är fem dagar lång, mellan 5-9 september 2013, och vi bor lantligt och mycket vackert (bilder längst ned) på två olika hotell, båda omgivna av stora trädgårdar. Maten är självklart också viktig, middagen äter vi på hotellen på kvällen.
Om du vill veta mer, gå in på Trädgårdsturistens hemsida, och om du vill ha det detaljerade programmet, kryssa för resan HÄR HÄR, på intresseanmälan, så kommer en pdf. Vi är 20 personer nu.  Inga platser kvar i år. 

Det är en resa med guldkant!!


Bild: Systrarna Crawley i parken vid "Downton Abbey-slottet" i Hampshire. 
och nedan kommer inspirationsbilder från trädgårdarna och miljöerna vi ska besöka på resan:

Snowshill manor


 byliv i Cotswolds

 Vårt första hotell Ettington

Vårt andra hotell Tylney hall hotel. 


Jag, Ann Larås (författare engelska trädgårdar, ciceron och researrangör)

Kanske ses vi !


-resor med gulkant till trädgårdar i England, Italien, Frankrike och i Sverige. 


“Mitt mål är att erbjuda resor som är vackra, inspirerande och roliga. Jag vill förmedla den magi som jag själv känner i de trädgårdar och platser vi besöker. Resan ska gärna ge ny kunskap och öppna perspektiv.”


eller skicka efter ett reseprogram på mejladress: 
kontakt@tradgardsturisten.seBlog Widget by LinkWithin

2 kommentarer:

Furulunden sa...

Så fine bilder at jeg deler dem på min hagefacebookside. Den finner du via min blogg!!

Furulunden sa...

Så fine bilder at jeg deler dem på min hagefacebookside. Den finner du via min blogg!!