Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

07 juni 2013

Trädgårdsresa: England, rikblommande Cotswolds och "slottet Downton Abbey" i höst!

Blog Widget by LinkWithinI höst, 5-9 september 2013 åker en grupp till England för att besöka trädgårdar. Det är med min reseverksamhet Trädgårdsturisten. Jag är med som ciceron och reseledare. Även 2014!

Vi besöker de kulliga backarna på den vackra landsbygden  i området som kallas the Cotswolds i hjärtat av England runt Stratford-upon-Avon och Gloucestershire mm. Vi strosar runt i 8-10 fantastiska rikblommande trädgårdar, ser hus uppförda med stor hantverksskicklighet och stannar till i pittoreska byar och en och annan pub. Jag utlovar en unik upplevelse och miljöer som är andlöst vackra och annorlunda från i Sverige. Självklart blandat med besök i byar, pubbesök etc.
 Hidcote manor, en av de finaste trädgårdarna - förvaltas av National Trust. 
 Glad Påsk året runt, säger de formklippta fåglarna i en riktig "arts- and crafts-trädgård" som vi besöker. 
 stiliga mormorsväxter, bla riddarsporrar som växer högt upp mot skyn, bakom täta idegranshäckar. 
trädgårdsmästaren är inte så lång, så det får bli formklippning av mindre "schackpjäser"

Många av husen i denna underbara del av England, är byggda av lokal sten bruten i stenbrott i närheten. 

Bild: Wades Blue, en färg som "uppfanns" av ägaren P. Wade i trädgården vid Snowshill manor. 

Vi får se mycket av det bästa och trädgårdsvärlden har att erbjuda i England, bl a trädgårdarna Hidcote manor (vår trädgårdsstjärna Ulf Nordfjells inspirationskälla i England), Snowshill manor, Barnsley house ..mm.  Trädgårdarna vi ska besöka är i stort sett alla  inspirerade av arts- and craftsrörelsens ideer om att gå tillbaka till det lokala, det inhemska. Det var en protester mot 1800-talets industrialism, och mot det som framställdes snabbt utan kvalitet. Man ville istället  återuppväcka de växter som fanns i de små täpporna, i allmogeträdgårdarna. Detta gällde också husen som byggdes i the Cotswolds där man använda sten från stenbrott i närheten, satte upp egna smedjor och snickeriverkstäder. Man byggde med stor hantverksskicklighet och framförallt var en grupp arkitekter, socialt engagerade personer, filosofer och konstnärer som flydde London till landsbygden i hjärtat av England. En av ledargestalterna var William Morris, och prerafaelisterna.


Bild: Hidcote manor

Vår sista resdag, blir en kontrast till det övriga, när vi besöker det stiliga 1800-tals slottet och dess park där tv-serien Downton Abbey spelas in. Resan vi gör är fem dagar lång, mellan 5-9 september 2013, och vi bor lantligt och mycket vackert (bilder längst ned) på två olika hotell, båda omgivna av stora trädgårdar. Maten är självklart också viktig, middagen äter vi på hotellen på kvällen.
Om du vill veta mer, gå in på Trädgårdsturistens hemsida, och om du vill ha det detaljerade programmet, kryssa för resan HÄR HÄR, på intresseanmälan, så kommer en pdf. Jag har 22 platser, hälften är bokade hittills.

Det är en resa med guldkant!!Bild: Systrarna Crawley i parken vid "Downton Abbey-slottet" i Hampshire. 
och nedan kommer inspirationsbilder från trädgårdarna och miljöerna vi ska besöka på resan:


Snowshill manor


 byliv i Cotswolds


 Vårt första hotell Ettington


Vårt andra hotell Tylney hall hotel. Och här är jag. 

Kanske ses vi !-resor med gulkant till trädgårdar i England, Italien, Frankrike och i Sverige. 

Klicka här för att läsa mer! eller skicka efter ett detaljerat reseprogram på kontakt@tradgardsturisten.se

Trädgårdsturisten upprepar denna resa även 2014, i september. 

www.tradgardsturisten.se


Blog Widget by LinkWithin

2 kommentarer:

Karina Nohrstedt sa...

Åh vilken underbar resa den skulle jag vilja åka med på, undra om jag kan önska mig det i 50-års present!!!!

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Karina! Det är ju en jättebra ide. En resa-en upplevelse var precis det jag önskade mig när jag fyllde jämnt för 3 år sen. Hoppas att vi ses på en resa!
Hemsidan heter www.tradgardsturisten.se