Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

04 september 2012

Hemslöjdslöven på Liljevalchs har gett 25000 nya träd i Afrika

Jag måste lägga ut det här pressmeddelandet oredigerat, jag tycker att det är en sån bra idé och påhittigt. Det har allt. Konst och pengar och välgörenhet i ett paket. Dvs tack vare alla som gav bud på Tradera på de snidade löven som ställs ut på Liljevalchs för att fira Hemslöjden 100 år, så kommer pengar in för att betala för att plantera nya träd i Afrika, som ett led att bekämpa fattigdom.

Fotograf/Källa  Mats Liliequist

ur PM:et
"En rafflande budgivning om Hemslöjdens löv på Liljevalchs resulterade i 499 551 kronor till Vi-skogen. Det betyder att 25 000 nya träd kan planteras i östra Afrika.
Under söndagskvällen då auktionen på Tradera avslutades duggade buden tätt om de 2 000 löv som ingick Hemslöjdens populära jubileumsutställning på Liljevalchs. Totalt kom 15 629 bud in i nätauktionen som sammantaget gav en halv miljon kronor till förmånstagaren Vi-skogen. Det betyder att 25 000 nya träd planteras genom organisationen i Rwanda, Uganda, Tanzania och Kenya.
Populärast var träkonstnären Thord Vaktnäs löv som budades upp till hela 8 100 kronor. Åtta budgivare la hela 74 bud på hans vackert snidade löv föreställande ett träd och en folksamling.
Projektet med de slöjdade löven har pågått i ett år och kröntes med utställningen ”Hemslöjden på Liljevalchs” som besöktes av 74 000 människor. En del av utställningen var det demokratiska verket ”Ser du löven för alla träd?” där lövmakare från hela landet och i alla åldrar klädde, fyllde, smyckade och utformade sitt eget löv. Löven auktionerades ut till förmån för Vi-skogen i samarbete med Tradera och Konsumentföreningen Stockholm.
– Ett stort och varmt tack till Hemslöjden, budgivarna och alla lövmakare som medverkar till att hela 25 000 nya träd kan planteras i östra Afrika. Det här är ett stort och viktigt bidrag till Vi-skogens arbete med trädplantering och fattigdomsbekämpning i regionen, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.
– Det känns fantastiskt att 74 000 människor har vandrat igenom skogen som för ett år sedan började växa i tankarna på utställningsarkitekt Martin Jämtlid. Och att konstverket nu 12 månader senare med hjälp av alla lövmakare bidrar till att en ny skog kan börja växa i östra Afrika, säger Kerstin Andersson Åhlin, Hemslöjdens generalsekreterare.


Populäraste löven:
1. Thord Vaktnäs. Funäsdalen – 8 100 kr (se bilder på lövet)
2. Lars Wallin, Bankeryd – 7 200 kr
3. Ingvar Johansson, Motala – 6 100 kr
4. Erik Jacobsen, Göteborg – 6100 kr
5. Eva Lundberg och Gunilla Nilsen-Moe, Bettna – 4 950 kr
6. Siv Salomonsson, Braås – 4 050 kr
7. Sissel Lindqvist, Bureå – 3750 kr
8. Arne Forsberg, Skellefteå – 3605 kr
9. Ulf Andersson Eckhardt, Strängnäs – 3250 kr
10. Wille Sundqvist, Bjurholm – 3150 kr

Per Björklund, kommunikatör Hemslöjden 100 år, 070 890 94 58, per.bjorklund@hemslojden.org  "
 

Populäraste lövet på auktionen: Av Thord Vaktnäs. Funäsdalen – 8 100 kr 
Fotograf/Källa  Mats Liliequist

Bakgrund: I år firar Hemslöjden 100 år med en rad evenemang och utställningar runt om i landet. Kronan på verket är utställningen Hemslöjden på Liljevalchs, där en viktig del är det kollektiva konstverket Ser du löven för alla träd, som pågår från 6 juni till 2 september på Liljevalchs i Stockholm. Det är ett demokratiskt verk där alla som anmälde sitt intresse för att bli lövmakare har klätt, fyllt, smyckat och utformat sitt eget löv.


.....


Ha en härlig sensommar bland höstlöven

Inga kommentarer: