Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

04 juli 2012

Trädgårdsresa i augusti 2012; Hannus trädgård Kinnekulle, lunch i det gröna, Gunillaberg o vinprovning

Blog Widget by LinkWithin
Bilden ovan är från Gunillabergs hemsida; Tage Andersen, floristen, blomsterkreatören och fd konditorn gör en uppsättning. 


Kort resumé:  Dag 1 besöker vi trädgårds- och matkreatören Hannu Sarenströms trädgård på Kinnekulle i VÄSTERGÖTLAND, där vi efter rundvandringen bjuds på sommarmat i hans trädgård, tillagad av honom själv. Vi besöker också Hällekis herrgårds perennplanteringar innan färden går söderut mot Tidaholm och Vulcanön.  Efter incheck på stadshotellet blir det vinprovning före middagen med en professionell provningsledare och middag. Övernattning i Tidaholm. Dag 2 besöker vi blomsterkonstnären TAGE ANDERSENS herrgård GUNILLABERG.

Bild: Hannu Sarenström, trädgårdsinspiratör, författare och fotograf.
.................................................................................................................................................
Avresa Stockholm 18 aug ca kl. 8
Åter Stockholm 19 aug kring kl. 19-1930.
På- och avstigning även trakten kring Södertälje (samma pris)
Det finns också möjlighet för några resenärer att ansluta till sällskapet utifrån andra orter i Sverige. Kontakta mig, så kan vi lösa det och ni får reducerat pris.  
ex. Malmö – om man tar tåget upp till Hällekis tågstation den 18 augusti, och reser hem från Jönköping alternativt t ex Mullsjö station räknar jag bort delar av bussturen och utflykten kostar er 3400:-( exkl. tåg).

Pris: 3990:- för resa tor Stockholm

Det här ingår i priset:

Busstransport 2 dagar

Entréer till 3 trädgårdar

Övernattning Stadshotellet i Tidaholm (del i dubbelrum ingår i priset) Enkelrumstillägg är 200:- .

En fika (kaffe/té och kaka)

En lunch i det gröna hos Hannu Sarenström
+ en lättare lunch på hemvägen dag 2 
1 professionell vinprovning på VinContoret på Vulcanön, Tidaholm
Middag (huvudrätt och 1 glas vin + kaffe och dessert)
1 frukost
Ciceroner / arrangörer:
Ann Larås (Trädgårdsturisten) och VinContoret
Program
Dag 1 – lördag den 18 augusti
Vår buss väntar utanför Stockholms Central på Vasagatan kl. 8. Vi reser västerut genom landskapet kring Mälaren. Ann berättar om trakten, trädgårdar, slott & herrgårdar. På vägen stannar vi i en trevlig miljö för att sträcka på benen och ta en fikapaus. Vi når Hällekis herrgård på Kinnekulle i Västergötland där vi tittar på trädgården och beundrar de djupa omtalade perennplanteringarna, fyllda av växter i alla färgskalor. Därefter går färden vidare - en kort sträcka - till trädgårdsinspiratören och författaren Hannu Sarenström. Hannu är känd för sina böcker om trädgård och mat, den senaste boken heter Sommarkalas. Han gör också fantasifulla blomsterutställningar och har medverkat i SVT:s program Gröna rum. Han leder oss genom trädgården och ger inspiration kring växterna och hur trädgården har byggts upp, förmedlar tankar kring färgskalor och kombinationer. Nyhet! Sedan är det dags för lunch utomhus i trädgården, fräsch mat som Hannu tillagar speciellt för vår grupp. Efter besöket åker vi söderut mot Vulcanön i Tidaholm. Vi checkar in på Tidaholms Stadshotell och får ca en timme att koppla av och byta om. Vinprovning med provningsledare väntar i VinContorets lokaler en bit bort, i det som tidigare var det kända Tändstickspalatset. Därefter gemensam middag med dryck (vin eller alkoholfritt). Kvällen avslutas med kaffe eller té och dessert. Hotellet ligger en kort promenadväg därifrån.


Dag 2 – söndag den 19 augusti.

Efter frukost åker vi söderut mot Bottnaryd i Småland, utanför Jönköping. I en vacker glänta i det småländska landskapet har blomsterkonstnären Tage Andersen skapat sitt andra hem utanför Köpenhamn. En grön oas runt herrgården Gunillaberg, som han köpte 2008. Här använder han till fullo sin fantasi för att sätta en personlig konstnärlig prägel både ute och inne. Här finns många blomsterinstallationer men också kreativa tillverkade möbler i järn (hans favoritmateriel förutom växter). Allt ligger inbäddat i ett naturskönt landskap med kor, grisar och andra djur. Vi börjar med att gå runt inne i huset där allt är renoverat på ett mycket speciellt sätt. Utomhus är det inte riktigt en traditionell trädgård utan Tages egna tolkning av skönhet i form av stora urnor med växter och liljor, smidda skulpturer och för den som vill kan man också ta trapporna ner i dalen för en promenad eller titta in i galleriet.  Se bilder längre ner här i inlägget. Efter valfri fika i Tages egna kafé kör vi norrut. Det har blivit dags för en lättare lunch och den äter vi i blommig miljö på vägen i trakten kring Vättern. Det blir också en överraskning på vägen hem, om tiden tillåter, ett besök i en charmig plantskola. Vi når Södertälje och Stockholm kring kl. 19 beroende på trafiken.

............................................................................................................................

Om du är nyfiken inför 2013, anmäl intresse att fylla i, genom att kryssa i på intresseanmälan HÄR. Eller skicka ett mail till mig på kontakt@tradgardsturisten.se


/Ann Larås 'Den passionerade trädgårdsturisten'


Bilderna nedan är från Gunillabergs och Tage Andersens hemsida. Utom de som jag har tagit. 

 Entré Gunillaberg herrgård, Bottnaryd
Blomsterhav utanför gården
 Ett konstgjort träd. Foto: Ann Larås
 Foto: Ann Larås
 Foto: Ann Larås
Foto: Ann Larås
 interiör, som en teater-scenografi.
 lusthuset i ravinen.
 framsidan och en skulptur signerad Tage Andersen.
får, svin, kor och hästar finns på Gunillaberg i det vackra landskapet


Inga kommentarer: