Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

22 juni 2012

Glad midsommar på er alla!!

Blog Widget by LinkWithinMidsommarstång eller majstång (maja=löva) kallas en stång som kläs med löv och blommor, och reses på midsommaraftonen. Runt majstången dansar unga och gamla och håller varandra i handen, och formar ringar på ringar, där varannan ring dansar åt ett håll, varannan ring åt andra hållet. Ringarnas antal beror på hur många som deltar. Sång- och dansleken Små grodorna förknippas ofta med dans kring midsommarstången i Sverige.

Traditionen med majstång är vanlig i Sverige, men förekommer också i andra nordiska länder. Stången täcks helt med björklöv som dekoreras med blommor. Den vanligaste midsommarstången har en horisontell bom, så att den får formen av ett kors, med en krans fästad längs ut på varje arm. Utseendet på installationen varierar både lokalt och regionalt. Stångtraditionen finns också i de svenskspråkiga områdena i den finländska skärgården.
I Finland, Norge och Danmark är det tradition med midsommareld i stället för stångresning (Kokko, Sankt Hansbål).


Ordet majstång kommer av att midsommarafton ursprungligen firades genom att man lövade "majade" sina hem. Det kan hänga samman med årstiderna; i maj slår löven ut, att klä något med löv blir då att "maja" detta. En annan förklaring till ordet majstång är att den äldre tyska traditionen var att man reste majstången kring första maj, efter att man bränt upp vinterns häxerier i valborgsmässobålet. Att Sverige, som nästan enda land i världen, har majstång i juni skulle bero på att de tyskar som bosatte sig i Sverige inte fann de blommor de ville ha i maj, och därför sköt upp majfirandet till juni. Ordvariantenmidsommarstång finns bevarad i skrift sedan 1600-talet.


texten i det här inlägget är helt är ur wikipedia


En vanlig midsommarstångtyp på det svenska fastlandet är den helt lövade stången med en korsarm från vars ändar det hänger lövade och ofta blomsterprydda kansar. Lövningen utförs vanligen med björklöv.
I bland annat Småland förekommer en helt lövad midsommarstångtyp utan korsarm och med en stor krans som hängs vågrätt omkring stången nära stångens topp. Lövningen utförs vanligen med björklöv och kompletteras ofta med blommor.

och som extra bonus kommer här illustratören Ian Eklund Tinbäcks arbetsbeskrivning på en Gräskrona. 
Länk till hennes blogg här!









GLAD MIDSOMMAR TILL ER ALLA!!
från Ann, katten Bella och kattungarna Bello och White socks. Stor hälsning till Topsy som nu funnit ett hem i Hälsingland, hos Hillary och Lasse.












Trädgårdsresor: www.tradgardsturisten.se

4 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Intressant läsning! I vår familj (mammas sida) har vi alltid sagt majstång, kanske det är genuint bohuslänskt att säga så;) Mammas släkt kom från Marstrand:) Så söta kattungar du har;) Önskar dig och dina nära och kära en fin midsommar/Monne

Anonym sa...

Ha en skön midsommar!

ormbunke sa...

Riktigt gulligt med kattungarna och majstången.Fin beskrivning du lämnat. Alltid intressant. Hade tillverkat en midsommarstång av keramik 1983 som vi hade med oss till dotterns värdfamilj i Californien när vi besökte henne.Den blev mycket uppskattad.Mamman var en svenskättling. Ha de gott i midsommar. Här har det tyvärr precis börjat regna. Kram. Anita

DPTT sa...

Monne, önskar dig en härlig sommar!
Vi hade ingen majstång just i år, vilket var lite ovanligt. Vi brukar låta de ungdomar som finns med på vår hyr-ö i skärgården, göra en midsommarstång, majstång på eget tema. I år var det så fint väder så alla ville bara sitta kvar på bryggan i solen och sjunga. Det är inte fel det heller. Idag tillbaka i Sthlm och det regnar hinkar med vatten!!!
Ann