Bild: Ann i favoritträdgården Ninfa i Italien
De flesta längtar nog efter snön som brukar lysa upp naturen den här tiden på året. Istället är det grönt, grått och brunt i backarna utanför. Grenar ligger nedanför våra storvuxna almar utanför huset på parkområdet. Stormen Dagmars fel, gissar jag. Men snart kommer nog snön och kanske lägger sig också den efterlängtade isen för oss som älskar att promenera på Mälarens blanka yta och uppleva Stockholm från vattnet.
Det känns ovant att fortfarande se trädgården precis som den såg ut för 1,5 månad sedan, när den just var nystädad och prydlig inför vintern. Det är grått, förutom gräset och bambun som lyser frisk och grön i vårt "asiatiska hörn" av trädgården.
Som månadens bloggare (i januari) för Nordiska trädgårdar tänker jag lägga ut inlägg på min blogg om olika besöksträdgårdar i Sverige och utomlands att läsa och inspireras av under janauri månad. Min blogg handlar ju just om det. Besöksträdgårdar. Inspiration och lite fakta och kunskap om trädgårdar, trädgårdsarkitektur, växter och kulturhistoria då och då.
Ibland brukar jag skriva lite om min egen trädgård som ligger här i växtzon 3 i villaförorten Bromma utanför Stockholm. Vi har en platt trädgård och när vi flyttade hit för 18 år sedan, fanns här ingenting förutom två gamla äppelträd, några lärkträd och silvergranar. Lärken och granarna tog vi ner, men äppelträden står kvar och är väldigt vackra. Förutom tusentals ligusterplantor som vi har planterat för att skapa "trädgårdsrum" och bädda in husets sockel med, så har vi några avgränsade planteringar, två stora kvadrater på framsidan och en lååång plantering på baksidan i rakt söderläge och som domineras av fyra avenbokar, uppstammade och klot av buxbom på marken. Däremellan växer gammaldags perenner. Vi har också en rosruta och 12 stycken rutor 1x1 kvm inlagda i stenplattor och där vi har valt att plantera en sorts växt i varje ruta. Allt från rabarber, pioner, revsuga, strutbräken, förgätmigej, mynta och ettåringar som krasse. De höga längst bak och marktäckarna framtill.
Trädgården är på 900 kvm och huset ligger i en hörna mot en park som heter Ålstensparken. Området som jag och min sambo Bengt bor i är en så kallad trädgårdsstad, som byggdes under 1920-talet längs spårvagnslinjen den så kallade Nockebybanan. De flesta husen är trähus med en mindre trädgård. Husen ligger ganska tätt men det är rätt så stor variation på husens utseenden och färg. Mer om trädgårdsstäder i senare inlägg den här månaden.
Under januari kommer ni att få läsa både tidigare inlägg och en del nya om trädgårdar att inspireras av runtom i världen. Jag kommer också berätta om trädgårdshändelser runtom i Sverige (kanske inte så många) Vissa av trädgårdarna jag berättar om har jag också med på mina resor med grupper som jag gör under försommar, sommar och höstar.
God fortsättning
Ann Larås, Den passionerade trädgårdsturisten
2 kommentarer:
Grattis till det skall gå in och läsa.
Ha en fin kväll
Annika
Grattis till Nordiska trädgårdars utmärkelse!! Det var kul att få veta lite om dig och din trädgård:) Här har vi haft en hel del stormar det sista men som tur är har vi klarat oss rätt bra:) Ha det gott/Monne
Skicka en kommentar