Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

07 januari 2012

Millesgården en eftermiddag...

Härligt att naturen äntligen är inbäddad i ett tunt lager snö så att allt ser ljusare och mer positivt ut. Vi tog en kort promenad för att få lite ljus i ögonen - det behövdes efter alla helgerna och firandet av sambons födelsedag på trettondagsafton.
Inlägget idag är från Millesgården på Lidingö, skulptören Carl och Olga Milles hem, ateljé, och trädgård. Det är en fantastisk plats där stenterrassen liksom hänger över kanten ut mot havet och där Milles skupturer sträcker sig upp mot skyn.
flygande skulpturer...på underbara Millesgården, Lidingö, utanför Stockholm

Maria, alias pomeranshuset.se. . Hennes nya "företag" och drömprojekt ligger i hemstaden Ljusdal, i hjärtat av Hälsingland.


I november var jag och en väninna och trädgårdskollega, Maria Bremefors (bild ovan) på Millesgården. Först möte och lunch i charmiga restaurangen Millesgården Lanthandel, sen tog vi en promenad i i parken och i Carl och Olga Milles hus. Det är en underbar plats att vara på, stora ytor och utsikt och skulpturerna som svävar på höga piedestaler.
När paret Milles kom hit i början av seklet 1900, så var det här vildmark, här växte tall på den branta klippan och det låg ett kärr här. Platsen omformades djärvt av Milles, med trappor mellan de olika nivåerna, dammar, vacker stenläggning, murar etc. Vackra arkitektoniska förmål placerades ut, pelare som påminner om Italien och romartiden och en portal från det rivna hotellet Hotel Rydberg. Carl och Olga planterade rönn, pil, lind, lönn och tuja. Och eftersom det saknas rönn just nu, tänker man återplantera det i parken. Några detaljer om vilka perenner som fanns i planteringarna, finns inte. (delvis fr hemsidan)
Den stora terrassen med Carl Milles underbara flygande, fria skulpturer....utsikt över Värtahamnen
Historia (delvis fr Millsgårdens hemsida):
Paret Carl och Olga, som båda var konstnärer köpte tomten här på Herserudsklippan på Lidingö 1906 med utsikt över vattnet (Värtan). Huset ritades av arkitekten Carl M. Bengtsson och byggdes 1908. Efterhand gjordes tillbyggnader delvis i samarbete med Carls halvbror arkitekten Evert Milles. Tack vara Carl Milles goda inkomster under 1920-talet, kunde han köpa mer mark i södersluttningen, skulpturträdgården blev allt större och ännu en skulpturverkstad byggdes. Mellan 1931 och 1950 bodde paret i USA och Millesgården gjordes om till stiftelse och överlämnades som gåva till svenska folket.


Maria fotar en av Carl Milles skulpturer.

Dammen som ligger i vinkeln av husetUtställning just nu i utställningslokalen: GLASSTRESS pågår fram t o m 15 JANUARI 2012

Glasstress infattar verk av 32 konstnärer med namn som Marie-Louise Ekman, Charlotte Gyllenhammar, Ernst Billgren och Bertil Vallien. Glasbruket Berengo i Venedig har sedan många år bjudit konstnärer, designers och arkitekter från olika länder att tillsammans med brukets glasblåsare experimentera med glas. Under åren har över 100 konstnärer inbjudits och konstverken visas i utställningar världen över, bland annat på 2011 års upplaga av Biennalen i Venedig. Utställningen är den första i en serie av utställningar med italienskt tema på Millesgården. Carl Milles byggde sin dröm om Italien när han skapade Millesgården.
Poseidon
Historia forts..

På baksidan av Millesgårdens hus finns en uppbyggd trädgård i "Emma Lundbergs anda" som skapades för cirka 10 år sedan, på initiativ av bl a skribenten Stella Westerlund som skrivit en bok om Emma och hennes trädgårdskonst som var inspirerad av den engelska arts- and crafts- rörelsens trädgårdsidéer kring sekelskiftet 1900.
Bland de hösttorra perennerna i planteringen lyser fortfarande underbara astrar.
...blått mot höstgrått och brunt. Omkring går en pergola som är vacker på våren och sommaren när klematis och rosor blommar.
Till min hemsida Trädgårdsturisten HÄR.

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

4 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Underbara bilder och en intressant skildring av paret Milles hus o trädgård:) Alltid kul att läsa bloggar där man lär sig något:) Ha det gott/Monne

Kristina Bonander sa...

Hej.
Vad roligt att du skriver och visar från den här otroligt vackra trädgården. Gjorde själv ett inlägg därifrån i höstas. Det är en formstark och snygg trädgård som med behållning kan besökas alla tider på året.
Ha en god fortsättning
Hälsar
Kristina

TrädgårdsPrinsessan sa...

Så roligt att du är månadens bloggare! :-)
Och så kul att få veta så mycket om Carl Milles och hans verk, verkligen intressant. Poseidon kände jag igen i alla fall (jag är ju från Göteborgstrakten från början :-) De flygande skulpturerna hade jag inte ens sett på bild tidigare - jättehäftiga!

Ha det gott!
Annika

maria bremefors sa...

Börjar denna strålande vinterlördag med att titta in i din inspirerande och trevliga blogg - och härligt Ann att du bjuder på den undebara utflykten vi hade på Millesgården, kan inte glömma 'rotkålen'//Maria Bremefors - Fru Pomerans