Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

28 november 2010

Trädgårdstips nr 11: Krapperup slott och trädgård, Kullahalvön, Skåne

Jag besökte Krapperups slott i somras 2010, när vi bodde hos vänner med sommarhus i i Mölle (som inte ligger långt därifrån). Jag blev glatt överraskad av att parken är så välskött!! Vackra häckar, fina perennrabatter och underbara rabatter med buskrosor. Har också hört talas om deras fina höga! rhododendron och azaleor som blommar på försommaren...

Detalj från den vackra fasaden från 1600-talet.

Från deras hemsida: Krapperups park går tillbaka åtminstone till 1600-talets barockanläggningar och har därefter successivt förändrats och förnyats enligt tidernas och ägarnas smak.
I sin nuvarande utformning är parken, trots enastående blomprakt i rosengård och perennrabatter, en landskapsträdgård, som dramatiskt utnyttjar höjdskillnaderna mellan landborgen och havet.
Parken är fritt tillgänglig för allmänheten året runt, som en plats för stillhet och rekreation.

Se hur välskött det är, med raka beskurna häckar

Historia (från hemsidan): Krapperup är ett gods på skånska västkusten tre mil norr om Helsingborg strax söder om Kullaberg och Mölle. Sätesgården Krapperup är känd sedan tidig medeltid. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park, öppen för allmänheten året om.

Krapperup drivs sedan 1967 av en stiftelse bl.a. med uppgift att stödja vetenskap och forskning. Godset sköts i stort sett som under den tidigare ägarefamiljen, med ett väl fungerande jordbruk. De moderna ekonomibyggnaderna ligger öster om väg 111 och är privat område.

Den utåtriktade verksamheten bedrivs i de gamla husen runt Stallplan. Här finns nu konsthall och museum, musikhall, café och slottsbutik.

Agnes i Lund skriver så här i en kommentar: "Fiket är väldigt populärt fram emot vårkanten, inte minst för att uteserveringen ligger så bra i lä -det blir snabbt varmt och skönt. Att cykla från Mölle via Krapperup till Höganäs/Helsingborg är jättefint."

Ros, mörklila: Amethyste (om jag misstagit mig på ros, skriv gärna en kommentar till mig)

Rosen Bellevue
Rosen Peer Gynt

Smal gång som siktlinje i en del av parken.

Dammen längst ner


Solbrud

Fasaden ser verkligen ut som ett sagoslott med sitt handslagna tegel och stjärnmönster. Hit åker jag snart igen, en annan årstid när rhododendron och azaleor blommor.
Till detta inlägg på engelska!


Trädgårdsturisten - trädgårdsresor med guldkant i Sverige, till England (inkl. Chelsea flower show), Italien och Frankrike. 

1 kommentar:

agnes i Lund sa...

Fiket är väldigt populärt fram emot vårkanten, inte minst för att uteserveringen ligger så bra i lä -det blir snabbt varmt och skönt. Att cykla från Mölle via Krapperup till Höganäs/Helsingborg är jättefint.