Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

11 april 2010

Massor av bilder från trädgårdsmässan i Älvsjö 2010!!

En hängmatta av blommor.

Blåsippa bland torkade löv - det man längtar efter just nu.

"Magnoliaprakt i lustgården", kallade Liseberg i Göteborg sin blommande monter. För två år sedan utökade Liseberg sin park med 2 hektar och där man har skapat en trädgård. I år är det trädgårdsdagar i Liseberg i maj månad.

Beskuren buxbom i form av en "björn", i Lisebergs monter.
Det fanns som vanligt en bokhandel på mässan. Och där på pallen, i mitten "skådar mitt öga" mina egna böcker Italienska trädgårdar och nyutkomna resehandboken och faktaboken, inspirerande Engelska trädgårdar. (Du kan köpa boken om du vill genom AgnesiLund, klicka i så fall på rubriken ovan eller via förlaget Natur och Kulturs hemsida) Känns alltid kul att se att något man suttit och skrivit hemma plötsligt är en trycksak.

Jättefin växtbänk med gammalt fönster. Denna stod i trädgårdsmästarutbildningen DA CAPO:s vackra monter.

Ett spännande stilleben -och nostalgi med gammal cykel och korg fylld med liljeformade tulpaner.
Det var mängder av öppna föredrag under mässdagarna arrangerade av FOR, fritidsodlingens riksorganisation. Här står några rådgivare inom olika områden på scenen, bl a Kjell Åberg, Åbergs trädgård (till höger och Peter Englander, Apotekarns trädgård (andra från vänster).

Tjörns trädgårdar blev utsedd av Nordiska trädgårdar till årets bästa idéträdgård. Montern var en kinesisk-inspirerad trädgård med olika slags bambu kring en stor grotta och en liten röd lackbro. Framför montern står Mikael S. Andersson, som är vd och trädgårdanläggar-mästare på Tjörn.

Jag har varit på jakt efter en hängstol i två år utan att hitta en som jag kan tänka mig att hänga i vårt äppelträd. Kanske är det den här jag letar efter? Nja, hellre vill jag nog ha en stol i flätad rotting eller kanske kanske denna i naturvitt, svart eller möjligtvis mörk mörk grönt.

Trädgårdsmästarutbildning Da Capo Göteborgs universitet presenterar sig själv väldigt snyggt med ritningar, egna fröpåsar och ett odlingsland med grönsaker.


Nordfjell colletion, snyggt, och praktiskt. Urnorna/kärlen är isolerade och har hjul.
Tänk vad bra att kunna flytta runt när man t ex vill odla en ligusterhäck eller ett litet träd på terrassen, berättar Ulf. Ny flyttar utställningen över till Båstad.

Årets pelargon 2009 presenterades: Äggskalspelargon av två olika sorter. Så här skriver Blomsterfrämjandet som utser årets pelargon: I den här gruppen ingår zonalpelargoner som har en annan bladfärg än den vanligt gröna, men vi hittar även brokbladiga pelargoner bland engelska-, doft- och hängpelargoner. Pelargoner är ett populärt släkte och just gruppen dekorativa pelargoner var mycket omtyckt i det viktorianska England (ca 1832-1900).

Zetas trädgård visar alltid upp något jättesnyggt. Så var det även i år. Jag fick hjälp av en duktig trädgårdsdesigner med en fråga jag hade. Tack Jonatan - vilket tålamod och enorm kunskap.

Zetas spaljerade körsbärskorneller. Supersnyggt! Ett konstverk.

Zetas.

Zetas, detalj

Fullt på de öppna föreläsningarna. Den här gången är det Ulf Nordfjell som berättar om "bakom-arbetet " före Chelsea flower show 2009.

Ulf Nordfjell berättar om alla förberedelser inför mässan.

Ulf Nordfjells fyndiga, snygga och genomtänkta möbler och attribut för trädgården och terrassen eller balkongen.


Snygga trädgårdskläder hos Boulogner.

Vertikala blommande väggar poppis nu.

Wij trädgårdar i Ockelbo lyfter fram det stundande bröllopet mellan Viktoria och Daniel. Idéträdgårdens namn är Klänningen och buketten. Det är från brudgummens hemtrakt runt Ockelbo hyllningen kommer. En folklig monter. Skapelsen är gjord av blomsterkonstnären Gunnar Kaj och formgivaren Synnöve Mork. Det är en hyllning till från naturen ett firande i det gröna – allt inramat av det magiska nordiska ljuset (som trädgården beskrivs av Lars Krantz). Verkligen modigt av Wij att göra det så enkelt, säger trädgårdsturisten. Men ändå vackert med en färgsprakande bukett under ett "tak av grenar". I sommar, i juni blir det folkfest på Wij i Ockelbo.

Inne, i Wijs monter, under taket av grenar (som kanske ska föreställa formen av en kjol, en bröllopsklänning). Det är konstnären Gunnar Kaj som har fått uppdraget att skapa kronprinsessans brudbukett.

Region Skånes monter.

Region Skånes monter igen. En alldeles underbar ängsmatta inför våren.

Vackert växthus.

Uti vår Haga, en vacker monter av floristen Gun-Britt Ståhl och trädgårdsjournalisten Monika Langlet. "Fjäriln vingad syns på trädgårdsmässan"
Så här står det på Nordiska trädgårdars hemsida:
Om Wij trädgårdars idéträdgård är en hyllning av och från brudgummens hemtrakt så är det kronprinsessan Victorias släkthistoria som är i fokus i montern ”Fjäriln vingad”. Den runda montern för tankarna till en solig vårdag ute hos sessorna på Haga - och kronprinsen naturligtvis. Det är ju också på Haga slott som kronprinsessan och Daniel ska flytta in. Här vajar vassen och en del av marken är täckt av sjösten. På ”stranden” står en gustaviansk sittmöbel helt klädd i blommor. Blommande mandel- och körsbärsträd ramar in trädgården och ovanför hänger en takkrona klädd med blommor och blad. Under takkronan flyger gula och blå fjärilar. Nåja, de är inte verkliga men bidrar på ett lekfullt sätt till Hagafantasin. Och en liten hyllning till brudgummen finns också med: Liljekonvaljer, Gästriklands landskapsblomma.

(Föreningen Rheub) och Yxtaholm anordnar en rabarberfestival varje år. I år 2010, är det 22-30 maj. I landskapet kring staden Katrineholm i Sörmland har ett gäng ekologiska lantbrukare och producenter gått samman för att odla rabarber av alla sorter och förädla dem. Yxtaholms slott ligger i närheten.

Moderådet + vita blommor + bröllop 2010= sant

Tage Andersen visade inte upp sina vackra blomsterkonster i år. Men däremot hängbuksvin och de är ju roliga - men hade gärna sett mer blommor förstås. Numera håller floristen Tage A inte bara till i sin butik i Köpenhamn utan också på Gunillaberg, beläget i Bottnaryd i Småland.

Yrkesskola i Dalsland, Steneby visar upp alternativ till krukor, framförallt för offentliga miljöer. På bilden syns fantasifulla skapelser av eleverna Anastasyia Polubotko, Jon Båld, Olle Norås och det fantastiska krackelerade "ägget" av Lina Söderberg.


"Ägget"

och så sist igen..Tjörns trädgårdar som vann "bästa idéträdgård" i år.

7 kommentarer
Alltid kul att få en spontan kommentar, här!....

Inga kommentarer: