Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

07 mars 2009

Massor av bilder från trädgårdsmässan i Kista 2009!!

2009 års trädgårdsmässa i Kista. Tromp l' oeil (lura-ögat). Slottsträdgården Ulriksdal hade byggt en ovanlig monter med fantastiskt vackra björkar, granar, och vårblommande vit krokus och julrosor. Och längst bak döljer sig ett foto som liksom ska lura ögat. Meningen är att man ska kunna ha FOTON utomhus, som en del av illusionen. Är det inte jättehäftigt? Det visar på nåt sätt att allt är möjligt. Foton utomhus i trädgården?Resten är som man förväntar...det är ju ingen trädgårdsinstallation och utställning som man ska på, utan en MÄSSA. Man har alltid höga förhoppningar och kanske är jag alltid lite besviken (utom på Lura-ögat-grejen)
Julrosen den vanligaste växten på Kistamässan, förutom pelargonsticklingar förstås, och pärlhyacint ...och tulpaner!
Tulpanens hus i Åkeshov och Mr.Fredrik (kul namn!) hade byggt upp en färgstark
tulpaninstallation mitt i mässlokalen. Det är härligt att frossa i färger men vore kul och se fler ovanliga tulpansorter lite mer subtilt..Ovanliga färger på ranunkel.

Mycket prylar var det förstås på Mässan; verktyg för trädgården, skifferproducenter, poolbyggare, böcker, trädgårdstidningsförlag, kamin- och luftvärmeföretag, Nacka byggnadsvård, företag som säljer marksten, fontäner, grillar och trädgårdsmöbler. Men jag fokuserar mest på växter, inredning och prylar.

Gillar verkligen de här rejäla kuddarna, men som helst ska vara inomhus eller ute under tak. Sött med kudden bredvid för hunden.Mor & dotter


Många fyndiga idéer om hur man kan använda sina glasvaser, både till snittblommor men också att sätta krukväxter med jordklump i. Framförallt var det den blå anemonen som såg fin ut i en smal hög vas (Bild nedan)
Om du klickar på bilden så kan du se bättre hur vackra anemonen är i glascylindern.

Slottsträdgården Ulriksdal syntes mest på mässan med två fina montrar, i den här kunde man boka tid med trädgårdsdesigner för att göra iordning sin innergård (bostadsrättsförening) eller få råd till sin trädgårdsdesign.

Bo Rappnes växthus med färgade glasrutor som ger ett vackert ljusspel. Temat är förstås italienskt.Utomhusmöbler av alla slag poppis i år, här är montern "summer in the city" med sin ovanliga plast-puff-skapelse, modell STOR.

Grodan njuter nog mer av sin trädgård än trädgårdstomten. Här i ett ångande fågelbad. Kanske något för oss att tänka på. Trädgårdstomten är flitig med grodan vet hur man njuter av livet o latar sig.En blommande dröm. Varför inte ta någon gammal vacker möbel i järn, porslin eller annat utomhusmateriel, sätta det i trädgården och använda det som klätterställning eller plantera i den som här. En järnstol kanske med blommor som sits.

Föreläsningar på 20 min varje halvtimme. Här är det Hannu Sarenström som föreläser inför releasen av sin nya bok "Trädgårdsvisioner", som jag gissar presenteras mer på trädgårdsmässan i Älvsjö i slutet av mars.
Romantiska och väldigt fina stövlar, men kanske blir man lite varm av dem. Längtar efter stövlar som andas. Dessa finns hos Inspirohome.se.
Vattenbad och ånga är effektfullt.
Tidningen Drömhem och Trädgårds dukar upp i ett vackert uterum med inspiration från Italien, förstås..

Pelargonutställare med trevlig hatt. Från Pelargonfönstret i Örbyhus.Av de fyra idéträdgårdarna som fanns med på mässan var denna en av de trevligaste. Jag gillar också när stor-ramsen blommar, fint att ta i den i vas och placera den en och en i smala höga.

Hela montern med roliga höga vita krukor, som också funkar som insynsskydd. Design: Nicklas Jensen, Stockholms floristateljé.
Kul idéträdgård - ett uterum anpassat för barn med litet vattenbad och gunga. Design: Ia Schildt, konsthistoriker och trädgårdsentusiast. De andra två uterummen var gjorda av Eva Ehnström, Formlagret och Lena Linder, Piri Piri. Jag tycker personligen att det är kul att man testar nya och olika yrkesgrupper som får sätta samman inspirerande trädgårdar och uterum, precis som Kistamässan har gjort. Projektledare för mässan Rum & trädgård är Yvonne Dahlén.


Fina trädgårdskläder hos Balkongbutiken, praktiska och snygga. Jag gillar framförallt deras låga stövel-boots som man kan glida in i lätt innan man går ut i trädgården. (se bild nere)

Glamour-grodor!!
Fågelburar såg jag på flera ställen, även stora såna för utomhus, för växter, på italienska tror jag att de kallas gazebo.Min sammanlagda bild av mässan, var att den var fin för att vara så liten (mycket mindre än trädgårdsmässan i Älvsjö som är i slutet av mars) men ambitiös och rätt så varierad. Jag gillar roliga inredningstips för snitt blommor och krukväxter och jag gillar föreläsningar. Men bäst tycker jag om påkostade idéträdgårdar som den Ulriksdal hade gjort om "lura-ögat. Sån är jag. Gillar förstås också om man kopplar trädgård till konst och trädgård till historia, vilket man inte gjorde på mässan i Kista.
Avslutningsvis sent på em lyssnade jag på en charmig tjej, en föreläsare som var utbildad (4 år!) till florist. Hon gav tips om nya sätt att tänka på när man gör iordning snittblommor hemma. Man tänker först!! på materialet, dvs vilken vas, kruka eller behållare man tänker använda, så anpassar hon köpet av blommor och kvistar till dess form och färg.Till vänster har hon tagit en rund glasskål, lagt en stor gul-röd ros i botten och virat kvistar inne i vasen för att förstärka formen. Till höger, en fin utsmyckning på bordet på ett barnkalas. Blommorna är först planterade i ett litet dricksglas och sen satt i en barnstövel. Jaa, varför inte.

Imorrn eller måndag, lägger jag in bilder på mina trevande floristförsök - blom-arrangemang som jag ska göra ikväll, har köpt kvistar, och några blommor och lökväxter. Det ska bli såå kul!!

Förutom pärlhyacinter, shoppade jag fika; en kaffe med liten semla för 45:-, och en påse frön med limefärgade solrosor (till min nya "ruta" i trädgården) på Rara växter. Ha en bra söndag!

13 kommentarerAlltid glad för en kommentar, klicka här!
-------------------------------------------------------------
Platser kvar på trädgårdsresorna nästa år, 2016 till 
och till 
Franska trädgårdar inkl. Claude Monets trädgård - vi bor charmigt - äter gott och dricker goda viner, och besöker framförallt trädgårdar i Normandie. 
och till
till Chelsea och klassiska trädgårdar söder om London ex. Sissinghurst, Great Dixter etc. 

På alla resorna bor vi charmigt och av god eller mycket god standard. 
Allt gott inför det nya året 2016!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Great post. I was checking constantly this blog
and I am impressed! Very useful info specially the last part :) I care for such info a lot.
I was looking for this particular information for a long time.
Thank you and best of luck.

Anonym sa...

Its such as you learn my thoughts! You seem to understand so much approximately this, such as you wrote
the e-book in it or something. I think that you just can do with some % to power the
message house a bit, but other than that, that is great blog.
A great read. I'll certainly be back.