Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!
Sidor
26 januari 2009
Trädgårdstips 5: Serre de la Madone, Frankrike
SERRE DE LA MADONE, Menton, Frankrike
Stilmässigt säker trädgård, skapad av amerikanen Lawrence Johnston (död 1958), mest känd som ägare och skapare av berömda Hidcote Manor i centrala England. Egendomen ligger på gränsen till Italien, nära Medelhavet.
Majoren Lawrence Johnston föddes i USA, bosatte sig i England där han byggde upp den fantastiska trädgården och egendomen Hidcote Manor runt 1907-10. Efter ett par decennier, tröttnade han på det kalla klimatet i Gloucestershire och köpte därför marken till nuvarande Serre de la Madone tillsammans med sin mor, år 1924. Han lät karva ur den hårt packade jorden och skapade terrasser i en brant sluttning, i det som tidigare varit en olivlund.
Serre de la Madone är fint relaterat till huset med stigar, vatten, murar och träd som formar rum. Sedan 1999 ägs trädgården av Conservatoire du Littoral. Totalt 6,8 ha.
Växterna är typiska för Medelhavsklimatet, importerade av Johnston från jordens alla hörn. Marken lät han terrassera, byggde dubbla trappor, köpte klassiska statyer, anlade fontäner, dammar och gröna rum med olika atmosfär.
Inspiration kom också från de moriska trädgårdarna med en patio, ett underbart litet orangeri för exotiska och ömtåliga växter. Det känns lite främmande att komma in i trädgården. Förr, så hade Lawrence fågelburar (aviarier) i trädgården med fåglar, papegojor etc. Inspirationen fick han från alla de resor han gjorde under ett 30-tal år, alltid på jakt efter nya sällsynta plantor som han kunde ta med sig och acklimatisera här i dalen i norra Menton. På den tiden hade han 12 trädgårdsarbetare anställda.
För att kunna förverkliga sina drömmar krävdes 23 trädgårdsarbetare och stenläggares arbete under anläggningstiden. Det tog fem år, från 1924-1929. Den centrala delen av trädgården fick en stark form med murar för terrasserna och buxbomshäckar. Trädgården var uppbyggd med olika rum där det var olika stämningar, precis som Hidcote Manor men i Serre de la Madone var formerna mycket mer stränga. Vackra utsikter, siktlinjer både i huvudaxeln och tväraxlarna.
Eftersom trädgården är brant, så skiftar mikroklimatet mellan de olika nivåerna. Under 35 år gav Lawrence Johnston sin passion, sin tid och talang här i Menton. Fram t.o.m 2:a världskriget arbetade 12 trädgårdsarbetare här. Efter att han sålt Hidcote till National Trust, så arbetade bara fem trädgårdsarbetare åt honom. Han slog sig ner permanent i Menton och gick bort 1958. Hans väninna Nancy Lindsay ärvde en del värdefulla skulpturer och vaser, och tog också med sig en del värdefulla plantor. Men i stort sett från det, är trädgården intakt och många sällsynta växter som Johnston hämtat i Asien och Afrika står kvar i trädgården. Senare ägare var finansparet Mr Baring som var väl medveten om värdet hos egendomen, och höll därför hus och trädgård i fint skick ända fram till 1986.
I slutet av 1982 återupptäcktes trädgården på nytt. Den var då inhägnad av enormt stora oformliga cypresser och med en elegant men anspråkslös järngrind. Det var svårt att få tillstånd att komma in. Bakom stenmuren växte orientaliska magnolior med stora blommor, i slutet av mars månad 1982. Innanför fanns en ensam trädgårdsmästare, som med kärlek skött om trädgården under åratal, och vars ögon varit de enda som hade njutit av trädgården. Inte mycket var förändrat, allt fanns kvar; stigen stenlagd med småsten, pergolan täckt med klematis, orangeriet, dammarna, buxbomshäckarna, pinjeträden, trapporna mellan terrassnivåerna och plantorna, häckarna, lökväxterna. Och atmosfären var lugn och harmonisk, som om tiden stått stilla.
När diskussionerna följde med National Trusts vice chef i England, så upptäcktes att de plantor som Nancy Lindsay, hade tagit med sig vid Johnstons död, hade hon skänkt till Cambridge botaniska trädgård. De fanns där. Och tack vare botanikerna i Cambridge, så växer de flesta av de 200 mest intressanta plantorna i växthusen. Nuvarande ägarna har höga ambitioner, och bygger upp ett vetenskapligt botaniskt research arkiv med identitetskort för varje växt där det ska finnas uppgifter om fakta kring varje sorts växt. Kanske blir all data tillgänglig för allmänheten på sikt när biblioteket som planeras öppnas. (redan öppet?)Och kopplingen med Hidcote gardens och Serrre de la Madone finns där och trädgården är öppen för besökare.
Är du intresserad av trädgårdsresor, klicka här!
Våren/maj 2013 blir det en trädgårdsresa till Provence bland blåregn, rosor och irisar. Vi reser om minst 20 personer anmäler sig- ett samarbete med Favoritresor.
5 kommentarer
Jättekul med kommentarer, spontant eller konstruktiv! Klicka här .
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar