Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

30 december 2008

Trädgårdstips 4: Antroposofernas park, Sverige


Antroposofernas trädgårdspark ligger i Ytterjärna, Södermanland. Fem mil söder om Stockholm, vid det gamla inloppet till Mälaren vid Södertälje.

Tyvärr har jag inga digitala foton av trädgården från sommar och vår, men förhoppningsvis går det bra med mina bilder från april och november. På våren är området fullt av vårblommande friväxande lökväxter, och på sommaren blommar det överallt. En året-runt-trädgård. Trädgården är en biologisk park där vattnet renas genom jord och mossa och det ekologiska kretsloppet är primärt. Den består av flera olika delar / rum, som var och en har sin historia och sköts med stor lyhördhet för naturen. Här hittar man vackra konstnärliga perennrabatter, en trappa med en vacker plantering som kallas Monets palettskrap, stora uppodlade fält med frodiga grönsaker i snygga mönster från Nibble gård och en medicinalträdgård som kallas Simons örtagård (förmodligen efter Simon Irvine som står bakom designen).

Bild växthus: Ett växthus för Medelhavets växter och en liten ruta av örtagården framför

Eftersom så många människor i på området är engagerade i trädgården och dess utseende och skötsel, så finns det spår av olika projekt här och var, t ex Vita rabatten, Astrids berså, Rosenträdgården etc. Vissa avdelningar är kvar, andra har försvunnit, som ex. Magnus Johnsons klematisträdgård, som jag inte hittade när jag var där senast. Innan låg den i ett skogsbryn med en klematis-pergola som var formad som ett gammalt vikingskepp.


Bild höger: I Nibble gårds handelsbod kan man köpa produkter från Saltå kvarn och närodlade ekologiska grönsaker. Mitt emot i växthuset säljer de blommor och vackra trädgårdsprodukter.

Den person som står bakom parkens helhet är framförallt arkitekten Arne Klingborg som bodde på området fram till sin död. Han var en stilig och begåvad man, säger dom som vet, och gjorde enormt mycket för örterna, trädens och blommorna i vårt land och i hela Europa. Arne arbetade tillsammans med Rudolf Steinerseminariet, som etablerade sig här med sina ideer, 1964 genom en stiftelse. Det var från början en grupp människor från hela Norden som sökte en plats att slå sig ner och fann den bakom en tät granhäck.


Marken var till salu - en av de tidigare ägarna var konstnären Bruno Liljefors som bodde och verkade här. Parken är en blandning av en trädgård och vilt växande natur. Komposterna är viktiga förstås och ligger skyddade men mitt i anläggningen, som en pedagogisk plats. Vattentrapporna är en del av den ekologiska idén och finns på flera ställen i parken. Trapporna är konstruerade för att syresätta vattnet som ska hamna i de biologiska dammarna. Helheten är viktigast i Antroposofernas tankesätt, och det återfinns i trädgårdsparken också.
Vägen till de biologiska dammarna

Bilder nedan: En av de större vattentrapporna som syresätter vattnet
Och en magnolia som står i full blom i april, förmodligen en M Soulangeana.
Kulturhuset ligger en liten bit från trädgårdsparken(som döljer sig bakom en tät häck).

Kontaktuppgifter till Kulturhuset och till Antroposofernas trädgårdspark, får du genom att sms:a TRÄDGÅRD 215 till tel. 72500

Inga kommentarer: