Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

10 november 2008

Blomsterrivieran - ett vackert 60-tal!

Jag tänker att min blogg ska vara som ett fönster ut mot trädgårdar och blomsterlivet i Europa

Jag var på Blomsterrivieran i september, i 4 dagar. Blomsterrivieran sträcker sig från franska gränsen till Imperia och är den västra delen av landskapet Ligurien i Italien. Kustremsan kallas också för Den Italienska rivieran och är en naturlig fortsättning av den Franska rivieran; Côte d´Azur. Gränsen går mellan städerna Menton och Ventimiglia. Och här är klimatet för växter och blommor så bra att under en stor del av 1900-talet var blomsterstaden San Remo och västra Ligurien Europas centrum för all handel med snittblommor. Nu ligger Holland före. Växterna trivs och frodas tack vare en grund kustremsa med höga branta berg bakom som fångar upp fukt och värme från Medelhavet. Därför kan man resa hit redan i januari och uppleva dofterna och den vackra synen av mimosa och gul och vit ginst som blommar på sluttningarna. Dessutom pågår den kända blomsterfestivalen i San Remo i slutet av januari varje år.

Visste ni? Att San Remo och Imperia regionen SKÄNKER alla blommor som finns med kring Nobel-festligheterna i Stockholm i december. Och det har de gjort i åratal..under flera decennier. Så vi svenskar och italienarna i Ligurien har en gemensam historia.

Läs gärna Johan Öbergs artikel i Dagens Nyheter om San Remo, från den 10 dec 2008.

Redan för 150 år sedan upptäcktes Ligurien av britter och rysk adel som tillbringade vintermånaderna här. Och då uppfördes de flesta av de vackra Belle Epoque villorna längs kustremsan. En mycket speciell person som valde att tillbringa sin ålderdom här i San Remo, det var Alfred Nobel. Han bodde i en vacker villa (bild till höger) som idag är det ett litet fint museum.

Inga kommentarer: