Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

13 februari 2019

Biologisk mångfald - Dahliorna av sorten Alfa-Zulu är ekologiskt odlade

Park- och naturförvaltningarna i våra moderna städer spelar en viktig roll när det gäller att förbättra den biologiska mångfalden, Det nederländska företaget inriktar oss på att välja ut växter som producerar mycket nektar och pollen. Speciellt för städer, parker och kompositioner som vill öka den biologiska mångfalden har de utvecklat ett paket som heter Bee Wise. Varje förpackning består av 25 blomlökar som ökar mångfalden under sommarmånaderna och som lockar till sig olika pollinatörer.

All information nedan är taget från ververexport Nederländernas nyhetsbrev. Men jag tyckte det var så intressant att jag delar det här. 

"Intressanta växter är de som förser bin (och andra insekter) med nektar eller pollen; ofta är det inhemska sorter och prydnadsväxter med enkla blommor. De flesta växter odlas för utseendets skull - med fylliga, dubbla blommor - men de producerar lite eller ingen pollen och nektar... Plantera därför också sommarblommor med extra hög pollenhalt.
Denna speciella dahlia-serie är ekologiskt odlad och består uteslutande av enkelblommiga sorter med öppen mitt. Denna serie finns endast tillgänglig hos Verver Export. Tidigare kasserades många enkelblommande dahlior faktiskt av dahliaodlarna, man tyckte att en dahlia skulle vara dubbelblommande eller fylld. Men tiderna förändras och sedan dess har Tijmen Verver personligen besökt mängder av plantskolor för att välja ut några underbara "förbisedda" sorter till "Alfa-Zulu"-serien. Unika blommor som förökas med hjälp av sticklingar. 


Ekologiskt odlade.
I de planteringsfärdiga koncepten från Verver Export har biologisk mångfald länge varit ett kriterium vid urvalet av lämpliga växter till sommarblomsanläggningarna. Vid urvalet av blomlökar och knölar använder vi t.ex. ofta enkelblommande dahlior, Liatris (Rosenstav), Acidantheras (Doftlilja) och anemoner. Men även i blandade rabatter med ettåriga växter finns många intressanta arter som bin, fjärilar och andra insekter tycker om. Till exempel verbena och paradisblomster. Dessa två växter har nyligen valts ut till ett speciellt planteringskoncept på 9 m²: "Bees & Butterflies". Med detta koncept planterar man ett kalas för alla flygande och surrande vänner i våra grönområden och parker. I mitten av maj får du 40 dahliaknölar och 36 växter (Verbena Bonariensis/Paradisblomster). Växterna skapar snabbt en färgglad palett som gärna besöks av insekter. På 6-8 veckor förvandlas dahliorna till storslagna och fylliga blommor, som ger insekterna mat fram till slutet av hösten. Visste du att bin ofta har svårt att hitta tillräckligt med mat i september? Enkelblommande dahlior är perfekta för sensäsongen. 
Plantera massor av dem!
Speciellt för städer, parker och kompositioner som vill öka den biologiska mångfalden har Verver Export utvecklat ett kampanjpaket som heter Bee Wise. Varje förpackning består av 25 blomlökar som ökar mångfalden under sommarmånaderna och som lockar till sig olika pollinatörer. Med detta paket kan du sprida den goda nyheten bland boende, föreningsmedlemmar och andra intresserade. Intresserad? Fråga din lokala Verver-representant om kampanjen. Mer information finns också på www.ververexport.nl.Sommarkoncept: nektar och pollen
Biologisk mångfald handlar om mer än bara olika arter i olika miljöer. Det handlar också om samspelet mellan arterna. Dessa förhållanden, som kan beskrivas som kugghjul, visar hur viktigt det är med biologisk mångfald. Om någon sort eller art försvinner kan det leda till ett instabilt ekosystem som inte längre fungerar. Ett exempel på ett fint fungerande samspel är naturligtvis ”blommor och bin”: pollen och nektar utgör näring för bina, och när de samlar nektar överförs pollen från den ena blomman till den andra, vilket möjliggör pollinering och spridning av frön. Men det finns fler exempel. Olika sorters frön utgör mat för fåglar och små däggdjur, som sedan själva blir till mat åt rovdjur.
Park- och naturförvaltningarna i våra moderna städer spelar en viktig roll när det gäller att förbättra den biologiska mångfalden. Det är en roll som Verver Export gärna tar på sig. Vi tar biologisk mångfald på allvar och tar hänsyn till det när vi sammanställer vårt utbud av blomlökar och planteringskoncept. Vi inriktar oss på att välja ut växter som producerar mycket nektar och pollen.


Alla dahlior i det här inlägget är Enkelblommiga arter  - Dahlior i serien "Alfa-Zulu"


Bees & Butterflies-koncept


Kampanjpaket Bee WiseInga kommentarer: