Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

09 januari 2019

Formex - augusti 2018

Jag vet. Detta läggs ut på tok för sent. Men här kommer det ändå, för er som är intresserade. En mycket bildmässigt innehållsrik resumé från mina intryck av Formex, i augusti 2018. Formex kändes större än någonsin. Och trenden bland föremål och möbler var det som brittiska Abigail Ahern fångade upp och presenterade på Entrétorget. Puder-Rosa-murrigt, manchester, rotting, mycket växter, både levande och konstgjorda. Konsthantverk, nytt intresse för det genuina. Nu i januari 2019 är det dags för ett nytt Formex på Stockholmsmässan. Mer information här. 

 Några av de nominerade till Formidable 2018 ovan. Mer info här.  Folkets val i omröstning, som presenterades på Formex jan 2019 blev produkt längst upp till höger, för kryddor. Jag föll för AIAYU som använder sig av rena naturfibrer som produceras i fabriker med de mest högsta tänkbara organiska och etiska standarder och krav. GOTS-certifierad spunnen bomull, samt bekämpningsmedel- och hormonfri ull och kashmir. Fanns mycket snyggt i montern. 


Målerås glasbruk, bild ovan och nedan från nya kollektionen Urban Forest. 
Glaskonstnär Markus Emilsson "Jag gillar glasets skiftande rörlighet. Både hur det villkorar arbetsprocessen men också hur det kan ge kropp och uttryck för ett skeende, en riktning eller förvandling".  

Snygga! Svenskt glas. 
Väldigt häftiga

 Ulrika Görefelt från Plodder testar Iris Hantverks mjuka borstar, av gethår. 

 Mjuka borstar från Iris hantverk Från hemsidan: I slutet av 1800-talet startades ett litet borstbinderi i Stockholm. Det blev en lyckad rörelse, så lyckad att den finns än idag. Nu, som då, dras varje borste för hand av människor som saknar synförmåga. Handgjort och fingertoppskänsla får här en ny dimension. Alla borstarna är av exklusiv design och tillverkas mestadels av naturmaterial. Du hittar våra produkter i våra egna butiker samt i många andra butiker i Sverige och i världen. 


Att väva, häftigt hantverk som lever kvar. 

Utställningen på entrétorget forts...iscensatt av brittiska Abigail en av de mest anlitade inredarna idag.  Produkterna på bilden är från Lene Bjerre. 

 Från Lene Bjerre.

 Kristina Starks cylinderformade vas 'ringar på vattnet'. 

Jättevacker plisserad sjal av. Susanne Beskow / van Deurs, en av de nominerade och en av mina absoluta favoriter på mässan - återvänt konsthantverk. 
Idag 15 jan 2019 berättade juryn under pressfrukosten, att sjalen vunnit priset för Formex Formidable 2018. Från PM:et här


Föremål: Plisserad Sjal

Företag: van Deurs
Formgivare: Susanne Beskow

Juryns motivering: ”När Susanne Beskow återvinner textilier – gamla sjalar – uppstår en ny, förädlad och lyxig helhet. Ett hantverk och ett utsökt mode i en unik kollektion av en designer med passion för plissering.”
                   Arts tape, av Linnea Teljas Puranen. Självhäftande tejp när paketet ska bli fint. 

Det här vackra föremålet har kommit i produktion. Det är   - i originalet - en gyllene kon som fick utmärkelsen Formex Nova 2017. Designern heter Qian Jiang, en kinesisk industridesigner och han arbetar i Stockholm.  Mer info här. 

Blomsterfrämjandet fyller 50 år. Fin liten nostalgi utställning med de växter som varit mest populära under de 5 decennierna 
Alltid snygga nya väskmodeller, mönster, kuddar etc. hos Ceannis. Ovan och nedan. Sheperd of Sweden (bild ovan och nedan)

Färgskala 2018/19 men färgen 'korall' kommer bli stort 2019
 från Madam Stoltz, den gamla 40-tals-lampan ser ut att vara tillbaka. 
Boel & Jan. Vackert hantverk

föreläsare Lilly Berelovich
om ....Slow living, grounded, simple yet perfect, clear mind, silence, balance, dreamlike- några ledord om framtida design, enligt trendanalytikern Lilly Berelovich från USA. 


 Klong alltid påhittigt och nytt

Alltid snyggt, Georg Jensen ovan och nedan
Georg Jensen, länk här
Fantastiskt vackert hantverk!  Kollektionen Gåsöga av formgivarna Margot Barolo och Ulrika Mårtensson. Målerås, de här läckra glasvaserna 'Urban Forest' är skapade av designer Markus Emilsson.  


Anna Skoog på Axlings linne, med säckväv, för duk, handdukar, gardiner...bara kreativiteten sätter stopp på användningsområde. 

Ett litet set för att tälja, påhittigt. 
...underbara och ovanliga blomsteruppsättningar i caféet.  
 Katarina Evans från Re Rag Rug, by studio Brieditis & Evans. @broderievans - Hägersten.  Nedan, en detalj från hennes ambitiösa och dekorativa  'världs-broderi'

 Balenciaga hade också en monter på Formex 2018. I höst så blir det en utställning om den spanskfödde modeskaparen i Borås på textilmuseet. En fantastisk utställning som jag såg på Victoria & Albert museum i London för ett par år sedan. Kan vara värt en omväg till Borås. 15 December 2018 – 21 april 2019
Den spanskfödde modeskaparen Cristóbal Balenciaga designade exklusiva måttsydda kläder av högsta kvalitet för världens modeelit mellan 1930 - 1960 talet. Utställningen Balenciaga: Shaping Fashion på Victoria and Albert Museum fokuserar på storhetstiden under 1950 - 1960 talet då Balenciaga ledde modeutvecklingen och introducerade nyheter som säck-klänningen, baby doll-snittet, ballongkjolen, tunikan m.m.
Mycket rotting - ligger i luften..

                                                                          Från Affari
70-tals soffan I manchester på väg tillbaka?
 Fräck lampa, ev. från By Bon

Villagatan 1, design Anette Gullmander
Och snart är det dags för Formex januari 2019. Ser fram emot det. Inga kommentarer: