Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

01 november 2010

Trädgårdstips nr 10: Gunillaberg, Bottnaryd, Småland

På vår semester i somras (2010) åkte jag och B förbi Gunillaberg i Småland, eller som ägaren själv beskriver läget "halvvägs emellan Stockholm och Köpenhamn".

Den danske floristen och konstnären (och fd sockerbagaren) Tage Andersen köpte herrgården Gunillaberg 2008. Han bor här periodvis, när han inte är i Köpenhamn och sköter om sin blomsterbutik. Varje sommar ställer han ut sin konst här.

Det är svårt att beskriva hans konst, men jag gör ett försök. Tage A arrangerar växterna på ett mycket speciellt sätt i vackra kärl utomhus, eller klipper växter på ett roligt och annorlunda sätt.
Konsten eller om man ska kalla det installationerna inne i herrgården är som scenografi - en teaterkuliss - och ger en olika känslor och stämningar, när man promenerar genom. Här inne i herrgården står möbler som Tage har ritat och låtit tillverka med hjälp av en smed, ofta är de i barockstil med lite snirkliga ben och av järn. Han har behållit den gamla karaktären i huset med fresker i taket etc, men också lagt till sin egen stil, exempelvis genom att måla golvbrädorna i mönster.


Överallt står det torkade blommor i järnkonstruktioner, ibland är de formade som om de var korgar.
Det kostar cirka 100 kr i entré till hela "anläggningen". Då ingår kaffe eller te i hans fina café som ser ut som ett "turkiskt tält" med fågelburar och ett schackrutigt tjockt impregnerat tyg.

Till och med toalettbesöket var fascinerande, med golv av gräs (men ändå vatten-toa) inrymt i något som jag skulle kalla "turkisk kiosk" av vaxat textil som tak.


Utomhus blommar det här och var i stora urnor eller som på bilden ovan, en järnkonstruktion, som tidigare stod på Norrvikens trädgårdar med en klematis som klättrar. Hans kända afrikanska liljor agapanthus i vitt och blått är fler meter höga och är utplacerade på baksidan av huset. Det finns också ett hus på tvären när man kommer in i trädgården där han ställer ut fotografier på sin tidigare konst.

På Gunillaberg finns också plats för Tage Andersens älskade hängbukssvin (bilden). Om man vill promenera runt leder de branta trapporna ner till ravinen med porlande vattendrag (har inte själv gjort ännu). Betesmarkerna som kantar vägen till parkeringen är också vacker.

Sommaren 2011 är Gunillaberg öppet 2 juni - 25 september.Om du vill följa med på en resa till Tage Andersens Gunillaberg helgen 17-18 augusti 2013 genom Trädgårdsturisten.se, så kan du anmäla prel. intresse HÄR på min hemsida!

Det finns platser kvar till nedsatt pris på resan. 
Pris: 3900:- för del i dubbelrum. Enkelrum: 200:- Allt ingår. 

Ingår: 

Tre trädgårdsbesök 
1. hos Hannu på Kinnekulle inkl lunch. 2. Hällekis säteri och deras härliga djupa perennrabatter. 3. Gunillaberg. 
2 luncher (varav en lunchbuffé med vin hos Hannu i hans trädgård, den andra på Gunillaberg. 
1 middag  (grillat)
1 professionell vinprovning
1 övernattning på Tidaholms stadshotell (del i dubbelrum) Enkelrum: 200:-
1 fika 
besök hos liten plantskola på vägen till Stockholm, med billiga perenner av god kvalitet. 
Klicka här för mer information. Tage Andersens kameliautställning var på besök i Stockholm i Dejeuner-salongen på Drottningholms slottsteater - under april 2012. Bilder här!Blog Widget by LinkWithin

2 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Stort tack för tipset till ett vad det verkar kul utflyktsmål:) Alltid roligt att "hitta" dessa fantastiska ställen och platser som man annars inte har en aning om:) Ha det gott/Monne

Katarinas trädgård sa...

Ser fantastiskt ut! Hans affär i Köpenhamn är ju också något alldeles extra! Tack för tipset!
Hälsningar
Katarina