Idag var det pressvisning i Stockholm, arrangerad av Blomsterfrämjandet. Där fanns LÖKsoppa (förstås) och tulpan-inspiration genom de vackert komponerade buketterna. Arrangemang av blomsterkonstnären Gunnar Kaj. Resultatet ser ni här!
orangea-gula tulpaner tilsammans med torkade kvistar av citronmeliss.
Snart kommer affärerna vara överfyllda igen av frasiga, gnissliga, fräscha, färglada och alldeles underbara tulpaner. Och Tulpanens dag är 15 januari!
Tulpanodlaren Håkan Alverbäck, från Alverbäcks blommor på Ekerö med en bukett i rosa nyanser. Fler adresser till odlare - klicka här!
Uppåt väggarna - ovanlig presentation. Blomsterfrämjandet vill gärna att tulpanodlarna också tar fram fler tulpaner för försäljning med löken kvar.
Blomsterfrämjandets Malin Hidesäter (som arbetar tillsammans med Erika Wallin).
Mycket läcker vinter-bukett, med 'vinca' - vintergröna i botten och kvistar med laven kvar instuckna bland de vita tulpanerna.
... och i bakgrunden står tulpanlökarna kvar i jordpaketet. Tänk om man kunde ha det på ett bord hemma. Härligt vore det. Vaser för detta efterlyses. Nedan: Detalj av den fina buketten med tulpanen "Verona" och kvistar med stark svart siluett som bryter av fint mot det blekgula.
Tulpanodlarna Pontus och Lotta berättade att de kört dit 1500 tulpaner till lokalen. Deras företag heter Viberg blommor HB i Färentuna. Det hade varit mycket jobb i julhelgen; att plocka ut och in tulpanerna ur kylen för att få fram fina exemplar till visningen som blomsterkonstnären Gunnar Kaj sedan har arrangerat.
Mer information om tulpaner från Blomsterfrämjandets pressmeddelande här:
Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god under hela den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. I år odlas rekordvolymen 150 miljoner tulpaner i Sverige. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill.
Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig fin ca 1 vecka. För bästa hållbarhet skär man av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus. Tänk också på att placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.
Mer information om tulpaner hittar du på: www.tulpanguiden.se
Är det inte läckert! Löken i alla utvecklingstadier!
Mer tulpanlökar åt svenska folket!
Tulpanhälsning från Ann
'Den passionerade Trädgårdsturisten'
Samtliga foton: © Ann Larås
Läs om trädgårds-resorna till England 2014 på min hemsida här!
Bland annat åker vi till Chelsea flower show och engelska trädgårdar.
Och till pittoreska Cotswolds, i hjärtat av England och ett besök i slottet "Downton Abbey" sista dan, i sept 2014.
4 kommentarer:
oj så vackert! Nu får jag vårkänslor :) Hälsningar från Skottland!
Scottish Moments, det var meningen! Man blir så löjligt glad av tulpaner. Eller hur? Har du en trädgård med tulpaner i Skottland?
100% Vårkänslor, tulpaner är nog den mest lustfyllda av alla blommor. Snart är det vår. Härliga bilder.
Jag älskar tulpaner, den bästa snittblomman anser jag. Den har alla fina egenskaper, utseende, varaktigheten, priset (prisvärt under säsong i Sverige), och möjligheten till att kombinera. Så jag håller med dig Gunborg.
100% vårkänslor!
Skicka en kommentar