Den här bilden är från Näsudden handelsträdgård ideträdgård som vann GULD av juryn. De kallade sin trädgårdsmonter för Gröna Raster, och det var verkligen mycket mönster av ved, växter, timjan, rostad plåt etc i montern.
Så här såg det ut på måndagen 8 april, tre dgr före Nordiska trädgårdar. I stort sett tomt, KALLT och ödsligt. I det här inlägget lägger jag in ett sammelsurium av bilder från blomstermässan 11-14 april 2013, ungefär som jag upplevde trädgårdsmässan, härligt rörig, många entusiastiska människor och idéer som plötsligt omsätts i verklighet i form av montrar, ideträdgårdar och balkonger etc. Det är hur mycket energi, kraft och lust som läggs in på dessa kvadratmeter betong varje år. I fyra dagar, så blomstrar allting och sedan bara puff, så är det borta.Elisabet målar väggarna soligt gula i sin balkong: "Det är serverat!" Kreatörer: Elisabeth Svalin Gunnarsson och Karin Svenson Hasslerås. Balkongen fylldes sedan med underbara tulpanlökar i massor, och där satt Elisabet och Karin emellanåt och fikade och hade det mysigt.
Oj, nu kommer vagn efter vagn med underbara klorofyll-gröna flikrabarber till ideträdgården FRODAS av kreatör: Anders Kjellsson, Frodas, Broddertop-plantskolan vid Hornborgasjön. På hemsidan kan du läsa mer om alla förberedelser som ledde fram till Anders diplom för en tredje placering. Grattis!! På bilden till höger står trädgårdsarkitekt Karin Janrik, som ställde ut med en läcker modern balkong nedan, gillar framförallt de vita växtlådorna på hjul.
Janrik & Co: Kraftkällan. Odlingslådorna bakom, är egen design.
..om Anders Kjellssons FRODAS, arbetet fortsätter och rabarbern planteras utanför plastbubblan. Mycket kommer att förvandlas på tre dagar fram till mässans öppning på torsdagen.
Så fint med ljusa ormbunkar, bräken, flikrabarber, blåsipport, vissna löv och keramik av Anna Wennerstrand Keramikstudio
Trädgårdsturisten med bruna skorna, är på besök hos - gissa vem.
kreatören själv Anders.
Det roliga var att man inte förstod allt i montern, som professor Balthazar med hatten..en inspirationskälla för Anders från barndomen.
Fogponics...utvecklat av NASA, sanning eller fantasti, det vet bara Frodas, Ander K.
och här kommer den näringsrika dimman ut på en växt, tror att det är en trädormbunken...Frodas fick ett diplom och ett brons.
..och så här såg det ut under uppbyggnden, av vår 10 kvadratmeter stora yta. Kardinalens fest i renässansträdgåren. Maria Bremefors som var en av oss kreatörer till balkongen håller på och bygger och tätar vårt stenbord tillsammans med Erik. Golvet från Betongparkett lagt i vackert fiskbensmönster, och idegranshäckarna längs kanterna bäddar in utrymmet mot utsikten över ett italienskt landskap, som snart är uppe på väggen i form av en fototapet från Photowall nedan.
...och sen har vi bordet, festen för kardinalen, där vi har dukat upp, som en tavla från renässansen.
så här läckert blev bordet som vi skapade i vår balkong......och till höger ligger Leonardo da Vincis ritning av en människas proportioner...
Ulrika Sommar till vänster och i hennes balkong "Ett rum av växa i", kan man hissa upp och ner bordet. Balkongen fick en andra -placering av juryn och utsågs till publikens favorit balkong. Till höger sitter juryns vinnare. Mer bilder från hennes balkong längre ned.
Moderådet, Lotta Ahlvars häftiga balkong baserat på svart och vitt. Namn: Black and White. Snyggt!
Lekfull växtkraft hette denna balkong.
VINNAREN AV JURYNS 1A PRIS.
Uppdrag Trädgård: 1 balkong o. kök
Kreatörer: Agneta Loberg, Maria Fredriksson
Lugnt och vackert beläget i trivsamt område. Öppen planlösning. Självdrag. Köket centralt placerat med en armslängd avstånd till angränsande hall, badrum, sovrum och arbetsyta. Enorma odlingsmöjligheter i söderläge. Här kan du skörda dina grönsaker och samtidigt njuta av blomsterprakt ifrån samtliga rum. Kommunalt regnvatten och avlopp anslutet. Enklare hygienfaciliteter. Kallhyra. Takhöjd 2,5 m. Stabil förening med god ekonomi.
....underbart att kunna ligga ner på en liten divan på balkongen.
3e priset för balkongen: Uterummet: Trigga alla sinnen.
Mycket roliga detaljer, växtkraften fanns verkligen är, i form av sådder i allt från kapsyler till bildäck.
Kreatör: Linda Schilén
Alla bär vi på en mullrande kreativ växtkraft som bara väntar på att få komma ut om våren! Med min balkong vill jag slå ett slag för den kraften, en växtkraft som triggar alla sinnen. När kreativiteten tar tag finns inga gränser, allt är möjligt, allt är lustfyllt! Så odla och dräll jord på matbordet, höj musiken på radion, så fröer som blir till vackra vildblommor, plocka sedan fram staffliet och måla av dem eller hoppa upp på gungan och känn hur håret och hur tankarna flyger. Odla i stort som smått, i bildäck och kapsyler, bara du odlar! Och kom ihåg ”Gardening is cheaper than therapy, and you get tomatoes”, som någon sa. Monter: A36:33
en detalj från en annan fin balkong. Vem bor här? Av Lena Bergene, på företaget Viola. TrArk.
och här är Hillevi Ljungströms, Stocksund garden design, en vrå, en balkong fylld av fantasti och erfarenhet. Här kunde man stå länge och titta och upptäcka nya saker varje gång...
vinnande fågelholk 2013
Systerdotter Alexandra bredvid en av fågelholkarna på utställningen, denna skapad av elever på Adolf Fredriks musikskolor.
Balkong: Trädgårdsinteriör Gävle: Plats att växa. Kreatörer: Maria Larsson, Helena Arola och Erika Sköld
Gillade vatten-väggen i mitten, syns inte så bra rakt framifrån. Tyckte också om byrån som sprängs av växtkraft och detaljerna i de två bilderna nedan.
Kolonistens längtan, en underbar tolkning av en balkong av Monika Langlet.
Balkong: Kardinalens fest: Vårt stenbord fyllt av venushår, och kryddväxter och slingrande murgröna. En liten fontän i mitten.
fina trädgårdsmöbler i fantasifulla pastell-färger.
sådana här strandsoffor har jag sett på Rügen och i fd Östtyskland och på Sylt. Kul att de börjar komma in i nordiska trädgårdar. Mysigt om man vill ta en siesta mitt på dan utomhus, då fäller man ner taket och då syns man inte...
här i Blomsterlandets monter, en oas av tropiska växter bjuds vi på brännässledryck, jättegott. Monterns namn: Mina drömmars oas. Barnet på bilden okänd.
Svenska trädgårdsdesigners har bildat en förening. Om man går in på deras hemsida, så kan man söka en designer nära där man bor.
dessa stövlar vill jag ha, Dubarry Country boots. Men då krävs att man tömmer sparbössan, uppemot 4000:- tror jag att de kostar. De verkar väldigt användbara i vått klimat, i trädgård, vid segling men också som snygg -stövlar.
..här är det bara att välja rätt växt-frön för det man vill ha i trädgården.
GRATTIS TILL Vinnande idéträdgård GRÖNA RASTER: Näsuddens handelsträdgård, Smådalarö, söder om Stockholm (del av Haninge). Chef för trädgården är Andreas Graveleij. På bilden medarbetare Teresia Millhagen. På facebook hittar man dem här!
Hos Näsuddens monter...finns timjanmattor, kanal, vedstaplar, pilbollar, en gammal trädgårdsmöbel av knotiga grenar.
Näsuddens handelsträdgård forts...
ur beskrivningen: Andreas Graveleij för Näsuddens Handelsträdgård: En trädgårdsmodell som är applicerbar på olika material i oändliga variationer. Här finns möjlighet att odla för både magen och ögat, nära människan. Gröna raster av grenar och växter, i lust och för stöd. Ett föränderligt rum med plats för både grön vila och grönt hantverk. Sponsorer: Rölunda gård, XL Lebe, Stångby plantskola, Erlandsson P. AB, Ombergs plantskola.
Näsudden: Den här underbara trädgårdsmöbeln är snickrad av knotiga grenar. Vanlig trädgårdssoffa i arts- and crafts-trädgårdar runt sekelskiftet 1900.
och där var bilderna från montern RASTER slut...för att se mer, så får man åka ut till Smådalarö och titta och köpa, och dricka en kopp kaffe i den härliga kreativa miljön vid vattnet. Facebooksida här!
fröer förstås, hur mycket som helst på mässan.
inte så mycket prat i år om robotgräsklippare. Men den här från Bosch ser nätt och fin ut. Gillar att man kan ligga i hängmattan och titta på.
Skansen arbetade hur mycket som helst med att bygga sin ideträdgård och den blev verkligen lyckad och genuin. Den utsågs av publiken till favorit! Grattis, det var Välförtjänt! Ska bli kul att åka till Skansen och se på alla deras fina täppor i år.
Skansen täppan..
Rosendals trädgårdar, som fyllde 30 år i år, hade också en mycket fin och "ren" modern ideträdgård, som gav dem en andra plats av Juryn. Idémonter "Kompost, surdeg och långbänk - natur och kultur i spirande processer".
och här tog bilderna från Rosendals trädgårdars monter slut.
Susanne Andersson, trädgårdsdesigner ger råd. Företaget heter Trädgårdsform.
Odlarens handbok, utsågs av Stockholms Gartnersällskap till 2012 års trädgårdsbok. Grattis till André Strömqvist, författaren. Motiveringen lyder: ”I tidningen Allt om trädgård har André Strömqvist under rubriken Handboken delat med sig av sina kunskaper om naturligt odlande. Med dessa notiser som grund har han skapat denna inspirerande, lättlästa och kunskapsmättade bok. Rubriker som kompost och gödsel, jord, platsen, föröka, plantera, köksträdgården, beskära, problem, året runt och redskap lär oss att odlingsåret inte har någon början eller slut. Som André Strömqvist själv säger:”Trädgårdsåret fungerar som en ringlinje där du som odlare kan hoppa på när du vill.” Informativa faktarutor i färg och hänförande bilder gör denna bok till glädjande läsning som inspirerar oss alla att odla.”
Markbeläggning, snygg granitsten från Benders. Årstiderna, levererar mat, ekologiska råvaror direkt till dörren. Underbart att det är ekologiskt...
Ett år i Slottsträgården i Malmö: John Taylor är ansvarig trädgårdsmästare för Slottsträdgården i Malmö, håller föredrag.
Juryn (Ulrika Flodin Furås) delar ut priset till tre glada färstarka balkong-kreatörer.
Tintin Jersild som är verksamhetschef på Rosendals trädgårdar får ta emot ett diplom -en andra-plats-SILVER för sin ideträdgård.
Andreas Graveleij, får förstapriset för ideträdgården kring Näsuddens handelsträdgård.
Besökarnas val bland ideträdgårdarn tillföll Skansen 2013, PRISET delas ut av den nye projektchefen för Nordiska trädgårdar Göran Ekberg (bilden. Suss Granström byter tjänst inom Stockholmsmässan och lämnar plats på scenen för Göran.
Mina kollegor kring runda bordet i Cafe Maskrosen, här hamnade jag och olika trädgårdskontakter flera gånger under mässans 4 dagar. Den var fint uppbyggd.
Ulrika Rydh Hus och Grönska, ger trädgårds (historiska) råd till en trädgårdsägare i tidningen Gård & Torps monter.
Trevligt besök vid vår balkong av Ulf Nordfjell, som tyckte var balkong var fin. Vi önskar Ulf Lycka till på Chelsea flower show i år 2013.
Himmelstalunds yrkesskola i Norrköping hade skapat en jättefin ideträdgård, där växtkraften bröt igenom ett fallfärdigt litet hus och en cykel, lava på stolarna..
och i år invigs vårt världsarv Hälsingegårdarna. Nina Östman har i många år gjort ideträdgårdar från Hälsingland, med hantverksmässigt fina trädgårdsmöbler i nyproduktion, lammfällar etc. En gedigen och vacker monter. Ur beskrivningen: Hälsingegården är ett levande kulturarv mitt i världsarvet. Här samsas utrotningshotade nordiska lantraser med lokala spannmålssorter och en köksträdgård där det odlas ädla blomster, doftande kryddor och äldre sorters grönsaker för självhushåll...".
..i taket hängde en vacker blomslinga...
Köksträdgårdens okränta konung, Lena Israelsson samtalar med Viveka Ljungström, chefredaktör på tidningen Allt om Trädgård, om boken Gourmet-trädgården.
Grön revolution i entrehallen, av Skillebyholm- biodynamiskt utbildningscenter i Järna. Otroligt häftigt, fint och lyckat.
de har till och med liten bäck som porlar över stengolvet. Här har de verkligen lyckats illustrera temat för Nordiska trädgårdar 2013, Växtkraft.
En helt annan boktitel....Ulrika Flodin Furås berättar om spännande gerilla- och stadsodlingar, en rörelse som har spridit sig över Europa. Mycket finns att läsa om detta i Ulrikas nya bok Gatsmart Odling. Det är bara att sätta igång...fröbomba eller plantera i utrymmen som inte verkar ha någon funktion...
t ex i en släpvagn.
och här är några råd från Ulrika för att börja med stadsodling...
mer info på nätverket Stadsodling Stockholm.
Rosendals trädgårdar, silvermedaljör 2013. De kallar sin ideträdgård i år: "Kompost, långbänk och surdeg"!
Rosendals trädgårdar urnor i ideträdgården. De heter CROSS är från Byarums bruk.
skirt vårblomster. Gillar!
och här är den toppiga kramgoa idegranen som lottades ut av Essunga plantskola.
/Hoppas att ni ni gillade bilderna. Tyvärr så hann jag inte ta på allt, t ex montrarna Riksförbundet Svensk Trädgård och Hemträdgården som hade massor av besök och föredrag om spännande ämnen. För bara 275:- får du tidningen och blir medlem och får rabatt på spännande trädgårdsresor runtom i världen.
/Ann
trädgårdsresor med guldkant till England (inkl. Chelsea flower show), Italien, Frankrike och i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar