Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

16 februari 2013

"Smycka ditt företag med blomsterlök"


Pingstliljan Narcissus poeticus 'Actaea' doftar gott, tålig, gillar ej att stå jättetorrt, halvfuktigt.


Jag var på en rolig heldags-kurs i förra veckan, på Granby gård, i Lindholmen, Orkestra norr om Vallentuna (som i sin tur ligger norr om Stockholm, 45 min med bil). Det är alltid spännande att plötsligt hamna på en ny plats, där man aldrig har varit, och som ligger så nära hemma. Vi fick veta mer om olika sorters blomsterlök, det man längtar efter som mest nu, snödroppar, pärlhyacint, tulpaner, kungsängsliljor och narcisser förstås. 
Samtliga foton är Mona Holmsbergs bildspel. Väldigt vackra, men jag har fotat av duken, så det är lite snea och korniga. I original är de fina. 


Vi var på Hökeriet Granby gård, i Lindholmen Hökare betyder tydligen handlare på tyska.



Arrangör till kursen var Västmanlands länsstyrelse, en del av "Landet lär". 


Trädgårdskonsulent Mona Holmberg ledde kursen "Smycka ditt företag med blomsterlök" en heldag. Flera av er trädgårdsvänner känner säkert igen Mona från Botaniska trädgården i Göteborg där hon arbetade tidigare, innan hon blev egen företagare. Under 1990-talet minns jag hennes och Rigmor Celanders underbara sommarblomster-planteringar på Rosendals trädgårdar i Stockholm under Kulturhuvudstadsåret. Deras bok från 1996 heter Nordiskt ljus och italiensk hetta, och de blev smått berömda under den här tiden för sitt nya sätt att se på sommarblommor och färgsättning.


Mona berättar om hur man kan kombinera i planteringar och i krukor.

På Odla.nu, hittade jag en text om Mona och hennes sommarblommor  "År 1990 planterades en rabatt i Botaniska trädgården som blev så uppskattad att den gav eko i pressen över hela landet.  Rabatten bar namnet Nordiskt ljus och färgerna tonade i blått, lime-gult och vitt. Trädgårdsmästarna Rigmor Celander och Mona Holmberg introducerade därmed ett annorlunda sätt att arbeta med sommarblommor, de fick dessutom idén att sätta namn på sina kreationer. I deras planteringar ingick mängder av olika växter som hölls samman och bildade en enhet med hjälp av ett starkt färgtema. Arbetet och idéerna resulterade 1996 i boken "Nordiskt ljus och italiensk hetta". Den blev en försäljningssuccé och sedan dess har Botaniska trädgården varit berömd för sina sommarblomsplanteringar." . 




Ett av Monas stora uppdrag var att smycka delar av Uppsala under Linnéåret 2007



Den här planteringen bl a skulle vara klar exakt till invigningsdagen i maj, vilket inte är det allra lättaste att tajma, med lökar, i kombination med väder och vind. Men så här vacker såg den ut just denna dag! Gillar de fina liljetulpanerna i nyanser av rosa och vitt som liksom vänder sig mot ett o samma håll och bockar och niger, de står bakom blå pärlhyacinter, hyacinter, krokusar och penséer mm. 





Några tips och kunskap från kursen: 

Snökrokus, förökar sig lättare än vanlig krokus

Vintergäck, perfekt där den inte konkurrerar med gräs, behöver kalk eller alternativt, häll på lite aska

Snödroppar är långlivade, de kan stå 10-12 år om de trivs. 
Om man vill kombinera lökväxter med gräs, välj en sort som växer mer tuvliknande
Fint att plantera vårstjärna och scilla tillsammans eftersom scillan böjer sig ner lite och vårstjärnan tittar upp och öppnar sig.
Gödsla lökarna precis när de tittat upp, tidigt på våren. Benmjöl är alltid bra. 
Tulpanfestival i Holland varje ar; Keukenhof.  Och vartannat ar aven i Sverige. Den arrangeras av Verver export.
Pingstliljan N. poeticus 'Actaea' är en jättebra narciss säger Mona, Planteras gärna i en sluttning, doftar gott. 
Kungsängslilja, fritillaria meleagris, är en lätt lök. 
Narcisser kommer ursprungligen från trakten Spanien/Portugal, därför klarar de sig bättre i Sverige eftersom klimatet påminner om våra svenska somrar. 
Tulpaner kommer ursprungligen från från trakterna kring Afghanistan, Turkiet. De ska därför stå så torrt och soligt som möjligt, en södervägg är bra t ex. 
Pärlhyacinter 'Muscari' fint att plantera tillsammans med hosta ex. 
Balkansippan kan fylla ut innan trädgårdsnävan 'Rozanna" blommar. 
Näckrostulpanen är en fin tidigblommande tulpan. 
Orkidénarcissen 'Thalia', vit -håller 5-19 år.
Narcissus 'Peeping Tom', har en lång strut, kommer tillbaka år efter år. 35-40 cm hög. 
Darwintulpanerna öppnar sig mycket. 
Från en Bild såg jag en fin kombination: Tulipa 'Spring green' viridiflora heter tulpangruppen. Fin i kombination med sockblomma, strutbräken, spetsmössa. 
Fluwel är en av många bra producenter och säljare av lökar. 
Mer tips på lökväxter och sommarblommor i kruka, finns här i ett äldre inlägg på Odla.nu 2003, här




Kejsarkronor på höjden, pingstliljor, bollvivor och gula penséer, kanske en och annan rosa tulpan också. 



Pärlhyacinterna längs kanten börjar hänga över lite när de är på väg att blomma över, och det gör att det ser väldigt effektfullt ut. Narcisser av olika slag i Helsingborg. Det sägs att de är 700 lökar planterade i samma kruka som sen avlöser varandra.


Tulpanen med strimmor i vitt och grönt heter Tulipa 'Flaming spring green', och sedan är det förgätmigej, vit. 



Det är Lise och hennes man Anders som driver Granby gård och Hökeriet och gjorde den goda maten och kakorna åt oss under dagen. 

Kurs-deltagarna kom från många spännande platser och verksamheter i Västmanland, Sörmland och Uppland:


Granby gård Servering,butik, försäljning av kött, timmerarbete, ligger norr om Vallentuna, i Lindholmen.

Fräkentorp säteri Gård med ekologiskt lantbruk, mjölkkor, hästar och höns, veckovis boende i flyglarna. NaturLigger nära Malmköping, Sörmland. 

Lilla trädgården i Nora Handelsträdgård, butik, utsikt mot Norasjön och en slänt med tiotusentals blomsterlökar som blommar på försommaren.

Svalbo säteri. Café, keramikverkstad. Ligger i Nora-Linde Bergslag 3 mil norr om Örebro vid Järleåns naturreservat.  

Stavhäll trädgård Tomatodlare, cafe. Ligger i Tungelsta, söder om Stockholm

Lena Lidberg, bloggare på Närkes allehanda
Hult säteri, Hotell, konferens, fest, restaurang, grottvandring. Ligger mellan Örebro och Lindesberg 
Smådalarö gård Hotell, konferens, restaurang, golf, handelsträdgård Näsudden i närheten. Ligger på Smådalarö, Dalarö, söder om Stockholm. 
Hus och Grönska, Ulrika Rydh, byggnadsantikvarie och trädgårdshistoriker.
Flera trädgårdsansvariga från SFV, statens fastighetsverks parker:
Rosersbergs slott. Slottspark, guidade visningar av slottet på bokade tider. Så minns vi prins Bertil - fotoutställning i sommar 2013.
Strömsholms slott, Slottet och den lummiga parken omges av vidsträckta ängar, åkrar, ekhagar och hassellundar. Gustav Vasa startade hästuppfödning här för Sveriges armé. Parkvandringar med mera i sommar. I slottets källarvalv visas sommartid utställningen "Trädgårdar och parker under 450 år" och en utställning om prinsessan Estelles dop från 17 maj 2013. Beläget 14 mil väster om Stockholm, ca 2-3 mil väster om Västerås.


mitt emot Hökeriet finns en kohage där det ligger en en imponerande gravhäll från bronsåldern. Amerikanska turister kommer hit för att titta på denna berömda runsten som kallas granbyhällen 

Avslutningsvis, här är en liten bakgrund om Lindholmen, från Vallentuna hemsida, för den som är intresserad: 

Roslagsbanan går ända fram till Lindholmens stationshus och under 1950-talet växte Lindholmens trädgårdsstad fram längs med banan. Det finns också en gård i det som kallades Djurgården, en jaktpark till Lindholmens sätesgård. "Lindholmens stationssamhälle vid Roslagsbanan är idag ett småskaligt villa- och radhussamhälle. Det finns många kända förhistoriska lämningar såsom t.ex. gravfält och runstenar belägna i karaktäristiska lägen på höjder i direkt anslutning till ursprungliga bebyggelselägen och i ägogränser vid vadställen eller vägar...Fornlämningsmiljön vid Lindholmen är av särskilt intresse genom att den visar på en kontinuerlig och omfattande bosättning i området från bronsålder och framåt i tiden."



Hej svejs. /Ann


www.tradgardsturisten.se






1 kommentar:

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Låter som en riktigt rolig och inspirerande kurs! Tack för alla härliga bilder och vårkänslor! :-)

/Annika