Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

03 mars 2009

Trädgårdstips nr 6: Paul Jönska trädgården, Sverige

Nu är jag äntligen! frisk efter nästan 4 veckor, så här är ett nytt trädgårdstips från mig. Den här gången ligger trädgården i nordvästra Skåne: Paul Jönska trädgården kan man hitta mitt i Viken, Höganäs kommun; en liten parkoas mitt i ett gammalt fiskeläger.

Grinden och den lilla skylten som visar att Trädgårdsrundan SV Skåne är i gång. 2008 var det 6-8 juni. Den 20 juli serveras det våfflor. På Våffeldagen och då är huset öppet för visningar!
Trädgården som är från 1880-talet sköts idag ideellt av Stiftelsen Skeppargården. Förra året på Trädgårdsrundan i NV Skåne så kikade jag in i trädgården och tog en del bilder av den fint skötta trädgården.


Det är roskännaren Lars-Åke Gustavsson som har designat rosträdgården. I deras förteckning över växter i de olika kvarteren står det att det ska finnas följande rosor: Princesse de Lamballe (Damascenerros), Staffa, Helenae 'Hybrida', Princesse de Lamballe/Maxima, Maiden´s blush, Great Western, Eugenia de Guinoisseau, Mme Hardy, Rosa alba 'Maxima' (Jacobirosen), Jacques Cartier, Aimable Arnie, Salet, Poppius, Trigintipetala, Belle amour, Nevada, Officinalis, Anne of Geierstein, Johanna Röpke, Ispahan, Mme Isaac Pereire, Louise Odier, Prince de Bulgarie och New Dawn. Vilken fotot föreställer vet jag tyvärr inte, kanske någon känner igen?


Rosenkvarteret i bakgrunden.


En titt genom fönstret, längre kom jag inte, men huset är öppet för visningar. Vin växer på väggarna.



Fina rundlar och klot av buxbom bygger upp trädgården. Här finns också ett mullbärsträd men jag är inte säker på om det är det man ser här.


De flesta perenner är gammaldags, som pion och fingerborgsblomma. Brännässla och liljor bakom. Då finns det säkert fjärilar här också.


En av kvinnorna som jobbar ideéllt för att hålla efter den lilla trädgården på 800kvadratmeter berättar entusiastiskt för några besökare. Det här! tror jag är mullbärsträdet.

Lite bakgrund: "2005 genomfördes en ny omarbetning av trädgården enligt en skötselplan av trädgårdsarkeolog Marie Hansson. Syftet var att underlätta skötseln och samtidigt ge en historiskt mer korrekt bild av en trädgård från förra sekelskiftet. Kryddgården har ersatts av ett rosenkvarter med olika sorter av gamla rosor efter förslag av rosexperten Lars-Åke Gustavsson. Kryddväxterna har planterats in tillsammans med perennerna i de olika rabatterna så som det var vanligt i gamla skånska trädgårdar." (källa: Vikens hemsida, se längre ner i inlägget)


Köksträdgården med bärbuskar. Här ser man rabarbern som har kommit ganska långt, i juni. Ett litet lusthus finns här också.


Utsikten från trädgården utöver den lilla kyrkogården som ligger bredvid, havet glittar på håll.

A. Ingång mot gårdsplanen
B. Ingång mot Målaregränd
C. Utgång mot Fyrgatan/Kyrkogården
D. Lindbersån
E. Lusthuset
F. Järneken
G. Mullbärsträdet
H. Rosrabatt
I. Köksträdgård med bärbuskar
J. Rosenkvarteret
K. Pionrabatt
Huset, kaptensgården visas på söndagar under sommaren kl. 15-17 samt på Våffeldagen i juli. Julmarknad andra advent. Trädgården får man besöka när som helst, bara man är varsam och stänger grinden efter sig. Ett litet bidrag till skötseln tas tacksamt emot. På deras hemsida kan man tom få en virtuell rundvandring i trädgården, klicka här!

Alltid kul med en kommentar, spontan eller konstruktiv!

Inga kommentarer: