Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

18 november 2014

Formex

Blog Widget by LinkWithin
Det tog en stund att ladda upp och skriva om intrycken från Formex mässa idag, så nu är vi inne på torsdag natt.  "Mötesplats för nordisk inredningsdesign". Idag var jag där för att leta efter prylar som jag gillar framförallt såna som fyller en funktion eller är vackra i trädgårdsmiljöer, på terrasser och balkonger. Här är min spaning, en ovetenskaplig undersökning under 4 timmars besök:
(För Bilder från andra Formex -mässor, gå till min engelska blogg Small world- big world HÄR. )

Designern Synnöve Mork, har gjort entrehallens stora inspirationsmonter på temat "In the mood": Hon döpte sin arkitektoniska lada till: "Fågel, fisk eller mittemellan". Om man då tittar upp är det saker som "fladdrar i vinden, lätta, transparenta"..och det har ju lyckats med, det ser ljust, fräscht och modernt ut. Inget extremt nytänkande men trivsamt och skandinaviskt.
"mittemellan" står för att "gräva i jorden" etc...där gamla blomsorter blir vanligare igen. Här en pelargonia, förmodligen en 'Mårbacka' med en enormt ställ bakom....
Översikt av en av Synnöves "rum" i montern.
Vem och vad döljer sig bakom eller framför den här snygga ridån?
Det är Anders Färdig, Design house Stockholm (en "gammal räv" som var på sin första Formex mässa för 35 år sen"!!! som han själv beskriver sig). Bakom anas Margareta Van Den Bosch (H&M) - de båda avslöjar i sina föredrag hur man når kommersiell framgång genom strategiskt designarbete, för 100-tals journalister på pressfrukosten. Projektledare för mässan: Chicie Lindgren.
Några riktiga proffs själva, lyssnade noga. Cay Bond. 

Vinnaren i Formex formidable avslöjades av juryn och även vinnaren i folkets val som röstats fram av "Folket" på Formex hemsida. "Syftet är att premiera och belöna intressant, kvalitativ och tidstypisk design. priset tilldelas det utställande företaget bakom produkten" står det på hemsidan. Priset gick till vänster till Skeppshults Gjuteri, och formgivaren Torkel Dahlstedt för "grytstapeln "med tyngd - en multifunktionell gjutjärnsformation där locken också fungerar som stekpannor. Folkets val tillföll Gunghästen, som är en "homage till Rietvald och hans Red and Blue chair. Den fick flest röster via Formex hemsida. Jurymedlemmar, se längst ner i inlägget.
Note designstudio står bakom den snygga restaurangen/inspirationsutställning där också en del av föredragen hålls under mässdagarna. Miljön är meningen att vara som en magisk värld "under snötäcket". Dessa lampor var underbara!! Består- som det ser ut - av stansad i olika mönster som lätt sammanfogats omlott. Fyndigt och snyggt ljus.
Vem kan ha skrivit de här bevingade orden? Harry Martinsson? Tomas Tranströmer?
"Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet utan att vandra på jorden"

Jahaaaaa ...just det  - den mannen kanske inte får Nobelpriset, men definitivt folkets pris för sina numera oförglömliga citat, trädgårdspoesi och påhittiga inredningstips i TV. Om ni undrar, så har han skorna på under bordet. Han verkar väldigt trevlig, kan jag säga om den lilla stund jag pratade med honom - om hans hängande bord.

Ernst Kirschsteigers trädgårdsmöbel, ett hängande bord! Kanske nåt för en gren på mitt äppelträd i trädgården? Enligt försäljaren kostar den 2200:-cirka i handeln. Underhållsfritt trä, dvs kan hänga ute hela året, utan att det tar skada och blir röta i träet.

Här kommer några av de prylar som jag fastnade för på mässan, de flesta är trädgårdsprylar. Den första är denna ljuslykta från Bloomingville Danmark. Lyktor av alla slag - med asiatiskt ursprung - denna från Bali om jag inte kom ihåg fel - verkar vara en trend i år.

En annan slags lykta av hönsnät. Inte så dum! Jag kan föreställa mig att det blir snyggt med en glödlampa eller blockljus inuti i ett träd, på en balkong eller i ett träd.
Av tyg, från Bali. Reunion.se
Ljuslykta i mer rustika materiel, gråbetsat trä och hampa. Snygg!!

Också dessa var snygga, lite glesare, kanske vietnamesiska eller från Indonesien.?

Dessa är från Kina, sa försäljarna.

Gillade den här enkla röda utegrillen. Så enkel och snygg att ta i handen ut till stranden, en park eller trädgården.
En biholk till vänster, till höger en fågelholk.
Snygga gummistövlar, tycket jag. Hoppas att de chockrosa och blommiga stövlarna är borta nu.... Men de kommer väl tillbaka till trädgårdsmässorna är jag rädd för....
Fina kuddar, såg likadana i Mexiko på en resa, de har inspirerats - ser det ut som av - mexikanska konstnären Frida Kahlo.

Blommiga textilier - även som vaxdukar - från Almedahl .

Så välgjorda och fina textillådor.  Får en "vill-ha!-känsla" men ingenting säljs ju i stort sett på mässan, det är ju detaljisterna som ska beställa.
Snygga regnrockar. Från Garda.

Tofflor av rosenblad. En fin dekoration i en monter med kläder från Portugal, skorna är ej till försäljning (men kanske kan man göra själv? Om man utesluter tv på kvällarna under hela våren...?).
..och här är de fina kläderna, många med blomstertryck, hängandes på en gren. Från TM Collection från Portugal.

Tycker väldigt mycket om de här utflyktskorgarna!! Har en själv hemma som jag använder till allt möjligt.

Som bakelser, små söta tvålar med blomdofter, här med utsmyckning av en ros.
Många dofter att välja mellan.
Parasoll med tofsar "made in Bali"

Otroligt fint smyckeshantverk på blom- och naturtema från Silke.
Lotta Moritz, designer och en av grundarna av Silke (fr 2003) fanns på plats från Skåne. Hennes kollega är Carin Lundgren.  De designar förutom smycken, kläder och sänglinne.
Fina tavlor med slitna ramar och romantiska blommotiv. (Personligen är jag trött på vintagetrenden på möbler men en och annan pryl kan vara jättefin på rätt plats.)

Superkul, utomhusbad för bebisar och / eller husdjur i form av en jättemuffinsform. Kanske också snygg till blommor. Den är "made in Holland" men finns i Sverige.

Vaser gjorda av gummi från gamla bildäck. Inte så vackra men "de har nåt visst"...framförallt med hemtrevnad. Manzana arbetar med "rough design" för hem och trädgård, i materielen betong, terrakotta, metall, polystone (som på bilden) och bambu.

Tycker mig ha sett den här stilen nu i många år,men det ÄR fint med glas i olika färger som står ihop på ett bord som ett stilleben.
Gillar! Från danska Bloomingville.

Bloomingsvilles monter.

En av mina absoluta favoriter på mässan bland vaser, en tunn keramikvas i björkmönster från Synnöve Morks monter.

Kan föreställa mig en blomma som ligger i fukten inne i glaskulan och väller ut genom hålet.

Alltid snyggt med hyacintglas - och dessa hade lite kantiga roliga former och "ny färg".

Gummivaser. Underbar färg, och kul med nya materiel (de är tillverkade av återvunnet materiel)
Guldet skimrar när man tänder värmeljuset i skålen. Från Perfectio.

Snygg miljö och monter hos , kan se mig själv sitta på rivieran i stolen med palmerna bakom.

Fin hängande barnsäng, för utomhus också.

Eldfatet snyggt och praktiskt, lilla stolen och regissörsstolen i bambu mycket karaktär.
Vimplar verkar vara poppis, men man kan ju göra själv!!.

Drömmen om sommar  och midsommar.

Ett väldigt fint skåp, som gjort för en sommarstuga.

...och här är flera.

Lackad betong är snyggt.

..som vas med succulent växt i. Grått mot friskt grönt härligt.

Lackad betong. Ja, snyggt!!
Mer betong..


Andra bevingade ord...

och juryn för priset Form formidabel: Jury: Stefan Nilsson, trendexpert Trendgruppen, Dan Gordan, redaktör på Sköna Hem, Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria, Monica Förster, designer Monica Förster Design Studio, Kajsa Falck-Torlegård, Formex


Senare, på söndag eller måndag listar jag mina tio favoriter från mässan. Under tiden - gå gärna in på min hemsida och boka en trädgårdsresa, eller bara titta....och dröm dig bort..www.tradgardsturisten.se

...jag bloggar denna månad för Nordiska trädgårdar, som äger rum 12-15 april i år. Till deras HEMSIDA HÄR!

en temabild från Nordiska trädgårdar.
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Inga kommentarer: