Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

27 november 2014

A star is born…julstjärnans historia - i adventstider

 Det är tiden på året för julstjärnor. Jag brukar köpa en del, och få många. Men vill gärna veta lite mer om denna märkliga växt med röda, vita och nu - nytt för i år, rosa högblad.  Varifrån kommer den här populära växten? Läser om den på den europeiska hemsidan Poinsettia 'Stars for Europe' här:

"Julstjärnan har sitt ursprungliga hem i Mexiko i sydamerika. "En gammal legend av aztekerna säger att julstjärnan med de lysande röda högbladen växte fram ur en tragisk kärlekshistoria. Från bloddropparna av en Aztekisk gudinnas brustna hjärta. Aztekerna uppskattade denna växt från det tropiska höglandet mer för sin praktiska nytta än att den var dekorativ. De kallade den 'Cuetlaxochitl "på sitt språk. Från dess högblad, tillverkades ett rött pigment som användes för textilier och kosmetika. Den mjölkiga saven som julstjärnan gav, bearbetades till en febernedsättande medicin.
...I subtropiska klimat som är dess naturliga hem, växer julstjärnan som en buske och kan bli upp till fyra meter höga. 


"…forts….Den vilda julstjärnan kom till USA 1828 av den amerikanske ambassadören i Mexiko Joel Poinsett.  Han var också läkare och passionerad botaniker, och till hans ära fick julstjärnan namnet: Poinsettia. Den 12 december firar man i USA "Julstjärnans dag" och traditionellt ger man varandra julstjärnor. Julstjärnan upptäcktes i Europa i början av 1800-talet. I Berlin katalogiserades den under det botaniska namnet "Euphorbia pulcherrima ', den"vackraste av Euphorbia (törel) "skrev botanisten Carl Ludwig Willdenow 1833. Från 1834 finns en beskrivning, ett dokument, av läkaren och kemisten vid Botaniska museet i Berlin, Johann Friedrich Klotzsch, enligt ett berömt herbarium "Willdenow".  

Blog Widget by LinkWithin
"Den tyska utvandraren till Amerika, Paul Ecke, började marknadsföringen av julstjärnan i början av 1920-talet. Först lanserade han snitt av julstjärnans kvistar som han marknadsförde som en julblomma. Hans son, Paul Jr, sålde dem under den amerikanska julhelgen i affärerna, på Sunset och Hollywood Boulevards i Los Angeles.  

Uppmuntrad av framgångarna med julstjärnan i Hollywood, började han odla julstjärnor på sin gård i södra Kalifornien, som sedan marknadsfördes via trädgårdsmästare i hela landet som snittblommor. Snittblommor ersattes senare av krukväxter. Sedan 1950-talet kan julstjärnan överleva i uppvärmda rum under förhållanden som det från början inte var van vid."
slut om historien kring julstjärnan. Hämtat från europeiska hemsidan om "Poinsettia" här.


modern dukning, foto: Blomsterfrämjandet. 

I år lanseras också rosa julstjärnor…i Sverige. Några egna bilder nedan:
De rosa är högbladen, och den lilla lilla i mitten är blomman. 

Önskar er alla blogg-läsare en fin första adventshelg. Det bästa är ändå att träffa vänner på helgerna fram till jul och tända levande ljus. Då kommer man i stämning och klarar av att "övervintra" fram till varmare och ljusare tider…

Allt gott. 
Trädgårdsturisten Ann
-resor med guldkant till trädgårdar i Sverige, England, Frankrike och Italien. Läs mer på hemsidan här!
kanske ses vi på någon av resorna eller utflykterna nästa år!


1 kommentar:

Algodão Tão Doce sa...

Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
Siga-me e pegue o meu selinho!!!

Obrigada.

Beijos Marie.