Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

22 mars 2014

Nordiska trädgårdar 2014 - en bildkavalkad...


Vid entren: Swedish society of public Parks and gardens. Varje trädgård och park som deltar i nätverket, har ett kuvert framdukat och grundarens namn..Översta bilden, där ska gästen Prins Eugen sitta, som grundade och ägde Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Fin monter. 
Rosendals trädgårdars grundare - "besökaren". 
Roliga oväntade ideträdgården från Hovdala slott, en övergiven plats, en bakgård med två bilvrak som tagits över att någon som planterat och använder bilarna som växthus med solenergi. Kreatör: trädgårdsmästare Georg Grundsten och medarbetare. Fick silvermedalj av oss i juryn. Utsågs till publikens favorit på söndagen efter röstning av besökarna. Grattis till dubbla utmärkelser och diplom!


fascinerande även för de små. Tomater som gror inne i en cadillac. Vad tokigt...
affisch inför den stora Stadsodlar-festivalen som äger rum i Fatbursparken lördagen den 6 sept. Mer information här!
 balkonger - här är Noh 5 1/2..kreatörer systrarna Blåberg, på Good garden.  Silver av balkong-juryn. 

 balkong, USA- inspirerat. The Plant, av trädgårdsmästare André Strömqvist. Guld medalj av balkong-juryn. 
 Carl-Larsson-gården i Sundborn, Dalarna gör stor satsning - med start i sommar, för trädgården på gården i Sundborn. Ska bli spännande att se. 
Möblerna auktioneras ut (inkl. orginalbron bakom) på söndag 22 mars. 
 Astrid Lindgrens Näs...idéträdgård. Kreatör trädgårdsmästare: Karin Eliasson. Fick guld av oss i juryn. 

för sina subtila Blog Widget by LinkWithindetaljer, vedkubbar som formar en småländsk mur med mossa, och blåbärsris med gulddamm...trasmattor från Småland. Sagoberätterskan Astrid Lingren var både storsstadsböna och skrev om det småländska landskapet i sina sagor som uppmuntrade människor till "mänskligt vansinne" och kreativitet, Fångar mässans tema "Urban fägring" på ett lågmält vackert och intelligent  sätt och anknyter väl till verksamheten på Näs. Lyfter fram en annan person är sagoberätterskan Astrid, genom några väl utvalda citat.  
Det här fotot ovan kommer från Nordiska trädgårdars bildbank. 
60000 besökare cirka på mässan Nordiska trädgårdar i år. 2014. Lika många som bor i en medelstor svensk stad. Bilden är från onsdagen dagen före öppnandet. 
Huseby bruk, visar interiören på herrgården och där odlingarna och rabatterna finns nära och nästan kryper in på de orientaliska mattorna. Planteringen till vänster med agave och succulenter är verkligen fin. Låg mycket nära medaljplats. Vi får se vad Publikens favorit bland ide-trädgårdar blir. Resultatet presenteras på söndag 23 mars. Gunnar Kaj är en av kreatörerna bakom denna 1800-tals- explosion. 
 Full fart på röstningen, av både balkong och ide-trädgård, publikens favoriter ska utses. En bit bort sker omröstningen av årets fågelholk inlämnade av skolor i Sverige. 
 Kreatören Birgitta Kjörcks längtan efter våren, en härlig energigivande balkong. Till Birgittas blogg Eastside här!
 Skogen har letat sig in på denna balkong. "Out 365, grow nature" av Linda Ragnar, Ljuva trädgård. Brons av balkong-juryn. 
 Systrarna Blåbergs version av en lek och viloyta för små barn. 
 Lugn och ro, på balkongen Lånat landskap. 
 Snyggt och lätt orientaliskt på denna vackra balkong. 
Snyggt med enkla medel - batik och rostigt galler- i förgrunden de allra underbaraste vårlökar. Gillar särskilt den utslagna tulpanen i den klara glasvasen. Mer information om mässan och Årets pelargon (bild längst ner) - och på hemsidan här!
..och är är en närbild av de vackra tulpanerna i Blomsterfrämjandets balkong. 

Blomsterlandets vackra balkong. Här skulle jag inte ha något emot att vara....kreatör: Linda Schilen, fler bilder på Lindas blogg Uterummet. 
Undertecknad, Trädgårdsturisten Ann Larås känner in stämningen på bakgården på Hovdala slotts ideträdgård. "Fantasin sätts i rullning"...mer på slottets blogg här
 Wij trädgårdar - snyggt! Ideträdgården har vackra tulpaner och ett gediget vackert hus från Arvesund på 25 kvm. Grankvistar på rostig armerat järn bildar häck och rum tillsammans med björk-pergolan. 
..och lite på avstånd.
Juryn för idéträdgårdar 2014 överlägger. En brons, ett silver och ett guld ska delas ut. 
Här är resultatet, länk till trädgårdsmässans hemsida här! Svante Öberg, Andreas Graveleij, Ann Larås (tar fotot) och Kristina Björk. Mer om juryn på Svantes blogg, här. 

 Medalj- brons till Wij trädgårdar och trädgårdsmästare Lars Krantz
Guld från juryn till Astrid Lindgren Näs. 
 6 titlar om trädgårdarna på våra kungliga slott har kommit ut. Några fler är på gång...mycket bra priser ser jag på mässan. Bokmontrarna ligger till höger efter entrén. Inte så lätt att hitta om man går till höger direkt. 
Före entrén står denna roliga skärm där man kan låta sig fotograferas - framförallt barn i underbara blommiga hattar och kläder. Alltid lika roligt. 

Avslutar med Årets pelargon. Bilden är hämtad från Blomsterfrämjandets hemsida

Har uppdaterat och lagt till några fler bilder, här!

/Allt gott, Ann
Resor i år, 2014 till England (Chelsea flower show och till Cotswolds, i hjärtat av England), Italien, i Sverige (Hälsingland, Dalarna och rosdagarna på Wij trädgårdar)
 och från nästa år, en resa till Frankrike. 3 kommentarer:

Hasse Wester sa...

Fint reportage Ann!

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Tack Hasse, knappt ett ord, bilderna får tala för sig själv.

Anne-Christine sa...

Härlig dokumentation Anne!