Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

09 november 2013

Sienapriset 2013 - Sveriges bästa landskapsarkitektur till...Hamra nationalpark, Ljusdal

Foto: Tomas Ärlemo

Blog Widget by LinkWithinI fredags, den 8 november var jag på Arkitekturgalan i Stockholm, i Stockholm Waterfront vid Centralstationen (programmet längst ner i inlägget). Mest spännade för mig som skriver om trädgård och landskapsarkitektur var naturligtvis Siena-priset och vem av de nominerade skulle få det:

De nominerade var:
Hamra nationalpark Ljusdal

Beskrivning / motivering (av arrangören av galan "Sveriges Arkitekter"):
"Hamras nationalpark och dess nya entréer kännetecknas av några av de viktigaste egenskaperna i  god landskapsarkitektur - originalitet, enkelhet och hållbarhet. Projektet är konsekvent genomfört med högsta precision från helhetsidé till detalj i färdig anläggning. Av största respekt för landskapet och genom god planering samt teknisk precision, har anläggningen uppförts med minimal skada på omgivande mark och vegetation. Koncept, material och tekniska lösningar samverkar till fullo och skapar en helhet som är kraftfull men som inte stör."

Bild: Tomas Ärlemo

Eftersom jag inte har varit i Hamra nationalpark...ännu, så läser jag vidare vad man har gjort i området. Det är framförallt entréerna som är lyckade, det står att "de fungerar som tidsmaskiner mellan nutidens urbanitet och den femhundraåriga skogen dit motorsågen aldrig nått". Det finns utlagda spänger i landskapet som leder besökaren vidare ut till vandringsleder, grillplatser, utsiktstorn. En vacker gestaltning, sparssmakade materiel, fina detaljer, pedagogiskt utformade informationsskärmar. Bryggorna och "spängerna svävar alldeles nära mark, vatten och växtlighet och ger en knivskarp inramning åt naturupplevelsen...."

Spontant känner jag att det är glädjande att ett norrländskt projekt i ett skogsområde lyfts upp och får Sveriges mest prestigefulla pris inom landskapsarkitektur. Det är också trevligt att det inte är spektakulärt utan att det smälter in och att det ger minimal skada på naturen med spänger, bryggor och fina informationstavlor. Så heja vinnarna och grattis till ansvariga arkitekter på White arkitekter och stort grattis till LJUSDAL. Hoppas vi får se fler vackra spännande och annorlunda lösningar på entréer till nationalparker i framtiden.

Arkitekter / pristagare:

White Arkitekter AB, genom landskapsarkitekt LAR/MSA Martin Ehn Hillberg. Medarbetare: Arkitekt SAR/MSA Anders Tväråna, landskapsarkitekt LAR/MSA Kerstin Lagnefeldt, landskapsarkitekt LAR/MSA Mattias Nordström. Identitetsprojekt Happy F&B/White arkitekter genom arkitekt SAR/MSA Mattias Lind, arkitekt SAR/MSA Magnus Bunner, byggnadsingenjör Magnus Gustavsson, creative director Anders Kornestedt.Vad är Sienapriset?
"Sienapriset utdelas för att främja god utemiljö. Priset tilldelas objektet och dess arkitekt och innebär en hedersutmärkelse i form av diplom samt reliefparkett som fästes på det belönade objektet. Arkitekten/arkitekterna bjuds dessutom på en tre-dagasrs studieresa till Siena med omnejd tillsammans med juryn och en representant utsedd av sponsorn. Det belönade objektet ska ha aktualitet. Projektörens prisbelönta huvudinsats bör ej ligga längre bak i tiden än fem år. Objektet ska vara så färdigställt att det också ska kunna kvalitativt uppskattas av en bred allmänhet...."

Mer information om de arkitekter som arbetat med projektet, beställare och jury:

Beställare
Naturvårdsverket genom länsstyrelsen i Gävleborg, projektledare Rie Stagegaard.

Entreprenör
Holmgren bygg AB genom Daniel Holmgren.

Konsulter
Projektering: SWECO genom landskapsarkitekt LAR/MSA Mathias Ahlgren, arkitekt SAR/MSA Klas Vrange, byggnadsingenjör Hans Persson. Beställarstöd: Håkan Palmgren, Palmgren Bygg.


Jury 2013
Ordförande Jan Lang, Starka Betongindustrier
Erik Simonsen, Betongindustrierna
Landskapsarkitekt LAR/MSA Carola Wingren
Landskapsarkitekt LAR/MSA Anna Flatholm
Landskapsarkitekt LAR/MSA Oskar IvarssonHär är programmet för hela arkitekturdagen:

Jag lyssnade på arkitekten Diébédo Francis Kéré och på Pam Warhurst (föreläsning), den senare bor i en ort i norra England Todmordon, 50000 invånare. Hon berättade om hur hon och invånarna börjat fylla fula utrymmen i staden med odlingar. Rörelsen som nu har spritt sig över flera delar av Europa och är en revolution!! How we can eat our landscapes. Ett eget inlägg om det senare. 

PROGRAM
09.00: Registrering och kaffe
10.00: Välkomna!
10.10: Enrique Peñalosa (föreläsning)
11.00: Bostadsminister Stefan Attefall (KD) och kommunstyrelsens ordf i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)
11.25: Debatt: Arkitekturens klimat
12.00: LUNCH
13.00: ArkitekturSverige 2013
13.40: Nordisk utblick
Juho Grönholm, partner ALA Architects
Mette Skjold, partner och managing director SLA.
14.30: KAFFE
15.00: Diébédo Francis Kéré (föreläsning)
15.30: Pam Warhurst (föreläsning)
16.00: Internationella arkitekturkritiker (via länk)
Guja Dögg Hauksdottir, Island
William JR Curtis, Storbritannien/Frankrike
Hans Ibelings, Holland/Kanada
Med kommentarer från Rasmus Waern, Wingårdhs
16.20: Pecha kucha om ung svensk arkitektur
17.10: Avslutning
17.15: Mingel
19.30: Galamiddag med prisutdelning
22.00: FEST!Allt gott i höstrusket /
Ann Larås


Inga kommentarer: