Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

13 april 2013

GRATTIS till Årets ideträdgård, årets balkong, bästa monter och Årets pelargon 2013!

Malin Hidesäter, Blomsterfrämjandet avtäcker årets pelargon! En mörk skönhet som får lite mörka skaft när blomman slår ut.
Blog Widget by LinkWithin

Utmärkelserna haglas över ideträdgårdar, balkonger, montrar och den hemliga pelargonen som har avtäckts och prisas i år. Det blev "Velvet red".

Lite längre ner i inlägget, har jag lagt in pressmeddelandet från Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Jag kommer att skriva och lägga ut egna bilder om mässan i början av nästa vecka. Nu har jag tyvärr fullt upp att delta på mässan i helgen, nätverka och gå på seminarie med Piet Oudolf idag lördag.

Vill också meddela att vår balkong Kardinalens fest i renässansträdgården" (dvs Trädgårdsturisten och Pomeranshuset)- vi fick ett hedersomnämnande för vår balkong. Så vi är glada och stolta.

Det är otroligt mycket folk som stannar och tittar, och säger "åhh, det här var annorlunda", "här kan man snacka om konst", "wow, plötsligt hamnade jag i Italien" osv. Igår kom John Taylor från Slottsträdgården i Malmö och från TV-programmet Trädgårdsonsdag förbi. Till och med vår trädgårdsstjärna Ulf Nordfjell tyckte att vår balkong var fin. Så jag och Maria är nöjda med allt!! Och dessutom får vi på det här sättet en chans att berätta om våra verksamheter, mina trädgårdsresor i Europa och Sverige, och om Pomeranshuset i Ljusdal, där Maria skapat en medelhavsoas mitt i Hälsingland.

Tills vi ses nästa gång, hej svejs. /Ann........................................


Pressmeddelandet. 

Pristagare på Nordiska Trädgårdar 2013

Stockholmsmässan - 2013-04-12 09:57
Flera utmärkelser delades ut på Trädgårdsmässans första dag. Jurypriserna för Årets Idéträdgård, Bästa balkong och Bästa monter. Dessutom tillkännagavs Årets pelargon av Blomsterfrämjandet.

Årets idéträdgård
GULD
Näsuddens Handelsträdgård - Gröna raster
Motivering: En starkt genomförd ide med personligt och realistiskt växtval som förenar olika uttryck till en homogen helhet. Vi får följa med från skiss till verklighet och här vill vi stanna!
SILVER
Stiftelsen Rosendals Trädgård - Kompost, långbänk och surdeg – natur och kultur som spirande processer
Motivering: Visar upp ett pånyttfött Rosendal som inte tappat roten utan står med båda fötterna i komposten.
BRONS
FRODAS - Remix
Motivering: Tillför trädgårdsvärlden en skön energi som vi inte riktigt förstår ännu.

Bästa balkong
GULD
Uppdrag Trädgård - 1 balkong o. kök
Motivering: Genom sin dubbelbottnande växtkraft finner både människor och växter sin
plats. Inspirerande och för en mindre investering genomförbart för alla.
SILVER
Ulrika Sommar - Ett rum att växa i  (även utsedd som favoritbalkong av publiken)
BRONS
Uterummet - Trigga alla sinnen

Bästa monter
Brutala Blommor
Motivering: Med små medel, glimten i ögat och helhetstänk har man lyckats att skapa en monter som både sticker ut och förmedlar ett tydligt budskap.
Monternummer: A18:21

Årets pelargon Pelargonium x hortorum Tango-serien ”Velvet Red”
Motivering: ”Velvet Red” har trollbundit samtliga jurymedlemmar med sitt unika färgspel. ”VelvetRed” är en på marknaden ny pelargonförädling som begåvats med en efterlängtad mörkt sammetsröd färg. Dess mörka blomfärg speglas i det mörkare bladverket och på blomstjälkarna vilket gör sorten unik i sitt slag. Vi känner att den kommer att få ett varmt mottagande hos pelargon köparna och i framtiden synas på många balkonger och i många trädgårdar.

För mer information kontakta:Göran Ekberg, projektchef, goran.ekberg@stockholmsmassan.se  070 – 789 53 06
Ida Mlowe, presskoordinator, ida.mlowe@stockholmsmassan.se  070 – 789 44 13
Stockholmsmässan är en av världens främsta och mest flexibla mötesarrangörer. Vi erbjuder den perfekta mötesplatsen för allt från internationella toppmöten till breda publikmässor. Tillsammans med utställare och arrangörer skapar vi välregisserade möten som ger besökaren inspiration, kunskap och affärsmöjligheter. Som Nordens ledande arrangör genomför vi varje år ett 60-tal branschledande mässor samt ett 100-tal nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang. Varje år välkomnar vi 10 000 utställare, 1,5 miljoner besökare och fler än 7 000 journalister från hela världen.

och här är vår balkong som fick ett hedersomnämnande från juryn:


Kardinalens fest i renässansträdgården av Trädgårdsturisten Ann Larås och Maria Bremefors Pomeranshuset.
Tusen tack igen våra sponsorer; särskilt vår huvudsponsor Essunga plantskola som gett oss möjlighet att bädda in vår balkong någonstans i Italien i idegran, som häckar och som klot. Tusen tack Betongparkett för att vi fick använda ert snygga handgjorda golv som ser ut som parkett men är i betong för uteplatser, terrasser och balkonger. Och tack Photowall för att ni förstorade upp bilden från Ravello söder om Neapel. Tack till Bosse Rappne och Slottsträdgården Ulriksdal som lånat ut två citronträd till oss.  .....mmm på den festen vill jag också vara...
Trädgårdsresor med guldkant till trädgårdar i England, Italien, Frankrike och i Sverige...
/Ann

4 kommentarer:

Luna Ek sa...

Denna balkong gillar jag MYCKET! Jag besöker själv inte mässan i år och det lilla jag sett från de andras balkonger på bild är denna den mest harmoniska.
Ha en givande helg/ Luna

Bettina Bäck sa...

Jag säger grattis till din balkong! Precis vad man behöver nu när snön yr utanför, lite vin en fototapet från Toscana ... :-)

Alen Trädgård sa...

Grattis till hedersomnämnandet:) Skulle vunnit tycker jag då det är alldeles fantastiskt vackert:) Ha det gott/Monne

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Tack Bettina och Monne för kommentarerna om balkongen. Vi är lite stolta nu att vi fick ett hedersomnämnde. hej svejs. Nu kommer våren, den måste det!!