Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

10 januari 2012

The Garden House, Yelverton, Devon, England


En jättefin trädgård som jag besökt tre gånger, är Garden house i Devon i sydvästra England, nära det vackra Dartmoor nationalpark. Tyvärr har jag inte uppgifterna om alla växterna just nu, men i den naturalistiska delen av trädgården växer många spännande vallmo, t ex. Om någon känner igen en växt, skriv gärna en kommentar, så lägger jag in den. Jag uppdaterar också med namn allteftersom...

....och nu är det nedräkning till tulpanens dag på söndag (då jag lägger ut mängder av bilder av tulpaner här på bloggen) / Trädgårdsturisten.

Garden house första trädgårdsdel ligger runt och framför huset. Men 1993 utökades trädgården västerut och flera olika trädgårdsrum skapades. Trädgårdsmästarna har experimenterat med växter från olika delar av världen, Sydafrika, Nordamerika etc . Eftersom landskapet är kuperat och stigarna slingriga, så blir det aldrig tråkigt att promenera i trädgården. Man börjar med att gå västerut längs den Långa promenaden, "The Long Walk" genom ett hav av växter i en stil som man kallar "New Naturalism". Under en tioårsperiod har man byggt upp den här delen av trädgården med vackra utsikter mot dalen.

Den första utsikten från "South African Garden", då ser du på avstånd en grupp mystiska stenar "Magical circle".


Den vackraste utsikten (ovan) får du halvvägs på den slingrande promenaden på Long Walk, i höjd med "Cottage garden" så ser du en kyrka nere i dalen på distans, det är St Andrew´s kyrka Buckland Monachorum. Här och var sitter folk och vilar på olika bänkar vackert utplacerade mot utsikterna och lyssnar på fåglarna. En fantastiskt vacker och rofylld plats att vara på.

Promenaden slingrar sig förbi ovanliga växter tills den kommer till en promenad med en stor samling japanska lönnar, den så kallade "Acer glade" med en liten bro i japansk stil.
Bild: Vänder man sig om - när man står i den sydafrikanska naturliga trädgården - syns huset.


Översikt över trädgården. Klicka på bilden så blir den större!

Bild: Entré till den muromgärdade trädgården.

Bild: I hjärtat av platsen linger den muromgärdade trädgården, som Lionel och hans hustru Katherine Fortescue designede och planterade i mitten av 1940-talet. Här blommar det rikligt av de bästa sorterna. Efterträdaren Keith Wiley står bakom ett ovanligt trädgårdsrum en bit upp i branten - ett trädgårdsrum som kallas Ovals garden och ligger intill ett litet lusthus.

Bild: Vallmon Papaver rhoeas får fröså sig själva. Den orangea och gula är "Welsh poppies" (latin: Meconopsis cambrica)Historia:
Garden house är platsen för en f d prästbostad i samhället Buckland Monachorum. Huvudhuset rymmer idag ett tea-room och ett konferenscenter. Men redan år 1305 gav biskopen i uppdrag åt abboten att bygga ett hus för prästen på den här platsen. Efter klostrens upplösning blev abboten kyrkoherde i Buckland Monachorum och i början av 1700-talet, bestod prästgården av en tre våning hög bostad. Resterna av denna byggnad, ett torn med spiraltrappa och ett halmtak är idag romantiska ruiner i den muromgärdade trädgården.

En modern prästgård byggdes på 1920-talet. Strax efter andra världskriget köptes huset och fick sitt nuvarande namn av Lionel Fortescue, en avgående lärare på Eton, och hans fru Katharine. Lionel var son till en målare och hade ett bra öga för färg samt var en engagerd och krävande trädgårdsman. Lionel och Katharine var helt inriktade på att omedelbart renovera och utveckla sin trädgård och öppna och driva ett blomstrande handelsträdgård.


Första fasen: Under nästan 40 år, skapade Fortescues en trädgård som anses ses som en av de finaste i Storbritannien. 1961 etablerades stiftelsen Fortescue Garden Trust, en oberoende registrerad välgörenhetsorganisation som testamenterade huset och trädgården för kommande generationer. Paret dog i början av 1980.

Den andra fasen i utvecklingen skedde under Keith Wiley som utnämndes av Lionel och tillbringade 25 år som chef trädgårdsmästare. Keith utökade trädgården med 6 hektar av hagar från 1990, och en serie av trädgårdar skapades med inspiration från naturen. Keith stannade kvar tills 2003 då han istället började skriva och skapa sin egen plantskola, Keith Wiley's Wildside Nursery.


Matt Bishop är den nuvarande trädgårdsmästare och han är särskilt känt för sin expertkunskap på snödroppar och lökar. Matts uppdrag är att ta hand om och respektera arvet från hans föregångare, samtidigt ge nya idéer och utöka anläggningen. Det handlar om att ligga i framkant i kompetens och innovation för trädgårdsväxter. Bishop har genomfört en omfattande renovering av den ursprungliga Fortescue-trädgården samt löpande underhåll inom andra områden för att säkerställa en lång öppnings-säsong.Matt har två trädgårdselever under utbildning här och ett litet tema trädgårdsarbetare och hängivna volontärer.


Om du vill läsa mer om trädgårdsresor till England, Italien och Frankrike, som jag är med och arrangerar tillsammans med Riksförb Svensk Trädgård och Favoritresor, välkommen att titta in på min hemsida: www.tradgardsturisten.se

/hej svejs
Ann

2 kommentarer:

Landbohaven sa...

Jeg kom tilfældig forbi din blog.
Gode billeder fra en smuk have.
Tak for rundvisningen.
Ha` en god dag.

Fia sa...

Aj vad fint! Underbara bilder som riktigt förmedlan känslan av England :-)