Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

29 januari 2012

Chelsea flower show, Sissinghurst, Great Dixter, Vann gardens, Pashley manor- resa i maj 2012


Här är lite information om en av resorna som jag arrangerar i år. 21-24 maj 2012.

I maj åker jag med en mindre grupp på en tur på engelska landsbygden till några av världens mest spännande och vackraste trädgårdar. Den 21 maj samlas vi på Gatwick airport, i vår bekväma lilla buss. Efter tre dagar i grevskapen Kent, Sussex och Surrey, med 6 trädgårdsbesök, trevliga måltider, god dryck och bekvämt hotell avslutar vi med en heldag på Chelsea flower show i London. En resa för inspiration, ny kunskap och underbara skönhetsupplevelser.

Bilder: Ovan, Vann gardens, Surrey. Gertrude Jekyll har ritat den här delen. Nedan: Sissinghurst vita trädgård "white garden" .


Avresedag: 2012-05-21
Pris: Cirkapris: 9.800:-

I priset ingår: 3 hotell-nätter (charmigt boende av god standard, priset baseras på del i dubbelrum), tre frukostar, välkomstdrink, fyra måltider (lunch eller middag, dryck tillkommer), Busstransporter under 3,5 dagar, entréer till trädgårdar enligt program samt heldags-entré till RHS Chelsea flower show 24/5, kl. 8-20), avskedsdrink på Chelsea. Svensktalande ciceron och reseledare på resan är Ann Larås, författare till boken Engelska trädgårdar "Trädgårdsturisten". Totalt 4 dagar, 6 trädgårdar + Chelsea flower show. Cirkapris: 9800:- per person (ev tillkommer ca 800:-pp beroende av antalet bokade). Tillägg för enkelrum. Kontakta mig om du vill dela dubbelrum om du reser själv. tel. 070-3008942 eller kontakt@tradgardsturisten.se.


Resan utgår från London-Gatwick airport där buss hämtar upp! Resan avslutas på Chelsea flower show i London sista dagen.

Flyg ingår inte i resepaketet, pga önskemål att kunna erbjuda ett mer flexibelt alternativ. Man kan boka från vilken ort man vill, och välja prisnivå på flyget. Det blir garanterat billigare totalt än att det läggs på resepaketet.


Norwegian, British airways, SAS och Ryanair och är några av de flygbolag som har prisvärda biljetter till London. Norwegian och Ryan air flyger direkt till Gatwick.

Exempelvis: Idag den 1 feb 2012, så kostar en biljett på Norwegian airways 1071 kr tur och retur till Gatwick. Då valde jag lågpris, med avresa 7:05-ankomst 8:40. Hemresa 24 januari kl. 20:25 - ankomst Arlanda 23.45. Trädgårdsturisten kan hjälpa till att boka biljett om ni önskar i ert namn. Mejla: kontakt@tradgardsturisten.se/Ann

Länk till Norwegian airways HÄR

Länk till RyanAir HÄR

Länk till British airways HÄR!

Länk till SAS HÄR!

Länk till busstransfer, s k bus-shuttle för att ta sig mellan flygplatserna ex. Heathrow - Gatwick , HÄR!

bild från Sissinghurst, idegransgången

.............................................................................................................................

Prel. program

............................................Dag 1 (21 maj)

Upphämtning på flygplats Gatwick kl. 10.30 av vår buss och av svensktalande reseledaren och ciceronen Ann Larås (klockslaget kan komma att ändras något) Vi beger oss söderut och stannar för lunch på en trevlig restaurang. Därefter ska vi besöka ett mycket speciellt hem, en trädgård som Englands mest inflytelserika trädgårdsprofilen av dem alla, Gertrude Jekyll, ritade delar av layouten, för drygt 100 år sedan. Vann gardens är inte "perfekt" på något vis, utan en trädgård där mycket kärlek och arbete från en och samma familj och ägare i 100 år, bibehållit och skapat en sagolik miljö, både ute och inomhus. Det är en trädgård med mycket karaktär. Vann är öppen enbart för särskilda grupper och genom NGS - gula boken. Trädgårdsturisten har också fått möjlighet att med vår grupp komma in i ägarinnans hus som ursprungligen är från 1500-talet, där tiden stått still, inte mycket har förändrats i grunden på ett sekel trots att det är ett privathus och inte ett museum. Efter besöket på Vann kör vi vidare mot Denmans garden, en trädgård känd för sina moderna trädgårdsidéer genom ägaren landskapsarkitekten John Brookes. Incheckning på vårt första hotell (alternativ till Denmans garden kan bli West Dean garden eller Gravetye Manor tidig förmiddag i samband med lunch). Incheck på hotellet. Välkomstdrink och information. Gemensam middag i hotellets restaurang.


............................................Dag 2 (22 maj)

Frukost på hotellet. Utcheck. Idag ska vi besöka en charmig privat trädgård Pashley Manor. Det är ett trä-timrat hus - k-märkt ursprungligen från 1550-talet och trädgården är i 'engelsk romantisk stil' omgiven av ett vackert engelskt landskap med betesmarker och storvuxna träd. Pashleys ägare satsar varje senvår på tulpaner, och om vädret är med oss blommar 1000-tals av dem fortfarande. Här finns många vackra planteringar, ett stort grönsaksland och bland växterna i subtila färger står konst utplacerad. Vår resa går vidare, genom den vackra naturen. Vi kommer till Northiam, en bit från kusten och trädgårdssmycket Great Dixter, känd av många britter genom den nu bortgångne profilen/ägaren Christopher Lloyd som skrev kunniga och humoristiska krönikor om trädgården under flera decenniers tid. Vi gör en rundvandring i trädgårdens rikblommande rum, tittar in i den charmiga trädgårdsboden och upplever trädgårdens anlagda ägnsmarker, köksträdgård, damm och humoristiskt formklippta idegranar. Vi avslutar med en titt in i det fantastiska medeltida huset som byggdes på 1400-talet och som utökades med en ut flygel ritad av den kände arkitekten Edwin Luytens i början av 1900-talet. Vi checkar in för två nätter på vårt hotell och avnjuter en gemensam middag i hotellets restaurang.


...............................................Dag 3 (23 maj)

Frukost på hotellet. Vårt första trädgårdsbesök idag är Sissinghurst som är kanske världens mest berömda och omtyckta trädgård, skapad av det spännande paret Vita Sackville-West och hennes make diplomaten och arkitekten Harold Nicholson. De var före sin tid, och en av de första privatpersoner att öppna sin egen trädgård för allmänheten på 1930-talet. Vita var också känd författare och poet. Vi promenerar runt i de många och inspirerande trädgårdsrummen och njuter av rikedomen av växter och den medvetna och spännande designen och arkitekturen i trädgården. Det bästa kommer sist, då vi avslutar med "the white garden", det vita trädgårdsrummet som kom till på 1950-talet efter en av Vitas drömmar där hon såg de vita växterna som lyste upp i solnedgången intill hennes och Harolds matställe, som låg i hörnet av trädgårdsrummet. Vi äter lunch och tar oss till Nymans garden (ej bekräftat) På kvällen åker vi in till kuststaden Rye, för gemensam promenad och middag på egen hand. Gemensam hemfärd.


..............................................................Dag 4 (24 maj)

Frukost på hotellet. Idag beger vi oss tidigt från hotellet för att ta oss norrut mot London och RHS Chelsea flower show mitt inne i London. RHS står för Royal Horticultural society. Vi tar avsked av vår busschaufför, utanför blomstermässan i Chelsea och promenerar in på området för en heldag bland idéträdgårdar, folkvimmel och det stora tältets fantastiska utställare. Er ciceron Ann gör en rundvandring för dem som vill första 1,5 timmen, sedan är det fri tid för alla att på egen hand upptäcka Chelsea flower show - idéträdgårdar och alla fantastisk utställare. Vår biljett gäller tills mässan stänger kl. 20. Innan vi skiljs åt, samlas vi på eftermiddagen kring kl. 15 för en skål med drinken *Pimms som sig bör på Chelsea flower show. Baggaget kommer att finnas att hämta i närheten efter ert besök på Chelsea flower show.

Pimm's No. 1 är en mörk dryck med hemligt recept. Doften är mycket aromatisk och kryddig med inslag av kola, vermouth och gin. Smaken påminner en del om Cinzano Rosso, men utan den beska som man kan uppleva hos vermouth. Smaken är mild, söt och saknar nästan helt eftersmak.

Programmet enligt ovan kan komma att förändras något under feb-april 2012. Besöken på Sissinghurst, Great Dixter, Pashley manor och Chelsea flower show är klara just nu (jan 2012). Så snart det önskade hotellet har bekräftat så får ni som anmält intresse information om namn och plats och kostnad för enkelrumstillägg. Om ni vill dela ett dubbelrum (med två separata sängar twinbed room) men någon resenär. Hör av dig i så fall på tel. 070-3008942 (sms är bäst)

Vi bor på två hotell. 2 nätter på ***Flackley Ash hotel 22-24 maj, norr om kuststaden Rye, familjeägt "georgian house" med conservatory, där vi intar måltiderna samt trädgård. Där finns också en inomhuspool på hotellet som vi disponerar fritt. Länk dit HÄR.

Återkommer med hotellets namn och hemsida, för övernattning 21-22 maj norr om Chicester.

Bilder nedan: Trädgårdar vi ska besöka och idéträdgårdar och miljöer från Chelsea flower show (-09)

Kungligheter på pressdagen på Chelsea flower show. ...Blog Widget by LinkWithin

2 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Du ANAR inte vad lockad jag är:) men jag har inte ens skuggan av en chans att kunna förverkliga denna dröm i år;( Hoppas verkligen att jag kan få möjlighet kanske nästa år.) Tack för erbjudandet och ha det gott/Monne

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Monne, jag anar att du är lockad, eftersom det är en härlig resa! När jag reste runt första gången till de här trädgårdarna, så trodde jag att jag befann mig i en dröm. Det är så vackert och underbart.

Du är välkommen att följa med, när du kan i framtiden.
Ann