Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

17 september 2011

Trädgårdsturistens resa: Till Cornwall och Somersets trädgårdar!

Vi reste till England den 8 september 2011 för en 5-dagars trädgårdsupplevelse. Vi besökte 10 trädgårdar men också charmiga fiskebyar, en nationalpark, en katedral och minst en pub. Vi var 27 resenärer, en lokalkunnig guide, en trevlig busschaufför och så jag som guidade inför och ibland i trädgårdarna. Vi fick också nöjet att träffa några av ägarna och en trädgårdsmästare/hortonom, som arbetat 15 år på Eden project. Resan utgick från min bok Engelska trädgårdar

2016 arrangerar Trädgårdsturisten, en ny resa till Cornwall, 3 dagar trädgård, 3 dagar vandring tillsammans med vandringsexperten Jane H. Anmäl prel. intresse HÄR redan nu så skickar jag programmet. 


Här är några av bilderna från resan:


Före flyget hem besökte vi charmiga Manor house. Stockrosor i september och höns av lantras med tofsar på benen.
Trädgårdsskjulet.
Manor house med en trädgård av Gertrud Jekyll ritad 1908 för mannen som grundade den kända arts- and crafts-tidningen "The Studio" Charles Holme. Hon var trädgårdskonstnär och designer och levde mellan 1843-1932. Hon ritade över 400 trädgårdar i England, USA och övriga Europa ofta tillsammans med Edwin Luytens som var arkitekt. Trädgården är uppbyggd på nytt av ägarna Wallinger, efter originalritningarna som finns bevarade på ett universitet i Kalifornien. På bilden en underbar gammaldags plantering. Stockrosor, malva, riddarsporre framträder snyggt med idegranshäcken bakom.
Gertrude gillade att kanta med lammöron och bergenia, och använde alltid gamla engelska växt-sorter. Nu är det september - på bilden - så de stiliga liljorna har blommar över, de brukar stå i mitten i planteringstrianglarna.

Stockros i september.

Privat trädgård i Cornwall ägd av en konstnär, det guld-blå trädgårdsrummet.
Huset
Eden biomer; ett av de två växthusen är suptropiskt det andra har medelhavs-klimat. St Austell heter närmaste stad 
Utanför biomerna är det också vackert.
Ute i regn och dis.
Inne i den subtropiska växtbiomen växer bland annat denna växt som kan förväxlas med banan på bladen. Detta är troligtvis en Heliconia (kanske 'fire opal' eller golden opal'). Läs mer här! På svenska säger man att det är en hummerkloväxt.

Eden, förberedelser med paella inför bröllop som ska firas i Medelhavs-växthuset.
Här, en ovanlig installation i Pine Lodge gardens.

Romantisk trädgård, med ett hus ursprungligen från 13-1400- talet med restaurerad  trädgård skapad på 1920-talet i arts- and crafts-stil.
Trädgården där utgår från en "korridor" av idegran, där rummen ligger på rad som om de vore rum i ett hus. Vi fick också göra ett besök inne i huset där ägarna visade runt.

Barbara Hepworths skulptur-trädgård, St Ives, Cornwall

Vi korsade också Dartmoor national park, ett hedlandskap där får och hästar sprang fria....ibland fick man tuta för att de skulle lämna vägen...
Oops.
Montpesson House, Salisbury, Wiltshire. Trädgården bakom ett fint bevarat 1700-tals hus nära Salisbury katedralen.

Garden house. Entrén till den muromgärdade trädgården där den tidigare prästbostaden låg.
Den naturalistiska delen av Garden House trädgård, i juli 2011. Trädgårdsmästarens mål är att få fram en mångfald av sorter som klarar växtzonen, framförallt lökväxter inför våren. Bland annat flera sorter av stjärnhyacinter (Camassia leichtlinii), som har en färgskala som går från krämfärg till gammaldags rosa, men också blå upp till lila.

Garden House, juli 2011 med utsikt från "the cottage garden" över St Andrews kyrka i byn Buckland Monachorum.
I september 2008 planterade man 10000 kungsängsliljor (Fritillaria meleagris). På våren följer de den naturligt formade stigen i den naturalistiska delen av trädgården. De blommar i april. Varje år planterar trädgårdsmästaren fler nya sorter, som olika slags nävor, de senaste är ängsnäva (Geranium pratense), midsommarblomster (G. Catananche) och skuggviolruta (G. Thalictrum) och en svavelgul smörblomma (Ranunculus acris) som blommar med dubbla blommor.

Kalifornisk Vallmo, några av dem blommade ända in i september.
Lönnpromenaden "the acer glade" zick-zackar sig fram bland de japanska lönnarna. Fowey, Cornwall. Charmig by, men lätt dimmigt besök.


Den lokala reseguiden 'Blue badge', Tina och Norman, busschaufför. Jag sitter precis bakom och berättar om trädgårdarna vi ska besöka.

2015 blir det en ny resa till underbara Cornwall, genom mig,  Trädgårdsturisten.se. I samarbete med vandringsexperten Jane H. Anmäl preliminärt intresse redan nu, så får du programmet när det är klart i höst 2014. Länk här!

Blog Widget by LinkWithin

1 kommentar:

Charlotta sa...

Åh vilken otur du hade med vädret. Hoppas det blir bättre i september. Det har öppnat en ny skulpturträdgård utanför Penzance ganska nyligen.