Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

18 augusti 2011

Sörmlands vackraste torpträdgårdar - utflykt 3 sept


Här är programmet till min utflykt till Sörmlands vackraste torp-trädgårdar. Den 3 september åker vi i väg, en heldag bland vackra kulturlandskap och trädgårdar. Just nu är cirka 8 personer inbokade, men vi får plats med 20. Följ gärna med. Mina övriga program för trädgårdsresor i England, Italien och Frankrike och även Sverige 2012 ligger på min hemsida: TrädgårdsturistenBild: Från konstnärsträdgården, Laxne, Sörmland

Eftersom min kamera är stulen lägger jag in lite äldre bilder från trädgårdarna, från förra hösten samma tid.

Program
Två unika sörmländska trädgårdar, Hornuddens ekologiska gård samt Taxinge slott trädgårdsmässa

Följ med tidningen Gård & Torp i ett samarbete med Trädgårdsturisten på en innehållsrik heldagsutflykt bland sörmländska trädgårdar. Vi besöker två unika, inspirerande privatträdgårdar som ligger i det vackra kulturlandskapet. Trädgårdarna vi ska besöka utgör en naturlig förlängning av de omsorgsfullt renoverade bostadshusen och ligger i anknytning till ängar och betesmarker. Trädgårdarna är harmoniska och estetiskt anlagda. Lunchen äter vi på gården Hornudden som ligger på en udde mot Mälaren utanför Strängnäs. Vi avslutar eftermiddagen med ett besök på trädgårdsmässan vid Taxinge slott och trädgårdsmässan, innan vi tar bussen mot Stockholm med hemkomst kring kl. 18.30-19 (beror på trafiken).

Pris: 900:- per person

Anmäl dig på: info@tradgardsturisten.se

OBS!! 50:- rabatt om du anmäler dig före 22 augusti.

Priset kan komma att reduceras något (med 50-100:-) om fler än 20 anmäler sig Just nu är 9 anmälda, 7 ytterligare har sagt kanske. Sprid gärna till dina trädgårdsvänner.

Det här ingår: Bussresa, förmiddagsfika, ekologisk lunch, kaffe & dessert, entreér och guidning i trädgårdarna och entré till Taxinge slott samt ett glas bubbel på hemresan. Ann Larås 'Trädgårdsturisten' är er reseguide. Ulrika Rydh, trädgårdsansvarig från tidningen Gård & Torp är med på utflykten.

PROGRAM I DETALJ

Avresa kl. 8.00 från Stockholms central, Klarabergsviadukten (om många vill ansluta kring Södertälje, så kanske vi kan ordna upphämtning i närheten)

(ca 1 tim 10 min från Stockholm till Laxne)

Första trädgårdsbesöket kl. 09.15
HOS AGNETA OCH MAGNUS, Laxne

Strax utanför Laxne i Gnesta kommun ligger en fantastisk plats ”Kärret” som ägs av konstnärsparet Agneta och Magnus. I slutet av 1990-talet flyttade de hit från en lägenhet i Stockholm och började bygga upp trädgården och renovera husen, varav ett av de ursprungliga torpen är från 1600-talet. Här finns intressanta spår i marken ända från järnålderns naturliga blomsterängar och lundar. Under våren kom en biolog på besök och tog markprover i vilka han fann flera intressanta gamla frön. På en kulle ligger hus och trädgård och i vinkeln mellan bostadshuset och de två ateljéerna ligger ett dekorativt trädgårdssmycke omgärdad av en låg buxbomshäck. I den mer moderna terrasserade och stensatta trädgårdsdelen ovanför svajar ett blomsterhav av sköna perenner på de olika stensatta terrasserna. Vi promenerar runt med kunniga Agneta genom trädgårdens många tidslager, körsbärslunden, renässansträdgården och avslutar med ett besök i den rikt planterade köksträdgården bland kronärtskockor, kål, bönor, rättika och sallader. Runt köksträdgården står Magnus humoristiska träkonstruktioner ”på vakt”. En häpnadsväckande vacker och genuin miljö, skapad av två esteter med stort trädgårdshistoriskt intresse.

Kort förmiddagsfika innan vi far vidare med bussen mot Morasjön.

(45 min mellan Laxne och Mora)


Andra trädgårdsbesöket ca kl. 11.30
MORA, invid Morasjön, Malmköping

Vi besöker det privata trädgårdsparadiset Mora som ägs av trädgårdsmästare Monica och hennes man Per Dellborg. Mora är ett litet säteri med anor från 1200 –talet. Gården skänktes då i gåva av Kung Valdemar till en av hans trogna tjänare. Området runt Morasjön är kulturskyddat och där finns sällsynta arter av djur och växter i hagarna runt trädgården. Under 15 år har Monica och Per skapat en gårdsbild med tillhörande trädgård. Nya byggnader har uppförts i gammal stil och trädgården har sakta tillförts nya rum. Idag finns där både grönsaksland, perenna rabatter, rosenträdgård, sommarblommor, bär, humleodling mm. Monica följer med på vandringen och berättar om hur hon tänkt när hon skapat sitt eget paradis i Sörmland.

(40 min mellan Mora och Hornudden)

Lunch ca kl. 13.15

Hornudden trädgård. Vi börjar med att äta vår förbeställda lunch, en ekologisk måltid baserade på lokala fräscha råvaror, sallad, måltidsdryck, kaffe och dessert.

(45 min mellan Hornudden och Taxinge slott)

Kl. 15.30 - Taxinge slotts trädgårdsmässa

På Taxinge slott pågår den årliga trädgårdsmässan i dagarna tre. Här kan var och en strosa runt i parken och se vad utställarna i trädgårdsbranschen har att erbjuda ett par timmar. För de som känner för en fikapaus, så finns här en ”berömd” kak-buffé, "Europas största" kallar man den, där man kan välja mellan 50 sorters kakor, bakelser, tårtbitar och andra läckerheter på ett dignade bord. För andra kanske en promenad i den engelska landskapsparken känns mer lockande; runda udden där Slottet ligger vid Mälarens vatten, kanske kika in i det lilla lusthuset, titta på det italienska trädgårdsrummet och häpna över de vackra storvuxna träden i landskapsparken.

Hemfärd ca kl. 17.00
Stockholm central kring kl. 18.30-19 (beroende på trafiken)

För anmälan, gå till min hemsidas "Intresseanmälan" och kryssa Sörmlands torpträdgårdar, HÄR!

Mora sjö

1 kommentar:

Alen Trädgård sa...

Åh vilken trevlig resa det verkar vara, synd att det är lite långt bort för mig annars hade det varit Kul:) Ha det gott/Monne