Rottneros park, Sunne Värmland satsar stort även i sommar - parken vann silver för sin monter på mässan. Montern var uppbyggd som en smal allé kantad av "teaterhäckar" (som en kuliss) och vårliga växter - det hela slutade med ett foto i fonden som föreställde en skulptur av en grekisk gudinna och ett litet fågel-läte som hördes om man ställde sig längst in - som barnen på bilden. I år satsar man för tredje året i rad, på det man kallar Trädgårdsfestivalen som äger rum 9-10 Juli-11 och Rosfest 9 juli mm.
Herrgården Rottneros var färdigbyggd 1932 och ligger med utsikt över sjön Fryken. En skulptur "pojken med stickan" på bilden (lite osäker på namnet) är en av 100-tals skulpturer i parken. I parken står konstverk skapade av kända konstnärer som Carl Eldh, Eric Grate, Per Hasselberg och fyra skulpturer ur Orfeusgruppen samt en Engelbrektstudie av Carl Milles. Astri Bergman-Taube som enda representerad kvinna har gjort Selma Lagerlöf-bysten som står på Carl Eldhs parterr (info från hemsidan).
Wij trädgårdar hade placerat ett vackert gammaldags badkar i sin monter, med ett mönster av blommor formad i mosaik. I badkaret låg kronblad av blommor. Väldigt romantiskt.
En riktigt vacker fåtölj av rotting stod också i Wij trädgårdars monter.
Drottningholmsparkens monter vann brons för tredje bästa monter. Den var sagolik, välgjord, blommande och romantisk. Nu väntar vi som brukar promenera runt i parken på att något oväntat ska hända och planteras i barockparken. Kanske vårlökar i mängder som poppar upp nästa vår??
Detalj ur Drottningholms monter.
Drottningholms monster med vackra krinolin-klänningar och fina blomsteruppsättningar i dramatiska färger. Här är liljor (tror jag)
Gula tulpaner står bakom skymten av Drottningholm-parkens entregrind, här i trä.
Förslag på moderna kolonilotter för Landskrona Citadellet. Så här kan man läsa om satsningen i Landskrona: "Landskrona är av tradition en kolonität stad. Mitt inne i stan finns det äldsta koloniområdet. På det charmfulla Citadellets koloniområde är många av stugorna från 1900-talets början. Till stadens 600-årsjubileum, 2013, satsas bl. a. på en koloni och trädgårdsutställning. Inför detta har vi frågat oss hur unga nya kolonister skulle vilja formge sin stuga för odlingslotten. Vi vände oss till blivande arkitekter vid Lunds tekniska högskola. Som svar fick vi ett trettiotal modeller i trä, skala 1:10. Några av dessa visas på Nordiska trädgårdar. Under jubileumsåret, 2013, kommer stugor och planteringar att byggas upp på ett område runt Landskrona Slott. Det känsliga området innebär en utmaning i att allt placeras ovan mark vilket innebär odling i olika typer av containers, på tak, lodrätt eller i upphöjda bäddar. Samma metoder gäller när man odlar på platser med dålig jordkvalité, på fyllnadsmassor eller på förorenade områden. Alltså metoder som kan komma väl till pass då man utnyttjar överblivna områden i urban miljö. "
Att leva grönt. Spännande alternativ lisstil "med spaden i handen presenterade sig bland montrarna längst bak på mässan. Läs mer på tillväxt.org
Alternativ monster för alternativ livsstil.
En av balkongerna på mässan. Denna gjord av Vi Två och vann första pris. ”Vi Två och Trädgård” A32:30I. Kreatör: Christina Zuhr och Åsa Thulin
Deras beskrivning: "Med milda färger, stänk av vattentoner, rena naturmaterial och skir spirande grönska vill vi skapa en lugn och sinnlig plats för att samla tanken och få varva ner. Här vill vi också kunna samla familj och vänner för umgänge långt in i den ljusa sommarnatten."
Mer information om alla tävlande i balkongutställningen, HÄR.
Alltid lika snygga. Krukorna från Tina Hellman som håller till på Krukmakeriet i Sjövillan vid Sturehofs slott. Länk dit här!
Stilleben
Trädgårdsmöblemang utförda efter gamla Hälsinge-modeller i nytappning. Nina Östman står bakom satsningen och HLK Original Snickeriprodukter.
En ny variant, lite mer ergonomisk kanske - av en skottkärra. Värt att ta en närmare titt på någon gång.
Trendföreläsning. .... ja man kan forma buxbom även så här.
Sweden green house, ställde ut sina vackra växthus även för att passa barn. Om jag fick önska, är det just ett sådant växthus jag vill ha. (kanske lite svårt att se just på denna bild, men gå in på hemsidan och dröm!)
På Smådalarö söder om Stockholm ligger handelsträdgården Näsudden där en trädgårdsmästare hade skapat mässans näst finaste balkong, tycker jag.
Även denna sekelskiftes inspirerande balkong var underbar!!
Stilleben, varför är pelargonblad alltid så vackra på trädgårdsmässorna, i sina slitna lerkrukor..och när de kommer hem så ...ja jag vet inte..
Wij trädgårdar tog hjälp av kocken Rune Kalf-Hansen för att locka folk till montern. Det lyckades! Under mottot "bästa råvaror i rätt säsong" är han alltid lika populär.
Wij trädgårdar.
Näsuddens balkong.
Snyggt, men var tog jag denna bild?
Stilleben, känner igen från Indien, där många hotell hade blommor i vatten vid entrén framförallt i Rajastan.
Näsuddens balkong- helbild.
Trevlig personal här, de ordnade så att mina föräldrar fick köpa deras utställningslampor för ett rea-pris, så att de skulle slippa gå till andra sidan mässlokalen. Jag önskar att jag visste vilka de var.
Detalj från vinnande monter Vi Två - balkongen. Med kakel från Velletri Amalfikusten, Italien (butik på Rörstrandsgaran)
Vinnande balkong med de fina rutorna på marken.
Detalj.
..och helbild över vinnande balkong.
Spaljerat citronträd - är det inte det man drömmer om?
och härifrån finns bilderna som jag visade i första omgången..
Skånes idéträdgård är skapad av Emma Karp Lundström, konstnären som står för äppeltavlorna i Kivik varje år. Detta motiv föreställer Skåne, och dess höjder. Känner igen Brösarps backer på Österlen och Kullen i nordväst. Linderöåsen? i mitten?
Vinnande idéträdgård, GULD (nedan bild). Företaget Groform:
Vinnande idéträdgård, GULD. Företaget Groform:
Juryns motivering: Med ett nutida urbant uttryck förmedlas verklighetsnära idéer på ett överraskande sätt och med lågmäld humor.
Silvermedalj - Rottneros park
Juryns motivering: Med historisk förankring och ett stramt modernt formspråk (bild nedan)
Brons fick den underbart fina idéträdgården Drottningholms slottsträdgård.
Drottningsholms slottsträdgård, rokokoklänning och tulpaner.
Detalj med vackra vaser och perfekt klippta buxbomsklot.
Känner ni igen grinden? Som finns på Drottningholm, som entréport från slottet ner till broderiparterren och lindallén. Roligt tolkat.
Wij trädgårdar hade som ALLTID en superfin estetisk monter.
I Wijs monter serverades det både mat av kocken Rune Kalf-Hansen, och massage för de som hade tur och stod i kö.
Supersnygg rottingstol, fåtölj, i Wij idéträdgård. Vill ha.
Bokhandeln hade rekordmånga titlar, även gamla titlar från 1990-talet. Bravo.
De trevliga ägarna till Drottninggatans Bok & Bild
Uppsalas Linnéträdgårdar och Kamelia utställningen med Tage Andersen hade monter. Pågår ett tag till.
Stefan Sundström, behöver jag säga något mer här. Om man är tillräckligt jordnära fungerar aldrig tekniken.
Skön stil. Kanske märks det också i hans bok kom ut nu lagom till mässan. Svårt att känna igen mannen på bilden ovan med mannen på bokets omslag. Se här. Men säkert en mycket! läsvärd bok om att leva grönt.
Nelson gardens finurliga förkultiverings lådor.
Fler bilder kommer, när jag fått ordning på mitt bildarkiv på datorn och kan ladda upp.
Hälsar
Gå gärna in på min purfärska HEMSIDA om trädgårdsresor, och säg om den är knasig på nåt sätt- vill ha synpunkter för att blir riktigt användarvänlig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar