Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

15 januari 2011

Grattis tulpan - det är din dag i dag!Allt om tulpanen, historia och skötsel finns att läsa på Blomsterfrämjandets hemsida.
Här är ett utdrag från deras hemsida om tulpanens spännande historia:

" I förteckningar från 1000-talet går det att läsa om hur tulpaner fanns i odling redan på denna tid.
1500-talet: Carolus Clusius planterar de första tulpanerna i den Botaniska Trädgården i Leiden, Nederländerna, och året därpå blommar de. På 1600-talet händer det mycket. 1610-1637 är lyckosamma år för tulpanhandeln. Priserna stiger explosionsartat, särskilt under åren 1623-1637. Ett exempel på detta är sorten ’Semper Augustus’ som betingade ett pris på 120 000 kr. Som jämförelse kan nämnas att ett stenhus vid en kanal i Amsterdam på den tiden kostade 40 000 kr. Den första papegojtulpanen beskrivs i litteraturen år 1655, då den förs in i Sverige av Olof Rudebeck d.ä. och planteras i Uppsala. 1800-talet: Darwintulpanerna introduceras och det är utifrån dessa som flera av dagens viktiga sorter härstammar. Under åren 1914-1915 kommer den första upplagan av boken ’Classified List of Tulip Names’ ut, eller som den även kallas ”tulpanbibeln”. Den beskrev och beskriver än idag alla kända sorter med blomningstid och form men även hur blommorna ser ut inuti. År 1943 kommer en av de mest kända tulpanerna ’Apeldoorn’ som är en Darwinhybrid. År 1970 tar den kommersiella drivningen av snittulpaner full fart. 2000-talet: Tulpandrivning är nu en stor industri som sysselsätter många människor. I många länder drivs hundratals miljoner tulpaner under en relativt kort säsong på ca fyra månader. "

...och här är en länk till TULPANENS HUS hemsida, som ligger i Åkeshov i nord-västra Stockholm (gröna linjen T-bana- beläget precis vid station Åkeshov) Helt ok café, liten butik och lärorik och fin utställning om tulpaner, både historiska sorter och nya sorter. Jag och min guddotter, 11 år spenderade mer än en timme där. Vi hade jättemysigt.