Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

03 mars 2010

Våren av Sandro Botticelli


Den här underbara tavlan av den italienske konstnären Sandro Botticelli målades 1482 i Florens, Toscana. Den heter Våren "La Primavera" och kom till under tidsperioden som kallas ungrenässansen. Tavlan är cirka 2-3 meter stor och originalet finns på konstmuséet Ufficierna i Florens. Med Venus i mitten, lite bakom de andra figurerna. Ovanför henne, siktar Cupido med en kärlekspil mot de tre gracerna som dansar i en cirkel. Till vänster står guden Mercurius. Han sträcker sin hand för att nå en frukt i trädet. Han bär hjälm och svärd och har skor med vingar.


Om du vill se tavlans detaljer bättre- klicka på bilden
Mercurius är gudarnas sändebud och vaktar Venus trädgård. Hans ansikte sägs ha målats med en av sönerna Medici som förebild. Denne Medici bodde i villa Medici i Florens (som syns på bilden längst ned).

Vindarnas gud Zefyrus syns till höger intill en ljusklädd nymf. Bredvid hennes står Flora (som sägs vara ett porträtt av Giuliano de Medicis älskarinna Simonetta Vespucci). Flora är VÅRENS gudinna, omgiven av vackra blommor, däribland nejklikor av alla färger.

Sandro Botticelli fick även avgörande impulser från humanistkretsen kring den florentinske statsmannen Lorenzo de' Medici (som ägde villa Medici, nedan)


Flora
(latin flos, blomma), är blomstergudinnan i romersk mytologi och gudinna över spannmål och andra nyttiga växter, inklusive vinstockar och fruktträd. Med tiden sågs hon som gudinna över växtligheten och våren motsvarande grekernas Chloris. Floralia eller florifertum var en vårfestival till gudinnans ära som firades i Rom någon gång i slutet av april eller början av maj.
Mercurius dök upp sent i den romerska mytologin. Hans motsvarighet i den grekiska mytologin var guden Hermes, som han ärvde många av sina karaktärsdrag ifrån. Mercurius brukar avbildas med en bevingad hjälm. Mercurius var i romersk mytologi en gud som var skyddspatron för handel och köpmän.
Zefyros, västanvinden, rövade bort en ungmö med namnet Chloris och fick med henne 3 söner.
Amor eller Cupido, kärleksguden i den romerska mytologin ofta avbildad i konsten (ex. amoriner). Han var son till gudinnan Venus. I den grekiska mytologin motsvarar han Eros.

Vill du resa och besöka renässansens vackraste trädgårdar i maj månad, träffa trevliga människor, äta och dricka gott på trattorier, klicka här för mer info på hemsidan Tradgardsturisten.se /Ann

Inga kommentarer: