Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

23 mars 2010

Trädgårdstips nr 8: Sissinghurst, Cranbrook, Kent England

Cottage-trädgården (växter i gult och orange). I huset bakom bodde Vita och Harold.

Sydost om London, på landsbygden i grevskapet Kent ligger Sissinghurst castle, som är en berömd plats och trädgård. Det var författaren och poeten Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicholson som skapade trädgården med början för 70 år sen. Den består av många vackra rum avdelade av häckar och murar. Långa mittaxlar är utlagda som streck i trädgården och ger fina utblickar mot vackra föremål och växter i fonden. De djupa perennrabatterna är sprängfyllda med välskötta växter på olika tema.Bland uterummen finns den berömda "Vita trädgården" (nedan) som Vita anlade ganska sent i livet. Hennes tanke var att skapa en vit/silvergrå trädgård efter en dröm som kom till henne, redan på 1930-talet. Men trädgårdsrummet var inte klart och uppvuxet förrän på 50-talet. Här växer vita, silvriga och vitaktiga växter mot en bakgrund av grön buxbom, idegransgången och vackra tegelmurar.


Bakom, i hörnet av den vita trädgården brukade familjen äta middag på kvällen i kvällsljuset där de vita växterna lyste upp.


Den vita trädgården

Trädgården är en av de mest populära i England, så det finns resurser! att hålla allt snyggt. Men det kräver också mycket jobb, med ständiga avvägningar om vad som ska prioriteras, och hur mycket man ska hålla öppet för besökare, eftersom slitaget blir stort, berättar trädgårdsmästaren.

Rosengården

Jag och min sambo besökte Sissinghurst på midsommaraftonens en kväll för ett par år sedan. Det var ett magiskt ljus. När vi fotade och besökte Sissinghurst var klockan kring 21 och solen gav inga hårda skuggor i bilderna. Vi, som hade anmält oss (ca 30 personer) var alla medlemmar i National Trust, och hade först ätit en enkel men god middag i stallet bakom tornet, och därefter fått en presentation av huvudträdgårdsmästaren, innan vi på egen hand fick vandra runt i trädgårdens alla rum.


Kryddträdgården är helt fantastisk med en soffa av sten, och en sits av kamomill. De välmående rosbuskarna står fritt och ledigt i ängsmarker och en flod slingrar sig förbi ett vitt lusthus, och ger vackra speglingar. I bakgrunden är det odlingsmark så långt ögat når. Till Sissinghurst vill jag tillbaka.


Övre gården, perennrabatt i blå-lila nyanser.


Cottage-trädgården

Mer om Sissinghurst och andra vackra besöksträdgårdar i södra England kan du läsa om i min bok Engelska trädgårdar som kom ut till Nordiska trädgårdar trädgårdsmässa 2010. Kan vara slut på förlaget (kommentar 10 juni 2013)

Reseföretaget Trädgårdsturisten arrangerar resor till Sissinghurst och andra underbara trädgårdar, i kombination med Chelsea flower show i London, varje år i maj månad. Läs mer och anmäl prel. intresse här!


4 kommentar

Jättglad för en kommentar, klicka här!Mer info om de trädgårdsresor jag arrangerar i Europa och Sverige på hemsidan, KLICKA HÄR!

Inga kommentarer: