Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

25 september 2009

Kivikis äpplen till helgen!

Till höger: Förra årets ÄPPELTAVLA av Emma Karp Lundström
Foton: Thorsten Persson

Nu till helgen är det dags för den traditionella Äppelmarknad i Kivik.
Lördag den 26 september klockan 11.30 avtäcks äppeltavlan på Hamnplan och årets motiv avslöjas.
Om hur tavlan görs:
Konstnär:
Emma Karp Lundström
Motivet är alltid hemligt och det är endast ett fåtal inblandade som känner till vad konstnären Emma Karp Lundström har tänkt skapa.
Det praktiska arbetet med Äppeltavlan startar redan i början av sommaren när motivet ritas upp på stommar och alla de ca upp emot 70.000 spikarna som äpplena sedan skall fästas på, spikas i. Ett tidskrävande arbete som traktens
fruktodlare bistår med.
I början av Äpplemarknadsveckan monteras sedan stommarna på en kraftig ställning som tål de påfrestningar som vinden nere på hamnplan innebär.
Byggnadsställningarna till konstnären och hennes medhjälpare sätts på plats, bingar med åtta olika sorters äpplen levereras från Svenska Äpplen och nu startar arbetet med att sätta äpplena på plats. Man vänder och vrider på frukten för att hitta äpplen med rätt färgskiftning. På fredagseftermiddagen är Äppeltavlan färdig och då täcks den över för att sedan offentligt
avtäckas när Äpplemarknaden öppnar under lördagsförmiddagen.
Äppeltavlan skiftar utseende i takt med att äpplena mognar på sina spikar och det är väder och vind som bestämmer hur länge den kan beskådas. Tavlan brukar plockas ner i mitten av oktober.


Läs programmet genom att klicka på bilden°! Informationen kommer från pressmeddelande från Kiviks musteri.

Förutom äppeltavlan, provsmakning och sortbestämning av äpplen, är hela hamnplan fylld av lokala utställare och hantverkare. Årets upplaga är den 22:a i ordningen. Förra året blev det publikrekord med över 22.000 besökare. På årets Äppelmarknad uppträder dessutom Lasse Kronér, Danne Stråhed, Sanna Nielsen med band, Dan Hylander och Rockis & Poppis.

Marknaden hålls den 26-27 september, medan Äppeltavlan och utställningen finns kvar på Hamnplan under följande två veckor.

Under perioden 26 september - 18 oktober kan man besöka Kiviks Musteri som i sin Kulturodling visar 300 olika äppelsorter. Där kan man själv jämföra och kanske känna igen sorter från den egna trädgården.
Kommentarer! Klicka här!

Inga kommentarer: