Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

23 mars 2009

Fantastisk violutställning

"Viola"
Viol- och penséutställning på Drottningholms slottsteater. Sista dan var i söndags.


Inte visste jag att jag tyckte om violer i kruka. Men det gör jag från och med nu! De är ju jättesöta och nu börjar jag fatta varför de kallas "rara violer" och "älskvärda".
Jag har nämligen för första gången tittat noga på dem. Gillar förstås violer lite bättre än den framkorsade större pensén men det kommer nog förändras med tiden. Fick med mig hem en påse med ..ja, penséer. Det är lite otäckt med penséer för de ser så mänskliga ut, eller som en katt, med morrhår.

Det är blomsterkreatören Gunnar Kaj som gjort utställningen tillsammans med Lisa Jansson (Gunnar Kaj är Nobelfestens florist) I söndags, sista dan, var det fullt av folk och tom lite kö till biljettkassan. Jättekul att intresset är så stort när arrangören har ansträngt sig så.
På flera olika håll i rummet stod terrakotta krukor med olika sorters violer och penséer vilket är precis min stil. Jag använder nästan bara terrakotta krukor till mina växter. Och varje lite blomkruka hade en pedagogisk lapp på med namnet fäst vid krukan. Med fina namn, även på latinska.Man får veta lite olika saker om violen genom att läsa på stora papperssjok som hänger från taket. Napoleons Josephine var väldigt förtjust i violer och satte dem i håret och i små vaser. Det gillade Napoleon. I ett annat hörn av rummet var ett fint stilleben uppdukat med gamla herbarium, en växtpress och en torkad viol på ett papper.
Alla besökare var jätteintresserade av de olika violerna, barn och vuxna stod länge och tittade, diskuterade och böjde sig ner för att känna doften.
En sak är säker. Och det är jag aldrig kommer plantera penséer och violer glest. Det är väldigt snyggt när krukan är överfull.Några av mina favoriter på utställningen ser du på bilderna.

Bästa namnet på utställningen, "hoppar" verkligen upp på en.."Penny white jump up"

Orange with Purple Lime blir man glad av.

Karma Blue. Ja!

Den stora krukan längst ner till vänster är fylld med något som kallas murgröneviolen, tror jag: Viola Hederaceae

Alltid kul med en kommentar, klicka här!

Inga kommentarer: